Ranná rozcvička

hopeter

Finom AHJAJ,dˇakujem. Myslím,že odpovedˇje úplne postačujúca. Viem,že s nami je to akosi problematické,ale musíme niečo robiť aj pre svoj metabolizmus. Ahoj.

ahjaj

pri cvičení glykémia klesá a potrebuješ menej inzulínu. Základom je vedieť si riadiť množstvo inzulínu a často si hladinu cukru merať. Potrebuješ viac prúžkov, ako ti prepláca poisťovňa.

ahjaj

ráno vstaneš, odmeriaš si glykémiu. Podľa hodnoty podávaš inzulín. Ak je glykémia okolo 3,5 až 4, inzulín si môžeš podať po raňajkách, alebo si ho podáš menej a okamžite sa naješ. Logicky nepôjdeš behať, veď pohybom sa glykémia znižuje, aby si nemal hypo.
Ak je glykémia viac ako 7 a menej ako 11, podáš si inzulín a budeš jesť až po polhodine, aby si ju mal po jedle v norme alebo blízko normy. Ak chceš rozcvičku, nepodáš si inzulín, pôjdeš si krátko zabehať - max. 20 minút, potom sa naješ, a po jedle si podáš inzulín
To, či si dať rannú rozcvičku je závislé od aktuálnej rannej glykémie. Ak je v norme - t.j. okolo 5-6, podáš si inzulín - dáš si menej o 2-3 jednotky, okamžite sa naješ, nečakáš 1/2 hodinu, a ideš behať. Len s plným žalúdkom sa Ti zrejme behať nebude chcieť - aj keď to je individuálne. Ak máš glykémiu do 11 môžeš behať. Keď máš nad 11, podáš si o 1-2 jednotky viac inzulínu a s raňajkami čakáš pol hodinu. Behať nechoď, môže to už byť pri tak vysokej glykémii nebezpečné, kvôli stresovému hormónu Ti totiž môže glykémia ešte viac paradoxne stúpnuť.
Mne z toho nejak logicky vychádza, že pravidelná ranná rozcvička asi príliš nehrozí - určite nie v prípadoch, keď máš ráno nižšiu glykémiu, ani keď ju máš príliš vysokú.