Pekný deň Vám prajem. Chcem vás poprosiť o názory. Na blbé poznámky reagovať nebudem. U mňa ide o dlhodobý problém vo vzťahu, vďaka ktorému sú v ňom hádky. Skrátka môj partner mi v mnohých veciach vyhovuje, vie mi prejaviť lásku objatím, slovom, všímať si ma...atď, ALE...len vtedy, keď to chce on a nie v tej chvíli keď to naozaj potrebujem! Akonáhle mu poviem, že potrebujem objať, resp. sa ho spýtam, prečo ma teraz neobjíme, zrazu je zle, oheň na streche. Začne byť nepríjemný, hovorí mi, že si to vynucujem, že som pokazila deň, večer a pod. Potom s ním nie je vôbec reč. Veľmi sa preto trápim. Čo si o tom myslíte. Zaživa niekto z vás podobné vo vzťahu? Je podľa vás to, keď túžim po objatí a poviem mu to, vynucovanie? Veď partner by sa mal z toho tešiť, že ten druhý potrebuje jeho prejavy lásky...
Objatia - prejavy lásky vo vzťahu
Dakujem vam vsetkym za postrehy ;)
@Miga, aj to som skusala,dala som mu informaciu,ze som smutna, a ako na ten truc,nespravil nic...ba este som zostala zase ja ta najhorsia a zase ta jeho odpoved bola,ze si vynucujem...nechcem na neho tlacit,to je jasne,mozno ocakavam id neho schopnost vycitit,ze prave teraz potrebujem to objatie...a nie vtedy,ked som tich objati uz presytena...
@Meridian, praveze bol zvyknuty na objatia,od detstva, a znie to paradoxne,ale tie objatia ma prave on naucil, prave tento moj partner,predtym som ze vraj byvala chladna...jednoducho pn mi ich dava iba vtedy ked on chce a ked ja chcem,tak ma odmieta...uz sa citim ako...
Je to cele nejake zvlastne,obavam sa ze z toho citim egoizmus...som uz zufala normalne, robi nam to dost velke problemy...
Prejavy lásky som podrobnejšie rozpísal na konci témy o energiách.Je tam vysvetlených základných 5-druhov prejavov lásky .Myslím že to môže byť veľmi poučné pre vnímavého človeka.Je to aj o tom,že každý prejavujeme inak lásku.Niekedy si myslíme ,že to tomu človeku dávame dostatočne najavo ,ale akoby sme na neho hovorili čínsky.Nerozumie nám.Každý počuje(potrebuje) niektorý viac či menej na prejav lásky 1-pocit uistenia.2spoločne strávený čas,3-osobný kontakt4.obdarúvania5skutky slova
V podstate žena dokáže muža naučiť prejavovať lásku aj city.Chalan ak nebol zvyknutý doma v detstve objímanie .......atď je to pre neho niečo nové nepoznané ,ale trpezlivá dievčina to chlapa pomaličky naučí.Mrkni do mojho už spomìnaného príspevku bude ti to nâpomocné do konca života ...
ja zas mam pocit, ze som to manzela naucila, ze predtym taky nebol. a ano, jano to povedal velmi pekne, je to mile. je vidno, ze je empaticky a to je krasne.
este si myslim, ze su rozne povahy ludi.
Dalina, rozumies ze mu vadi ten natlak? Chapes tomu? Netlac na neho, len povedz, ze mas zly den...bodka. Ale ist za niekym a vynucovat si objatie, hm...ani ja by som ti ho nedala a to som dost na dotyky. Pokial to vsetko v sebe ma, tak ho nenut do nicoho. Dojde mu to aj samemu, len mu treba dat informaciu, ze si smutna a podobne. Nie ze nieco potrebujes...
@Jana,dakujem za nazor. Skusim aj nad tym vasim popremyslat.
@Jano32, tvoja manzelka musi byt stastna,ze ta ma,ked ju vies zahrnut laskou presne vtedy,ked to potrebuje,nie iba vtedy,ked ju chces dat ty. Vidno,ze ti zalezi na jej pocitoch a stasti...obavam sa,ze ta posledna veta,co si napisal je pravdiva...
@Miga, nepozadujem dotyky,obrazne povedane kazdych 5 min,to by sa mi zhnusilo...a praveze ten moj to ma prirodzene v sebe. Je totiz taky ten „mojkaci“ typ a prave aj na verejnosti. Objima ma,ukazuje svetu,ze ma lubi,ale to len vsetko vtedy,ked on to tak citi,hoci to mozno vtedy az tak nepotrebujem! Tak toto nechapem,ze to ma v sebe ale neda mi to ked to naozaj potrebujem ako zena. Ale ako na truc,prave vtedy,ked mam trebars zly den, a mozno to nevidi,ze prave vtedy tuzim po objati, tak sa mu to snazim povedat,ci by si ma nemohol objat,tak dostane nervy,krici,ze si to vynucujem a pod. A mne je vtedy do placu,citim sa nepochopena,lebo to najviac co v tej chvili potrebujem je na mile vzdialene...
Honey, ale tvojmu muzovi to evidentne vyhovuje, chapes ten rozdiel? Je rozdiel mat rad dotyky, ale nechciet ich 12 hodin denne kazdych 5 min. A je rozdiel mat rad dotyky a uzivat si ich od partnera kedykolvek, kedy si partner zmysli. To je obrovsky rozdiel. V oboch pripadoch je to v poriadku, avsak v tom prvon pripade sa vzdy ozve ego ohrdnuteho partnera a vycitky. Lebo partner nedostane co chce. Moj chlap napriklad vobec nie je na dotyky vonku. Jednoducho ked sme vonku, medzi ludmi, drzime sa za ruky, sme mili k sebe, daleko milsi nez ti, co sa neustale na verejnosti olizuju. My nie, my si bozk nedame len tak v strede v obchode. Zo zaciatku som sa bala, ze ci ma vobec lubi, ked ma nikdy na ulici nepobozka. Vysvetlil mi, ze to nema vonku rad. Pochopila som, lebo laska znamena pochopit partnera a uzivam si dotyky a bozky doma. A tych je neurekom. Cize si spokojne nazivame. Ja som bozkavana dostatocne a on nie je do nicoho nuteny....a tak to ma byt. Nie ze si skrz svoje ego budem cosi vyzadovat...jak male decko
ja som tiez taky vesiaci a objimajuci clovek, stale stale a manzel mi vtom nebrani, malokedy, iba ked ho gniavim v posteli a on uz chce spat, tak vtedy mi vacsinou tak pekne vravi ze uz chce spat a ze nemoze, ked som na nom.
Jano preboha...je to dobry nazor, len si ho nepochopil, lebo este nie su takej vyspelostnej urovni....to je cele. Nemozes od niekoho ziadat nieco, co nema prirodzene v sebe. Nemozes chciet milovanie od niekoho, len preto, ze tebe sa chce. Musi sa chciet obom. Nemozes od niekoho pozadovat bozk, lebo zrovna ty sa chces bozkavat. Nemozes od niekoho pozadovat objatie, lebo zrovna ty sa chces objimat. Stavim sa, ze keby bola autorka smutna, znicena atd, tak dostane objatie od partnera hned a bez reci. Lebo bude citit, ze to ma sam urobit. Ale ako nahle si niekto vynucuje objatie, sex, bozk, cokolvek, tak druha osoba MA PRAVO SA BRANIT. Je to jej ludske pravo. Mam kamosku, co sa neustale dozaduje dotykov od partnera. Vesa sa po nom, bozkava ho stale, skace po nom. Aj v tomto pripade je to ok a chlap ma drzat ako vos pod chrastou? Tak ja ti nieco poviem. Pol roka to vydrzal, lebo ved ju lubil a chcel aby bola spokojna, aj ked on trpel. Po pol roku to nevydrzal a vyzjapal jej, ze si to nezela, lebo je toho moc? Tiez egoista? Nie, len mal otvorit usta skor. Vsetky tieto veci sa maju diat preto, lebo ich chcu obaja. Ak to chce len jeden a nuti do toho partnera, tak ten clovek je egoista. Nie ten, ktory to odmieta, lebo sa zrovna na to neciti.....
Jana Lukacova, asi si stara dievka bez partnera, ked mas taketo blbe nazory. Ked za mnou pride manzelka, ze chce objat, tak ju nielen objimem, ale aj pohladim a pobozkam, lebo viem, ze to potrebuje, ma na to iba mna a ja ju skutocne lubim, cize ma to este potesi a nie, ze by mi to vadilo! Je to sebec, egoista, zahladeny do seba a teba ma asi iba na sex...
Dalina3:
Vynucovanie si čohokoľvek vo vzťahu zabíja jeho samotnú podstatu – prirodzené, dobrovoľné dávanie (sa).
Skúste sa na to pozrieť z inej strany, ako by ste sa cítila Vy, keby by Váš partner prišiel za Vami, vo chvíli keď pociťuje erotickú túžbu a povedal niečo v zmysle „potrebujem spraviť fajku“. Cítila by ste sa ako milovaná osoba alebo ako nástroj na uspokojovanie jeho potrieb?
Túžiť po niečom a niečo potrebovať (vynucovať si to), sú diametrálne odlišné pojmy (lepšie povedané procesy, ktoré sa vo Vás odohrávajú). To, čo Vám pomôže je v prvom rade zamerať sa na to, čo sa skrýva za Vašou potrebou objatí od partnera (potlačovaný smútok či bolesť z toho, čo Vás trápi). Ak sa povenujete tejto príčine uvedomíte si aj, čo prežíva Váš partner v situáciách, kedy Vy „potrebujete“ objatie.