Konzumácia medu.pri DM

Príspevok v téme: Konzumácia medu.pri DM
hopeter

Dobrý deň. Diabetici užívate občas med ? Sladíte niekedy čaj,alebo si ho aj doprajete na chleba ? Med je všeobecne zdravý a myslím,že v primeranom množstve by nám nemal škodiť. Mne osobne chutí hlavne medovicový. Nemá výraznú sladkú chuť. To naopak repkový sa mi zdal až príliš sladký. Odporučila mi ho jedna včelárka,vraj je pre diabetikov najvhodnejší. A mne bolo od neho sladko za ušami.Skonzumovala ho zdravá časť rodiny.
Ako, nejem med pravidelne,aby ste si nemysleli. Dám si ho občes na raňajky,kedˇmám vhodnú glykémiu. Aj to len 1 - 2 čajové lyžičky.Peter

kaloria

Nemusis posledny, toto je super tema. Keby sa niekomu este chcelo sem hodit, ze od koho on kupuje. Ja by som si ten medovicovy rada kupila. Kedysi mi kolega doniesol z hnuste priamo od vcelara taky tmavy horsky, odvtedy som uz taky dobry nemala.

hopeter

Len posledný dodatok k medu. Čo sa týka glykemického indexu. Najlepší je agátový - GI 20. Na porovnanie, medovicový má až GI 89.
Z ostatných sladidiel je výborný ovocný cukor - fruktóza -GI 20 a trstinová melasa má GI 27. Ja si trstinovú melasu dávam do kávy,alebo zmiešam s tvarohom a mám termix. P.

hopeter

Tak medovicový v Michalovskom Kauflande je - "ZMES" medov z EU !!! Tak ten by som aspoň ja osobne nekupoval. P.

hopeter

Ceny toho medu sú rôzne. Nechcel som sa rozpisovať. Na internete je aj po 14€,ale aj po 7,5€. . Napr. v Humennom je predajňa a tam medovicový stojí 7,5 €. Samozrejme,že najlepšie je kupovať od overeného včelára !!! A zdá sa,že minulý rok bol na medovicový med priaznivý.
A nieje vôbec zaručené,že aj ten drahý je kvalitný. Nedohadujme sa o cenách, Predajcovia si ich určujú po svojom. P.

BJ_2

pravy medovicovy med urcite nestroji 6,5-7,5 eura. Za tolko ledva zozenies dobry kvetovy med. Nerataju sa supermarketove pochybne, zo mixov medov mimo EU a podobne. Medovicove rataj skor 8-12 eur/kg.

hopeter

Medovicový sa dá teraz kúpiť aj v Kauflande,Potom cez inzerciu,konkr. bazar.sk a pod. A tiež niektoré špec.obchodíky s medom. Cena sa pohybuje cca. 6,5 - 7.5 € /kg.

kaloria

Nasla som: Pri cukrovke sa doporučuje užívať denne kávovú lyžičku svetlého medu popri dodržiavaní diéty.
A kde kupujes medovicovy?

ahjaj

kávu sladíme stéviou, med má nejak liečivý účinok na pankreas a odporúča sa pri DM 2. typu v niektorých prípadoch. V rozumnej miere s inzulínom môžeš jesť všetko. Tá nízkosacharidová diéta je kvôli lepšej kompenzácii dobrá na začiatku, ale keď si vieš vyrátať, na aké jedlo koľko inzulínu, koľko po podaní inzulínu s jedlom počkáš, keď máš vyššiu glykémiu atď, tak sa dá. No a celozrnné výrobky, zdravá výživa a opatrnosť sú nutné aj kvôli cievam. Ak si môj manžel pri ponúknutí môže zobrať 1 kúsok z dezertu, alebo po dopichnutí inzulínu 1/2 punčového zákusku, a je dobre kompenzovaný, tak niet dôvodu nedať si med do kávy a užívať ho v malej a rozumnej miere. Nevýhodou punčového zákusku alebo medu je že nevieme vopred o koľko glykémiu zvýšia. A rovnako aj ostatné potraviny s cukrom, napr. čalamáda alebo cvikla, zavárané broskyne. Preto sa odporúča používať umelé sladidlá, ktoré však obsahujú kopec škodlivých látok a v porovnaní s liečivým medom sú škodlivejšie. Dobrá je stévia alebo fruktóza.