Problémy s videním

Príspevok v téme: Problémy s videním
rasto212

Ahojte. V poslednom case (pol roka) sa mi viackrat stalo, ze som autom nezmyselne oskrel auto o stromy, kriky vzdy z pravej strany. Ale aj sa mi stalo, ze na krizovatke som viackrat nevidel auto, ktore islo z prava a dnes sa mi to stalo zas. Naozaj, parkrat fakt nebezpecna situacia... Prosim Vas kde mam zacat s riesenim, alebo co to moze byt.... Dakujem....

GOING

Tak máš podľa testu vodiace pravé oko.
Ja mám vodiace ľavé oko. Preto ho používam aj na mierenie
keď strieľam.

Pred tým ako si dáš urobiť nové okuliare, daj si oči premerať.
Možno budeš potrebovať silnejšie aby Ti jedničky potom neboli slabé.

rasto212

Prst sa mi skokovo pohol keď som si zatvoril ľavé oko. Takže mal by som si ísť kúpiť nové okuliare, lebo odkedy som si ich zlomil, tak ich nenosím a predtým som ich nosil stále.

GOING

Ak vnímaš pohyb pravej ruky keď pozeráš priamo/rovno je to v poriadku aj keď pre porovnanie menej ako ľavým okom .
Môže byť rozdiel v stupňoch medzi periférnym videním ľavého a pravého oka aj výrazný ako popisuješ. Minimálny rozdiel je merateľný u každého človeka .

Každý človek má jedno oko VODIACE. Ako to zistíš?
1.pozri sa do ľubovoľného horného rohu miestnosti a obidve oči maj otvorené.
2.do optickej dráhy medzi oči a roh miestnosti zodvihni prst ako by si cez neho mieril (máš priamku, oči, prst, roh).
3.zatvor pravé oko a ľavým otvoreným vnímaj či sa Ti prst opticky skokovo pohol alebo nepohol v okamihu zatvorenia pravého oka. Ak sa ti opticky prst neposunul ani vľavo ani vpravo po zavretí pravého oka, máš ľavé oko máš vodiace.
To isté zopakuj s ľavým okom pre kontrolu, zatvor ho a obrazec by sa Ti mal pohnúť.
4. vodiace oko je to pri ktorom sa Ti obraz prsta v okamihu zatvorenia jedného oka neposunul a ostal v optickej priamke.

Ak nenosíš okuliare podľa môjho názoru to môže zhoršiť zrak.

rasto212

A este mam otazku, lebo vidim, ze sa v tom vyznas... To, ze nenosim okuliare, tak neprekaza to ociam? Myslim, tak, ze to vplyva na nich, ze sa pokazia este viac....

rasto212

Takze nemam si tie dlane vidiet ano? Lebo som sa uz zlakol, ze to nemam dobre. Ale tiez sa mi zda, ze registrujem rozdiel medzi lavou a pravou stranou... Na lavo akoby som si videl cast dlane a napravo vobec....

GOING

ak to je správne nemáš to vidieť tak , že máš len registrovať pohyb
ako si to popísal. Periférne videnie pravého oka v horiz. rovine máš podľa testu dobré.

Prichádzajúce vozidlo sprava je dynamický jav, mení sa vzájomná poloha pohybujúcich sa vozidiel každým okamihom teda RELATÍVNE aj jeho veľkosť.

Treba si uvedomiť , že rozhľad na pravú stanu vozidla je u vozidla s ľavostranným riadením horší a preto aj odhad vzdialeností. Ďalej pravý A-stĺpik karosérie vozidla (lemuje čelné sklo vpravo) vozidla, robí oblasť zakrytého výhľadu vodičovi, preto pohybujúce sa vozidlo v tejto oblasti zakrytého výhľadu A-stĺpika, nemusíš určitý čas vodič vôbec vidieť. Závisí to od vzájomných rýchlostí a vzájomného pohybu vozidiel tvojho a tebou nevideného vozidla blížiaceho sa do tvojho jazdného koridoru. Rovnako pri cúvaní, zadné C-stĺpiky karosérie Ti bránia výhľadu a robia tiež vodičovi oblasť zakrytého výhľadu. Teda v tomto prípade sa jedná o technickú záležitosť a nie poruchu videnia.

Podobne konár. Záleží v akej je výške od vozovky a akou rýchlosťou sa pohybuješ. Ak je pri parkovacom manévri (malá pojazdová rýchlosť) konár pod spodnou hranou okna ak má malý priemer je normálne, že ho opticky nezaregistruješ lebo Ti v jeho videní / výhľade bráni karoséria vozidla. Ak ideš vyššou rýchlosťou napr. 90km/h konáre zasahujúce do vozovky nemusíš prirodzene vôbec vidieť.

rasto212

Praveze napriklad idem v nejakej ulicke a suchnem autom o konare, tak zistim to az vtedy, alebo kolma krizovatka ulicky a ja idem a auto z prava na mna zatrubi, otocim sa a je rovno pri mne ale absolutne som ho neregistroval... Ak som si spravil ten test, ze upazim ruky a zatvaram a otvaram dlane, tak to nevidim, len tam registrujem nejaky pohyb....

GOING

Ešte je možnosť, že od poslednej kontroly u očného lekára ( ak bola vykonaná pred rokmi) sa Ti zrak mohol zhoršiť napr.na 3,0 na pravom oku a môže to byť umocnené aj nenosením okuliarov.
3,0 diopt.by už bol bez korekcie zraku problém.

Ide o to o akú poruchu vizu sa jedná, ktorá tvoj opisovaný problém spôsobuje. Ťažko sa radí na diaľku, môže to byť aj kombinácia viacerých porúch vizu.

GOING

Pri takých dioptriách 1,0 to nemá vplyv, že by si prekážku nevidel.
Ide o to či sa Ti to prejavuje iba niekedy alebo stále
alebo to zistíš až keď zareaguješ na akustický vnem, oteru vozidla
s predmetom ?

Optický vnem trvá 0,001s , normálny celkový reakčný čas vodiča je 0,3s za denného svetla, pokiaľ vodič napr. vyhodnotí prekážku a začne pôsobiť napr. na brzdový pedál na základe optického vnemu.

Môžeš mať aj oneskorený reflex na optický vnem.

Urob si ten test na horizontálne periferne videnie keď upažíš vedľa seba ruky či pravým okom uvidíš pravú ruku/dlaň.

rasto212

Ahaa, prípadne pls môže to mať súvis s tým, že mám nosiť okuliare ale nie silné, cca mínus 1tky a cca už asi polroka ich nenosím?