Štúdium po 26 rokoch

Príspevok v téme: Štúdium po 26 rokoch
Sissi1944

Ahoj veľmi pekne prosím o radu. V marci tento rok budem mať 26 rokov. Bola som hlúpa a výšku, ktorú som študovala na SK som pre frajera nechala. Za (dnes už) 4 roky som si našla na sk zle platenú prácu, veľká láska môjho milého sa rozplynula, keď prišli prvé problémy. Teraz nikoho neobviňujem zo svojej hlúposti - ani jeho nie, len ma hnevá a štve, že som si takto zbabrala život.
Dnes som v UK na špinavých prácach vo fabrike a takto som si nepredstavovala svoj život ani v najhorších snoch.
Chcela by som ísť študovať na univerzitu do ČR - dennou prezenčnou formou, magisterský odbor 6-ročný (Všeobecné lékařství).
Veľmi to chcem, ale neviem či mi už neušiel vlak.
Ďalej by som vás chcela poprosiť, či neviete ako by to bolo s platením sociálneho a zdravotného poistenia v ČR u občanov zo Slovenska, resp. cudzincov.
Budem musieť povinné postenie platiť SR alebo ČR?
Budem pre prekročenie veku 26 rokov evidovaná ako samoplatca a budem si ako cudzinka musieť poistenie plne hradiť v ČR, alebo pri štúdiu funguje oslobodenie, či nižšia sadzba povinného poistenia?
Za za rady vopred veľmi pekne ďakujem.

Sissi1944

Chcela by som sa všetkým, čo sem prispeli, veľmi pekne poďakovať za rady a odporu. A chcela by som sa spýtať - baby čo ste na medicíne a máte po 26. musíte si platiť poistenie, alebo ste od neho oslobodené?

Valentyna

Prosím Ťa vôbec Ti neušiel vlak. Nikdy nedopusť, aby názory ostatných boli dôležitejšie ako to, čo si o sebe myslíš Ty. Čo všetko môžeš dokázať, nelimituj sa vekom. Podstatné je to, aby si bola v živote šťastná a neprežívala zo dňa na deň.

Rovnako ako Ty som sa rozhodovala, či do toho ísť, alebo nie. Nabrala som odvahu, asi hodinu pred uzatvorením prihlášok som si podala svoju :D a považujem to za najlepšie rozhodnutie, aké som spravila.
Mám 26 a som v 2.ročníku.

je to

ja to naopak vidim velmi pozitivne, hlavne ked mas motivaciu a chut. ale pripravit sa na prijimacky, to neviem....
tie technicke otazky neviem, asi budes musiet vsetko obvolavat

swistica

Napisat, ze Ti usiel vlak by bolo asi krute. Skor by som to nazvala tak, ze od skoncenia ss presiel dlhy cas a ty si stratila navyk pravidelne a tvrdo sa ucit. Tiez neviem ci by Ti nevadilo, ze vsetci spoluziaci budu poriadne mladsi. Na VS nie je neskoro, no skor by som to videla na iny odpor ako medicina. A asi skor aj externe.