V autoakole som sa to zial nenaucila, co lutujem. Kde a ako sa to naucit? Najlepsie je ucit sa to asi medzi autami lenže fakt ich nechcem oskret. Potrebovala by som sa naucit sa parkovať zadkom. Predkom obcas viem ale zavisi od sitiacie a ci mam velky plac na nábeh. Čo sa tyka pozdlzneho, to som v zivote neskusala iba ja kuzeloch. Nemá ma to ani kto ucit? Co by ste mi odporucili? Vodicak mam 2 roky a je velmi tazke nevediet zaparkovat ale namieto toho ist na daleke parkovisko a odtial pesi :D
Ako a kde ste sa naucili parkovat?
Popravde je to vec nad ktorou sa uz vobec ani nezamyslam. Na svojom aute jazdim uz 7 rokov a poznam tak jeho rozmery, ze s nim vojdem bez zavahania do medzery ktora je o 5cm sirsia ako auto.
Ale ked si predstavim parkovanie tak velmi sa spolieham na bocne zrkadielka - bez nich to proste nejde. Ak parkujem kolmo tak uz pri zastaveni sa postavim trochu sikmo, ked cuvam
na miesto v lavo tak pristavim tak sikmo myslim natoceny doprava. V lavom spatnom sa ti ukaze roh auta vedla ktoreho planujes zaparkovat. Musis zacuvat tak, aby zadne kolesa mas za rovno hrany auta a vtedy vytocis volant vľavo. Po kusku mas auto kolmo takze vyrovnas volant a len cuvnes rovno.
Ak mas malo miesta na vystupenie tak si to len lahko posunies tak aby si vedela vystupit alebo aby vedel nastupit clovek vedlajsieho auta.
Samozrejme ked parkujes na opacnu stranu robis vsetko ostatne zrkadlovo.
Ale bolo by fajn ak by si sadol nejaky chlap k tebe ktory by ti to ukazal lebo verim, ze takto z textu je to fakt zmatocne. :)
Z osobnej skúsenosti ti môžem povedať, že si kúp kužele :) (také malé, alebo aké zoženieš), a tak sa uč. Poprípade si privolaj niekoho, kto ťa bude kontrolovať, či si "šuchla auto" ... a môžeš skúsiť pozdlžne, predkom, zadkom.. Vytypuj si nejaký voľný priestor, a môžeš skúšať
Ja som sa takto naučil parkovať.
nenaucila :D :D
Zaklad je mat spravne nastavene spatne zrkadla a vzdy dopredu ako sa blizis k miestu uvazovat v akej polohe zastavis, spiatocka a ides. Kludne aj na dva tri krat, ani skusenemu sa to nepodari na prvy krat vzdy.
Ja si myslim, ze najlepsie je parkovat medzi dve auta, pretoze najlahsie vidis v spatakoch aky mas rozostup od aut a snazis sa cuvat tak, aby bol rozostup rovnaky. Ked nie su auta, tak sa niekedy zle triafa zadkom do ciar na zemi.
Na firemnom aute, hodena do vody. Tak som sa ucila. Jednoducho som musela. Pred tym som si parkovanie skusala na roznych parkoviskach bez aut. Coz bolo nic, kedze realnu situaciu s autami mi to nenahradilo. Treba skusat, trenovat. Ked pojdes pomalicky, nemalo by sa nic stat. A samozrejme mat pri sebe skusenejsieho sofera. To je cele...
Najlepsie bude ked si zaplatis kondicne jazdy v autoskole a tam sa zamerate len na toto. Oni ta to naucia najlepsie. No samozrejme zalezi aj od toho aky instruktor, ale skus ziskat na nich nejake referencie.
Autoškoly sa na to nezameriavajú; vodičák som síce robila dávno, ale na cvičisku sme boli presne raz a pri cúvaní som brala kužele a skoro aj inštruktora. Mávol nad tým rukou, že keď budem potrebovať, naučím sa. Tak sa doteraz tvárim, že nepotrebujem. :-)
Teoreticky viem, ako majú ísť kedy kolesá - môj drahý mi robil teroretické aj praktické lekcie - ale fakt to chce veľa cviku, hocikedy sa šuflíčkujem na x-krát, alebo ak sa mi zdá miesto príliš malé, idem inde. Trénovať sa dá na oficiálnom cvičisku (asi platené; niektoré možno ani nie sú prístupné mimo autoškoly), na nie moc frekventovaných parkoviskách... ja som trénovala na poľnej ceste, kde som si zapichla papečky, ako sa mám trafiť.
Na ulici si na podĺžne parkovanie vyber auto, čo má za sebou dostatočne dlhý pľac; kým budeš to auto sledovať vedľa seba/pred sebou, nemáš veľkú šancu ho oškrieť. Zadné kolesá potrebuješ dostať cca do pozície, kde už ostanú. Pridávam názorné video, čo mi vyhodilo na youtube, pokukaj možno aj iné, aj s vysvetlením.
www.youtube.com
Veľkou výhodou je cúvacia kamera a najväčšou, ak vie auto zaparkovať samo, ale to nemá každý. :-(
A ak budeš zúfalá, pozri si na niektorý diel reality show Canada's Worst Driver a zistíš, že vodičák majú aj oveľa ťažšie prípady.
to si sa mala ucit pocas autoskoly nie teraz po dvoch rokoch ach jaj ... ,medzi autami sa to ani neuc aby kvoli tebe mali ludia auta pooskierane. Ved chod na neake velke parkovisko pri supermarkety kde nebudu zaparkovane auta a uč sa tam medzi čiary parkovat
ucia to rozne, ako som si vsimla. museli ta to nejako ucit, skusaj aj na plno krat.