Je vosk jedlý?

Príspevok v téme: Je vosk jedlý?
Screaming_eagles

Pekný deň, ako je už v názve témy, je vosk jedlý?
Rád totiž varím a mám rád aj históriu a skúšam dohľadávať staré recepty a variť podľa nich. Našiel som americký recept z 2. svetovej vojny na núdzovú potravinovú dávku ktorú dostávali americkí vojaci, niečo ako čokoláda. No a dohľadal som originálny recept od výrobcu a bola tam uvedená ingrediencia "parafine wax" čo by mal byť klasický vosk ako vo sviečke alebo tým mysleli niečo iné?

Vopred ďakujem

balance

este som dala do translatoru nieco k tomu, porovnavaju tam beeswax s paraffinom

V potravinárskom priemysle sa parafín aj včelí vosk aplikujú na ovocie a zeleninu, aby sa chránili pred plesňami, stratou vlhkosti a aby sa na produkciu pridal lesklý lesk. Avšak iba jedna možnosť je prirodzená, zatiaľ čo druhá nie je ľahko stráviteľná ľudským telom. To znamená, že prejde priamo cez náš systém - krásne! Môžete odhadnúť, ktorá voľba je? Ak ste uhádli parafín, máte úplnú pravdu. Už ste niekedy zdvihol jablko z obchodu s potravinami a všimol si, že je lepkavý na dotyk? Je to preto, že parafín je prirodzene lepkavý a pokožku niekoľkých odrôd ovocia. Na rovnakej poznámke sa do žuvačky pridáva parafín a na cukríky sa dodáva lesk. Zatiaľ čo včelí vosk sa používa aj na účely potravinárskeho priemyslu, je to jemnejšia možnosť, pretože ide o čistú formu vosku.

sviečka

Pri spálení sviečok si kupujúci dávajte pozor: veľa parafínových sviečok je naplnených syntetickými vonnými látkami, chemikáliami a pesticídmi. Z tohto dôvodu môžu byť tí, ktorí trpia astmou alebo alergiami, extrémne podráždení. Okrem toho sa môžu chemické zvyšky z parafínových sviečok prilepiť aj na steny, záclony a oblasť okolo horiacej zóny. Sviečky z včelieho vosku sú však čisté. Zatiaľ čo parafín emituje sadze, ako ho spája, včelí vosk nie je. Má antibakteriálne vlastnosti, ktoré robia včelí vosk perfektný pre osoby s astmou alebo alergiami. Keď napaľujete včelí vosk, svieži vzduch s vôňou prírodného medu, a nie syntetický zápach. Okrem toho môže včelí vosk čistiť váš vzduch, pretože vydáva negatívne ióny. Znamená to, že negatívne ióny budú spolupracovať so znečisťujúcimi látkami vo vzduchu, čím sa odstránia veci ako prach, špina atď., Ktoré plávajú v našom vzduchu.

Screaming_eagles

Vďaka za odpovede, ono aj nad tým včelím som uvažoval, avšak v recepte bol práve ten parafín... ono je pokojne možné, že v tej dobe vôbec neriešili takéto škodlivé účinky a tak to tam primiešali bez ohľadu na dopad na zdravie... skúsim to urobiť bez toho a uvidím čo to dá, ešte raz ďakujem

chlpatyhaf

pozor, netreba si mylit dve odlisne veci. Parafín, ako spravne upozornili ostatní, je ropný produkt - z neho je vyrobenych najviac sviecok v dnesnej dobe. Ja osobne by som ho teda do jedla nedal. Ja pod pojmom vosk rozumiem včelí vosk. Ten sice tiez neviem ci by som ho jedol, ale ked sme ako malí žuli včelie plásty plné medu ktoré nám dal dedo, tak nám z toho nic nebolo ;)

balance

nejedla by som ho, je z ropy
paraffin comes from petroleum products
a pisu, ze mozes dostat vyrazky uz len z potretia

Screamin_eagles

No ono sa to dávalo do tej čokolády, najmä kvôli tomu, že ich posielali vojakom ako do európy tak aj pacifiku kde bolo horúco a potrebovali zvýšiť teplotu pri ktorej sa čokoláda bude topiť