Bohuzial lekari ju stale doporucuju, pritom je potencionalne skodliva pre urcitych ludi. Pokial ju nieste schopny konvertovat na aktivnu formu, cim viac jej berete, tym horsie, lebo sa hromadi v krvi, a robi skody. Takisto to nefunguje na znizovanie homocysteinu.
Predcim zacnete brat kyselinu listovu, precitajte si toto:
www.quatrefolic.com
Uz davno by sa mala pouzivat nova aktivna forma, methyl-folate, zial lekari stale doporucuju staru synteticku formu a ignoruju fakty, ktore su vyskumane uz dlhe roky. Branim kyseliny listovej si potencionalne platite za poskodzovanie zdravia, alebo minimalne ziadny ucinok. (teda iba si myslite, ze berete kyselinu listovu, v skutocnosti, telo z nej nebude schopne pouzit nic)
Nova forma, ma navyse 7x lepsiu vstrebatelnost, takze si to preratajte na cenu. Aj v pripade, ze vase telo vie kyselinu listovu konvertovat na aktivnu formu, zo 100mg kyseliny listovej vstrebe len 14 mg. Vidno, ze pokial nieje kyselina listova 7x lacnejsia od methyl-folatu, tak este aj prerobite na peniazoch.
Nova forma sa odborne nazyva (6S)-5-methyltetrahydrofolate, skratene sa to zvykne oznacovat ako folat alebo methyl-folat.
Quatrefolic je zatial najucinejsia forma, ktoru sa podarilo vyvinut, takzvana 4-ta generacia folatu, ktora je este 2x lepsie vstrebatelna od tretej generacie folatu.
Tretia generacia folatu ma oznacenie "(6S)-5-methyltetrahydrofolate calcium salt"
Stvrta (najnovsia) generacia folatu (Quatrefolic) ma oznacenie "(6S)-5-methyltetrahydrofolate glucosamine salt"
Priklady: Vzdy si pozrite na label, ktory folat sa tam nachadza. Pamatajte, ze Quatrefolic je 2x ucinnejsi od 3tej generacie folatu
Napriklad, v Two-Per-Day, ked si pozrieme na zlozeni, nachadza sa tam folat iba vo forme calcium salt.
www.lifeextensioneurope.com
To znamena, ze oproti Quatrefolic z 200mg sa akoby vstrebalo len 100mg.
Ked si pozreme ale napriklad Now Foods Folate (Now-Foods-Methyl-Folate-1-000-mcg-90-Tablets), vidime, ze je uz folat pouzity vo forme Glucosamine Salt, cize sa jedna o Quatrefolic, cize 4tu najnovsiu generaciu.
Ked si ale pozrieme Life-Extension-Optimized-Folate-1000-mcg-100-Veggie-Tabs, vidime, ze je pouzita Calcium Salt, cize 3-generacia folatu, ktora ma len 50% vstrebatelnosti oproti 4tej. Pritom cenovo tieto folaty stoja takmer rovnako. Vzdy si teda overte, ze kupujete Quatrefolic, calcium salt pouzite jedine vtedy, ak by stala viac ako 2x menej.