Pomôžte planéte i malou troškou, stačí týchto 5 jednoduchých zmien vo vašich každodenných rutinách

Táto diskusia patrí k článku: Pomôžte planéte i malou troškou, stačí týchto 5 jednoduchých zmien vo vašich každodenných rutinách
Pomôžte planéte i malou troškou, stačí týchto 5 jednoduchých zmien vo vašich každodenných rutinách

Pomôcť prírode nie je také zložité, ako sa zdá. Treba však začať a hlavne začať od seba. Možno budete prekvapení, aké detaily môžete zmeniť v každodenných rutinách ako je nakupovanie, či starostlivosť o seba a svoje telo. Potom vám prirodzené šetrenie našej planéty už také nepredstaviteľné nepríde.

Kalgan1

Kazdy by mal prispiet svojou troškou a ist prikladom, ale ak chceme globalne efekty, to dokazu jedine vlady. Lebo vlada moze plastove igelitky jednoducho zakazat... a investovat do modernych recyklacnych, energetickych a vyrobnych technologii. Ale ked to nezaujima ludi, nezaujima to samozrejme ani politikov a ked to nezaujima ich, nezaujima to ani firmy, lebo ich nikto nereguluje...

Miroslavm

Dôležitú rolu hrá výber správnych produktov. Každý by mal začať od seba a aspoň maličkou mierou pomôcť k zelenšej planéte. Vyradiť zo svojho bežného dňa jednorázové igelitové tašky, plastové zubné kefky, jednorázový riad a pod.

V dnešnej dobe existuje už veľké množstvo e-shopov zaoberajúcich sa podobnou tématikou ako sú lufa.sk

Treba myslieť na to, že planétu "B" už bohužiaľ nemáme.

Pag

Ano, kazdy pomaha tou troskou z roskov nasej planetke, to ano. A kde konci ten separovany odpad, ked sa mozem opytat? Totizto mi pred chvilou volal jeden zralok z Ticheho Ocenau, ktory si nad vulkanom v mori opeka tuniaka, ze on si vraj na to velmi nepotrpi, ci mu tam do vody hodime/jebn.eme vyseparovany alebo nevyseparovany odpad. Pozdravuiem surfistov, zubky ako ziletka, niet co riesit, niet sa coho bat, aj na buduce to bude na tradicny sposob, quick and painless.

Bubliii

Na margo tasiek velmi su teraz v oblube bavlnene tasky, ale pestovanie a spracovanie bavlny je dost narocne na energiu atd., odporucaju sa skor jutove, konopne tasky kedze tieto rastliny pri pestovani spotrebuju ovela menej vody ako bavlna.. mam jednu taku tasku a je naozaj vyborna.. a takisto som po babicke zdedila klasicku sietovku - vynikajuca vec, nezabera miesto, da sa prat, odnesies v nej cely nakup. Parada.

ahjaj

pri nákupe zobrať vlastnú tašku. Aj keď je plastová, aj plastovú možno viackrát použiť.
U nás chodieva nakupovať manžel, a to cestou z práce autom. Keďže si permanentne zabúdal brať so sebou tašku, zariadila som to tak, že kedykoľvek ideme niekam autom, beriem niekoľko plastových tašiek, a nechám ich v aute, aby pri nákupe určite mal.

Bubliii

Su to dobre rady, este by som doplnila (pre prirodnych a zero-waste nadsencov, ale aj vsetkych ostatnych co sa zaujimaju o podobne temy)
- kupovat od lokalnych vyrobcov, cim sa eliminuje uhlikova stopa a podpori domaca ekonomika
- niektore firmy/spolocnosti umoznuju vratit sklene obaly a tym ziskat zlavu na dalsi nakup (Soaporia), ine zase umoznuju navazit napr. sol do kupela do vlastnej nadoby (Manufaktúra) atd, vacsina firiem sa snazi aspon o ake-take zero-waste zasady, treba sa pytat a pytat. Sklene obaly ma aj Navia, zial zatial bez moznosti navratu
- vynikajucou moznostou ako usetrit plasty a penazenku (kedze neplatite za obal) su obchodiky s capovanou drogeriou, ktore dnes najdete v kazdom vacsom meste, ich produkty (Ecoterra, Biolu atd) su plne ekologicke a odburatelne.. da sa takto navazit viac menej akakolvek cistiaca drogeria pouzivana v domacnosti + vyrobky osobnej spotreby ako sampony, kondicionery, sprchove gely, mydla...
Ak niekomu moje skusenosti pomozu, budem len rada a snad som sa velmi neodklonila od temy :)