ako sa dá zistiť, či je zápal štítnej žľazy autoimunitný?

Príspevok v téme: ako sa dá zistiť, či je zápal štítnej žľazy autoimunitný?
finallydone

Na USG štítnej žľazy mi zistili chronický zápal štítnej žľazy. Keď som sa lekárky spýtala, čo je príčinou, len mi povedala že to môže byť autoimunitný zápal, ale viac mi nepovedala k tomu nič...už som si naštudovala, že takýto chron. zápal vedie automaticky k hypotyreóze a naozaj mám aj príznaky - konečne viem, prečo som počas pár týždňov pribrala 6 kíl, z ničoho, lebo sa stravujem striedmo a fakt zdravé a neveľmi kalorické jedlá (mám aj mentálnu anorexiu, tak mi to priberanie veľmi vadí)...a mám aj ďalšie príznaky ako zápchu, suchú kožu, ale takú mám odjakživa...ale najprv som bola na odbere a tam sa ukázalo že hladinu hormónov T3 a T4 mám ešte úplne v norme, až potom o pár dní som bola na tom sone...znamená to, že mám zatiaľ len zápal a hypotyreóza sa ešte nerozvinula? Ak áno, tak potom prečo stále priberám? Som už zúfalá z toho...navyše vraj keď je to autoimunitný zápal, je aj vyššie riziko vzniku ďalších autoimunitných chorôb ako cukrovka 1. typu, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, celiakia atď....za názory a rady vopred ďakujem...

finallydone

a keď už budem mať nízku hladinu hormónov v krvi a lekárka mi predpíše Euthyrox, budem ho brať poctivo, tak vtedy už prestanem priberať?

naivny

mam 21 a už 15 rokov trpím hypotyreozou. Beriem liek, inak nic, ziadne tazkosti. Okrem toho som aj alergik, s imunitou to teda vsetko suvisi.
ako 6 rocneho ma vyhodili z troch materskych skol a asi som to zle psychicky znasal, asi preto mi to cele vzniklo, neviem. Nemal som zapal, na endokrinologicke vysetrenie ma poslal psycholog kvoli porucham spravania. Uzivam vitaminy C a D, obcas aj B. Mama mi ich dava, ze na imunitu. Okrem toho pijem 4 krat do tyzdna mrkvovu stavu.

ahjaj

"mi zistili chronický zápal štítnej žľazy. Keď som sa lekárky spýtala, čo je príčinou, len mi povedala že to môže byť autoimunitný zápal, ale viac mi nepovedala k tomu nič"
zápal, či už autoimunitný, alebo normálny, je príznakom zlyhávajúceho imunitného systému človeka. Prečo imunita zlyháva: Dôvodov môže byť viacero, a väčšinou ide o kombinovanie viacerých: genetika, stres, psychika, životný štýl, pohyb, výživa.
Mentálna anorexia je psychiatrickým ochorením: takže tam tá psychika jednoznačne v pozadí choroby stojí, ďalej je to aj choroba, keď človek prijíma menej živín, ako organizmus potrebuje, t. j. aj menej takých vitamínov - antioxidantov, ktoré bojujú s voľnými radikálmi, zodpovednými za zápalové procesy v organizme.
"...takýto chron. zápal vedie automaticky k hypotyreóze a naozaj mám aj príznaky - ale najprv som bola na odbere a tam sa ukázalo že hladinu hormónov T3 a T4 mám ešte úplne v norme až potom o pár dní som bola na tom sone...znamená to, že mám zatiaľ len zápal a hypotyreóza sa ešte nerozvinula? Ak áno, tak potom prečo stále priberám? "
Áno, znamená to presne to. Hypotyreóza sa vyvíja postupne, nie naraz, a krv na ňu ešte nemusí poukázať. Treba byť však naďalej pod kontrolou lekárov. Nemusí byť vyslovená hypotyreóza, aby si začala priberať. Štítna žľaza nefunguje riadne, je zapálená, neriadi procesy, ako má, preto priberáš.
"vraj keď je to autoimunitný zápal, je aj vyššie riziko vzniku ďalších autoimunitných chorôb "
áno, presne tak, predsa je väčšina takých ľudí, ktorí inú autoimunitnú chorobu okrem tejto nemajú.
Teda treba si posilniť imunitu. Nejaké relaxačné tréningy na zvládanie stresu, konzultácia s psychiatrom ohľadne mentálnej anorexie a nutnosti prijímať vhodné živiny a vitamíny na boj proti autoimúnnemu ochoreniu a samozrejme, riešiť poruchy príjmu potravy s ním. Okrem toho užívať lieky, ktoré si dostala, aké protizápalové lieky Ti predpísali? a potom, keď už bude hypotyreóza laboratórne preukázateľná, brať pekne hormón tyroxín, chodiť pravidelne na kontrolu, naďalej platí, riadna výživa, porada s odborníkom na potravinové doplnky - na autoimunitné ochorenia sa okrem bežných vitamínov odporúča napr. colostrum, ja som si to teraz objednala, ale vyskúšané nemám, primeraný pohyb, práca s psychikou na odbúravanie stresu, pozitívne zmýšľanie a pod.
Keď budeš mať šťastie, a býva to väčšina prípadov, štítna žľaza Ti spôsobí len toľko problémov, že raz za pol roka budeš musieť ísť na kontrolu na krv, a na recept, raz do roka na sono, a občas si tam zatelefonovať pre vystavenie nového receptu.
Tabletky sa užívajú nalačno 1/2 hodinu pred jedlom ale po uplynutí pol hodiny sa najesť musíš, aby riadne účinkovali.
Čo sa týka zdravej výživy, je samozrejmosťou, ale nie na úkor sacharidov. Ak neužívaš sacharidy, organizmus to berie z telesných tukov, a pokiaľ nemáš telesné tuky, začne brať energiu ničením vnútorných orgánov. U žien bývajú prvé na rade väčšinou vaječníky, nedochádza k dozrievaniu vajíčka a vynecháva menštruácia. Tú máš v poriadku? Poruchy prijímania potravy totiž s hormonmi veľmi úzko súvisia. Takže tú mentálnu anorexiu musíš s odborníkmi riadne riešiť, ak nechceš mať Crohnovu chorobu, DM 1. typu, celiakiu alebo sklerózu multiplex na báze autoimunitného ochorenia.
čo dovtedy robiť: asi toto: zdravie.pravda.sk
1. užívať predpísané lieky a spolupracovať s endokrinológom a psychiatrom
2. výživa: mliečne výrobky, ryba, mäso, strukoviny
3. všeobecne zdravší životný štýl, záľuby, ktoré Ti robia radosť, spoločnosť príjemných ľudí, atď.