Samostatné výdavky na život

Príspevok v téme: Samostatné výdavky na život
ticktock

Ahojte, ospravedlňujem sa za hlúpy nick, vymyslel som si ho teraz pri počúvaní pesničky kde sa spieva time is running tick tock tick tock :D

Ale k veci. Chcel by som sa vás spýtať aké máte výdavky na život. Dokážete prežiť sami bez nejakej pomoci? Ja mám 23 rokov, a chcel by som sa odsťahovať od rodičov. Mám prácu ktorá veľa neplatí, ale na lepšie práce proste nemám tak to berte ako fakt a nerozoberajte to ďalej.
Dalo by sa vyžiť z 600-700 € mesačne samostatne v Bratislave, nemusí to byť nutne len centrum ale aj periférie...

Pretože mne to počtovo vychádza že áno. Ale stále sa mi to nejak nezdá. Byty/garzónky/izby sa pohybujú okolo 300 € mesačne. Nemám veľké nároky, stačí mi úplný základ, preto som sa pozera práve po takýchto ponukách. TO mi vychádza, že dám 300 € za bývanie, asi 100-120 za stravu, nejaké iné výdavky asi 100 a ešte by mi malo aj zostať.

Má niekto skúsenosti? Ako ste žili vy? Vystačilo vám to? Zobrali ste si k hlavnej práci aj nejakú bokovku? Ako dlho vám trvalo zohnať byt? Aké máte skúsenosti s roomates.sk??

pp

Ak sa bavime o čistom prijme 600, tak ja na tvojom mieste idem do spolubyvania, tj izba max do 200 mesacne v BA a byvas v meste. Strava 200, 100 na vydavky ako telefon, drogeria, mestske vyzitie ako kino, pivo, sem tam mala večera vonku. A stovka na horsie casy (zubar, vianoce, narodeniny, vylet). Ak si domaci typ a len sedís doma, tak este usetris. Ak vsak mas auto, chodíš do fitka a nakupujes handry, parfemy a tak celkovo, utracas, tak neusetris, prave naopak. Podla mojich vypoctov, ak chces slusne fungovat v BA a byvat, potrebujes plat tak dvakrat vacsi ako mas teraz. Pri sucasnom aj garsonka by ta vysla draho. Skuste si s kamosom prenajat dvojizbak za cca 500 a to uz sme hned inde.

BJ_2

A keby som mal syna, co sa boji zo 700 eur v cistom ist samostatne zit, tak by som to povazoval za svoju zivotnu prehru. Vojnu na vas, rozmaznani pupusovia ste.

Vas problem je, ze ste prestali rozlisovat, co je to luxus, nadstandard a priemer. A chudoba. Lebo stale sa porovnavate s holandanmi, nechapete, ze tu je situacia ina.

Za 4 eura denne nakrmim aj 2 ludi a male decko. Rozmaznani pupusi chcu 1500 eurove platy, aby si mohli kupovat bagety, drahe vina cokolady, a ked to nemaju, tak sa boja odist od mamy.

Neskutocne... kam sme sa to dostali. Vojnu na vas, supat zemiaky do kuchyne. Lebo na tych rozmaznanych kosielkarov, co sa boja aj vlastneho tiena a nevedia odijst od mamicky sa neda pozerat.

in blossom

no da sa, pokial si zdravy. ja napr. na stravu davam neskutocne peniaze, skrz potravove alergie. teraz si zarataj povedzme zubara a ine necakane vydavky. podla mna si najprv naspor bokom tak 1000e min a potom mozes, budes mat zeleznu rezervu. urob si plan, ak byvas u rodicov tak im urcite neplatis tolko ako budes za najom vonku, cize ked im davas tak 200e, tak tych 150 si kazdy mesiac odloz a to mame za 10 mesiacov 1500 e rezervu, tych 1000 mas teda skor a potom by som do toho az sla na tvojom mieste :-)

supernick

Z toľko peňazí v BA vyžiješ v pohode, ak si skutočne skromný a veľa nepotrebuješ. Ak nie si náročný a nepotrebuješ vlastný byt, alebo garsónku a stačí ti izba, tá sa dá zohrať aj do 220€ možno aj lacnejšie. Jedlo si vystihol správne, mne to vychádza podobne. A ostatné výdavky, záleží akým vysokým štandardom chceš žiť. Nezabúdaj na prepravu, či už PHM alebo MHD. Čo sa týka získania podnájmu, dá sa vybaviť, ponuka v BA je široká. A hlavná výhoda je, že rodičia do toho nekecajú. Tí si žijú vlastný život a ty vlastný. Je to neskutočná výhoda. No nezabúdaj, že sa musíš postarať sám o seba, žiaden mama hotel. Držím palce pri správnom rozhodovaní.

Angelika3

No myslím, že keď si sám aj by sa to dalo. Aspoň ja si viem predstaviť, že by som z toho prefungovala a to som baba a miniem pravidelne nejaké tie prachy aj na kozmetiku.
Ale treba rátať aj s tým, že ti môžu vzniknúť aj nejaké nečakané výdavky a vtedy by to už bolo horšie...napr. pokazí sa ti mobil či notebook- v dnešnej dobe sa už aspoň bez jedného ťažko obídeš, či trebárs pokazí sa ti auto, ak auto nemáš, treba rátať aj s cestovnými výdavkami.... Dobre je teda mať radšej niečo odložené vopred bokom, aby si nebol v neistote.
Alebo ak si fajčiar, tiež by to bol problém, cena cigariet sa teraz zasa zvýšila...
S tým jedlom to tiež nie je až tak ružové. Minule som po dlhšej dobe išla v práci na obed a keďže mne jedlo bez aspoň nejakého šalátu nechutí, doložila som si teda šalát k menu a vypýtali si niečo vyše 7 eur. A to iba za obed, Ked si chceš dať vedľa kávu, tá stoji tri eura. Takže vrátila som sa k svojim zvyčajným šetriacim spôsobom- obed si nosím z domu, tabak kupujem v Madarsku v Rajke a pivo Kelta v plaste, najlepšie keď je v akcii za 99 centov :-)))

antilooopa

Strava za 60eur??? To možno tak v tom Kysuckom Lieskovci, kde chováte vlastné sliepky a zajace a pestujete svoju zeleninu a ovocie za humnami. A žuť každý deň suchú ryžu na ubytovni v BA-ako sorry, ale mladý človek má väčšinou iné predstavy o živote :-)

Misko48

Ja sa smejem ze strava 120 eur je nadstandart. Tolko miniem len na obedy v praci... On chce ist byvat do BA a nie Kysuckeho Lieskovca...
Tu su naklady na zivot trochu inde...

Jax

Odist v 23 od rodicov je ok, ale preco chces ist na koniec dvora do Duncovej budy? Inak povedane do BA za 600e... Si mlady, nemas deti ani frajerku, tak chod von ZAROBIT a nie prezivat do BA. Nebudes mat zo zivota nic a este aj nic neusetris. Bud chod makat von aj do tazkych podmienok ale s tym, ze si donesies par 10000, alebo ostan niekde na SK za 600e, ale v prijemnej a lacnej hornej dolnej a nie v predrazenej spinavej BA.

BJ_2

Ak zarabas 600-700 eur v cistom, tak si v pohode, dalo by sa povedal, ze na sloveka si nadpriemer. Slovaci ziju z ovela mensich platov, ako ty a vedia prezit.
Vela z nich zaraba 400 v cistom.
Byvaju v ubytovniach, alebo v spolocnej izbe s niekym, kde platia tak 120-140 za tu izbu. Strava 120 eur je tiez najstandart. To chudobni sa musia vpratat do 60 eur. Pokial jes zeleninu, nejake ovocie, ryzu, mliecne vyrobky, lacne jogurty a tak, tak sa vopchas do 60 eur bezpro.
No a 200 eur im ostane na vsetko ostatne. Saty zo sekond handu, cakaju na akciu, ked tam je za 1 euro vsetko. Zalezi ako sa vies uskromnit.

Ty ked sa bojis zo 700 eur v cistom ist samostatne zit, tak prepac, ale si rozmaznany na luxuse.

vychodnarBA

No da sa. Ja som isiel ale do robotnickej ubytovne, vsak stejne som tam chodil iba prespat. A nasiel som si dalsiu pracu hlavne cez vikendy. Strava sa da do tych 150,- na cely mesiac (aj s pracim praskom a mydlo, sampon, zubna pasta). Ubytovna stala 120,- a osatenie a tak som si kupoval raz za rok. Ak mas 2 rifle, nejake tricka, kosele a jednu bundu na jar a jesen a jednu na zimu, tak staci aj na ovela dlhsi cas. A tu stale nosim botasky, mam 2 a to uplne staci.
5 rokov som sporil a potom som si zobral hypoteku. Kino len 1x za 3 mesiace a na pivo a frajerku zabudni. To nechaj na neskor.