Manzel: Ked ty niečo rozkažeš synovi a ona to spravi za neho, pripadne mu povie, že nemusi, uči ho nerešpektovať tvoju autoritu. A to nie som chlap, ale byť na tvojom mieste, važne si s ňou pohovorim, ze ak nezmeni spravanie, nastane rozchod. Viem, ze ty to asi neurobiš, kedže jej toto toleruješ a asi ste spolu dlho, ale u mna dlho-nedlho, ja by som sa s tym nezmierila, som proste taka - tam, kde nie je medzi partnermi vzajomny rešpekt, nemože byť zdravy vzťah, ani zdrava vychova.
Petroneta: Máš aj dcéru alebo len synov? Ďakujem, že si priznala, že im dovoliš skoro všetko. Moja matka si to nedokaže priznať, a vravi ze nas ma rada rovnako, pritom okato oveľa lepšie zaobchadza s bratom. A nielen to. Ona mu plní vrtochy, akoby bola pre neho bábka na špagáte - skutočne, nie on poslucha ju, ale ona jeho. Je dospelý, ale ked si povie, že chce o 21:00 puding, uteká mu ho urobiť. Keby som jej to povedala ja, len na mna škaredo pozrie, že čo si dovolim niečo take vobec vysloviť alebo že či nemam ruky. U neho bez slova ide.
Čo je ale dôvod? Na to sa pokušam prisť. Aj ona mala len sestry napr. A otec jej zomrel, ked mala 10. Je rozvedena a s otcom sa neznaša, nekomunikuju, len ked musia. Zeby preto? Alebo preto, že sme patriarchalna spoločnosť, veri Biblii kde sa vravi, ze žena ma byt podriadena mužovi (ale nie synovi preboha) a ona veri, že muž je silnejši, pokračovatel rodu či je pravdepodobnejšie, že ako muž viac zarobi a tak že sa o nu v starobe postara? Azda preto, že je to opačne pohlavie a oidipovský komplex?
A čo je dôvod, že si to nikdy nedokáže priznať aj ked to okato robí? Neverím ani milimeter tomu, žeby si to neuvedomovala. Robí to naschvál.
Pekne si to napísala o tom doplňovaní sa rodičov. Lenže realita občas funguje inak. Čo ak sa otec nezaujíma o deti vôbec? Ani o jedno? Potom kde má dcéra hľadať oporu a pocit, že za niečo stojí, pocit bezpečia a že ju ma niekto rad, že nie je menejcenna oproti detom, ktore maju milujucich rodičov? Alebo ked jej obaja daju pocit, že napriek všetkemu čim je a o čo sa snaži si nič nezasluži, alebo že si zasluži, aby sa k nej spravali horšie, len preto, že je dievča alebo preto, že vôbec existuje? A prečo sa nasledne taka matka hneva, ked si dcera najde ovela staršieho priatela (v jej veku)? To jej fakt nedopina, že to je jej vina a vina jej exmanžela? Ja som si svoju orientaciu nevybrala. Oni mi ju vybrali, dokonca predurčili. Prečo sa rodičia hnevaju na deti za to, čo im spôsobili oni sami? Alebo prečo sa tvária, že to nechápu?