Preco zeny trpia depresiami? Preco su upachtene, vystresovane s uzkostnymi stavmi? Preco su doma zvady? Ved to je krasne, deti su stastie a zmysel zivota, nie? Moze mi niekto toto vysvetlit?
Ked je dieta stastie, preco su tehotenske a poporodne depresie?
Tak ja asi napisem najdlhsi prispevok aky som kedy napisala, ale kedze som so psom v lese a mam cas, tak aj tak napisem :-) napisem ti z vlastnej skusenosti..ja som nikdy nebola zena, co tuzila po detoch, nikdy som nebola ani ta taka typicka "tutuli mutuli" mama, chcela som radsej byt slobodna a cestovat..no zakon schvalnosti funguje a v osemnastich som otehotnela..no prechadzka ruzovou zahradou to od zaciatku urcite neni..musis vstavat v noci, mozno sa dva roky poriadne nevyspis, ostanes sama doma na materskej, bude ti smutno (mozno tomu hovoria poporodna depresia) zaluby budes musiet nechat a mozno sa budes chciet velakrat vymenit aj s tym co chodi drevo rubat do lesa, aka budes so vsetkeho unavena..ano aj tak to je kym je dieta male..ale neskor, dnes uz ma moj syn takmer 17 rokov..a predstva, ze by tu jednoducho nebol, tak uz potom by moj zivot len nemal zmysel..kazdy den myslim na to, boze aky je z nehi fesak..boze aky je sikovny..boze ako sa.mu dari v dobrej skole..a hlavne je to niekto kto ma kazdy den rozosmieva, on je vazne neuveritelny, vsetko otoci na srandu a trepe take sprostosti, ze sa musis proste rehotat :-)) no a stale mam niekoho, kto je pri mne, s kym mozem ist na dovolenku, len tak na pizzu, do lesa behat a uz nikdy nebudem sama aj ked sa odtahuje..mas niekoho, kto ta bude lubit a pomahat rozosmievat ked budes smutna, uz nikdy nebudes na tomto svete sama..samozrejme je to o vychove, musis ho dobre vychovat..no a princip vsetkeho je , ze si treba najst partnera, ktory bude OPOROU, ktory tiez chce deti a rodinu treba si nechat naozaj cas, pisem to preto ze ja mam dnes 35 a prave rozmyslam s partnerom nad dalsim dietatom..tiez musim nechat pracu ktoru mam rada, nechat tanec, ktory mam rada atd..ale prave o to ide, byt o tom presvedcena, ze to dieta chces a az neskor uvidis, ze to je naozaj zmyslom zivota..mat dobrehi muz, s nim rodinu, spolu chodit na dovolenky, spolu robit veci, byt spolu hrdi na tie deti, na to vsetko..
ono je to tak trochu ako je aj to, že načo má žena pohlavné orgány a túžbu, keď je potom nešťastná kvôli nevyhovujúcemu vzťahu s vyhovujúcim sexom.
Tehotenské depresie málokedy trvajú celé obdobie tehotenstva, silnejšie bývajú vtedy, keď má žena zažívacie problémy a fyzicky sa necíti dobre, je napr. veľmi unavená, má nauzeu a podobne. Je to rovnaké, že žena pre normálny chod orgnizmu menštruuje, a keď to má tak biologicky určené a menštruácia je normálny zdravý jav, prečo má pritom bolesti?
Popôrodné depresie sú tiež častejšie spájané s fyzickými problémami, sú častejšie pri komplikovaných pôrodoch, napr. vákuovou extrakciou, pôrodnými kliešťami a podobne, ďalej ako následok zápalu prsníka a neschopnosti dojčiť, pri nedostatočnej podpore okolia a podobne.
Pri plnom fyzickom zdraví a dostatočnej podpore a pomoci okolia sú omnoho zriedkavejšie.
Dôležitú úlohu pri popôrodných alebo tehotenských depresiách zohráva aj spánok. V pokročilejších štádiách tehotenstva býva spánok často prerušovaný alebo menej kvalitný, žena môže mať nepríjemné hemoroidy, bolesti a ťažobu nôh, a fyzické ťažkosti, ktoré pravdepodnosť tehotenskej depresie zvyšujú. Vieme, že spánok je pre dobrú činnosť centrálnej nervovej sústavy dôležitý. Vidíme to práve pri malých deťoch, ktoré plačú a sú mrzuté, lebo sú unavené, a keď sa zobudia po výdatnom spánku, sú naopak usmiate a dobre naladené.
Žena nie je predurčená iba rodiť. Zmyslom života nie je iba dieťa. Na pôrod a materstvo je pripravená len žena, ktorá má dobré podmienky v rodine - partnerskom vzťahu a ktorá si dieťa želá mať. Práve popôrodné alebo tehotenské depresie a ich príčiny či katalyzátory vzniku depresií ukazujú na to, aké dôležité sú podpora rodiny, dobré medziľudské vzťahy, pomoc matke dieťaťa (napr. aj preto, aby sa mohla vyspať, alebo jej poradiť čo robiť s bábätkom keď plače) a podobne. Keď je všetko toto v poriadku, dieťa šťastím je.
Rozhodne nie kazda zena ma poporodne depresie, je to skor vynimka. Ale moze sa stat ze niektorej sa v tehotenstve tak rozhadzu hormony ze upadne do depky. Je to choroba ako kazda ina, zena za nu nemoze a treba ju liecit.
ide mi o princíp logiky. Ako môže byť lyžovanie zdravé, keď sa Ti môže zlomiť noha? Tak, že je zdravé, keď nemáš úraz.
Je to absolútne rovnaká logika, ako môže byť dieťa šťastie, ak je potom rodič depresívny. Je šťastím, ak je rodič zdravý. Keď rodič ochorel, po dobu jeho choroby preňho dieťa šťastie nepredstavuje.
Ako môžem porovnávať lyžovačku s dieťaťom? Rovnako ako Ty chémiu s človekom.
Narodenie dieťaťa, ide o príchod novej ľudskej bytosti na svet. A hormonálna nerovnováha alebo psychické problémy súvisiace s hormonálnou sústavou sú chémia.
Osobne si nemyslim ze priviest dieta na tento svet je to najkrajsie co moze byt.
A je to tak ako to je, v tomto svete nic neni len taka prechadzka ruzovou zahradou. Vsetko nieco stoji, ci bolest ci namahu. S telom sa deju velke zmeny pocas i po porode, osobne deti mat nechcek a nastastie mame slobodnu volu takze sa mozeme rozhodnut. Aky by to bol krasny svet keby vsetko slo hladko a bez slovicka ale.
Aha, porovnavat lyzovacku a menzes s otehotnenim a dietatom, to je adekvatne, ozaj. Lyzovacka a menzes su vsade prezentovane ako zmysel zivota a najkrajsie co moze na svete byt? Hm?
Predstav si, že sa veľmi tešíš na lyžovačku, ideš tam, všetko perfektne, ale hneď prvy den niekto do teba narazí tak nešťastne, že si zlomil ruku alebo nohu. Vysvetli, ako môže byť lyžovanie tak zdravé, keď sa dá pritom zlomiť ruka alebo noha?
Alebo menštruácia. Vysvetli, ako to môže byť normálny biologicky jav, keď ta pritom bolieva brucho a biologicky neprirodzene si musíš dat ibalgin?
Pocuj, ty si nejaka divna. Ved ked mi nechces odpovedat, na co sem vypisujes? Je tu zalozenych x tem, ktore by som nazvala stupidnymi, ale tato je podla mna na zamyslenie. Nikto mi nebude rozkazovat ci si tu temu smiem zalozit, alebo nie. Ak sa tu chce niekto vadit, ja za to zodpovedna nie som, spravanie ostatnych neovplyvnujem. Zatial jediny kto tu provokuje k hadke si ty
Pozri, ked nechces mat dieta, je to tvoja vec a absolutne nikoho to tu nezaujima. Tak isto, ako nikoho nezaujima, ze si sama nevies nastudovat nieco o teme, ktora ta tak zaujima a miesto toho zakladas zbytocne temy na internete.
Tiez si myslim se dalsia tema na vyvolanie hadok. Je kopec literatury na tuto temu, vezmi knihu, otvor net a studuj.. ak ta to teda tak strasne zaujima.