Prečo cirkev neplatí dane?

Tomas12345

MichalKaras87 :

Ešte k niektroým tvojím výrokom dodám.

(Pokiaľ tak neurobíte, poznám dva dôvody, prečo súhlasím s tým, aby štát financoval cirkev. Po prvé, štát za komunizmu ukradol cirkvám tisíce hektárov pozemkov, na ktorých vybudoval rôzne zariadenia. Cirkvi nikdy nedostali kompenzáciu. )

Ak by sa nejednalo o cirkev, kompenzácia by bola na mieste. Avšak jedná sa o cirkev ktorá je založená na Biblii, A Biblia hovorí :

Lk 6: 30 :

"Každému, kto ťa prosí, daj, a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť".

Cirkev by podla Písma nemala požadovať ukradnuté veci naspäť.

((Druhý dôvod. Kto nemá zakryté oči nenávisťou uzná, že cirkev robí za štátne peniaze veľa dobrého. Poskytuje zadarmo vzdelanie v materských školách, základných aj stredných. Poskytuje sociálne služby, napr. v Bratislave bezdomovcom, Sv. Vincent de Paul. )

No len či to vzdelanie nie je rovnako ako s tými platenými socialnymi službami. Ale tak azda snad nie. Kazdopadne cirkevne školy rovnako ako tie statne sponzoruje štát, a v cirkevných skolach sa vzdy najde vela sponzorov krestanskych rodicov, ktori beru svoju vieru vážne a rozhodnu sa zrieknut nemalej casti svojho zárobku v prospech školy. Nečudo že si cirkevne institucie nepýtaju za školné ale tieto peniaze dostanu vzdy od nejakych rodicovskych sponzorov (ktorí sa vždy nájdu).

( V dnešnej dobe má mnoho ľudí psychické problémy, a svätá spoveď je pre nich viac ako nejaký psychológ. )

To je pravda, avšak farári to zadarmo nerobia. Dostávaju za to svoj plat od štátu. Nie je to teda nejaká pomoc zadarmo - ( o takejto pomoci by sa dalo hovorit ako o skutocnej pomoci.)

Este k tým cirkevným príjmom :

"Podľa nášho prieskumu veriaci dávajú za svadby, krsty a pohreby v priemere od 30 do 100 eur. Do zvončeka počas omše zvyknú hádzať od 20 centov do 10 eur. Snažili sme sa vyrátať, o koľko ročne prichádza náš rozpočet, keďže tieto peniaze nie sú zdanené.

Na Slovensku je 3 746 rímskokatolíckych kostolov. Ak by v každom z nich bola týždenne len jedna svadba, jeden krst a jeden pohreb, za rok by rímskokatolícka cirkev pri 50-eurovom „dare“ vyzbierala 29 218 800 eur.

K tomu sme prirátali aj dary, ktoré sa vyberajú na každej omši. Počítali sme so sumou 200 eur týždenne, čo činí na všetky kostoly 38 958 400 eur. Dokopy teda podľa našich výpočtov v kostoloch na milodaroch môžu vyzbierať 68 177 200 eur.

To znamená, že štátu by pri 23-percentnej sadzbe dane z príjmu museli odviesť 15 680 756 eur. Treba pripomenúť, že sme počítali s nižšími číslami, pretože v kostoloch bývajú omše každý deň, v nedeľu aj trikrát denne. A svadieb od jari a jesene býva v jednom kostole oveľa viac ako jedna týždenne".

www.pluska.sk

Do toho ešte treba zarátať i rôzne cenné predmety v kostoloch (prečo sa nepredaju a výťažok z nich sa rozdá chudobným ?).

www.sme.sk

www.pluska.sk

Tomas12345

MichalKaras87 :

Pozeral som si na tejto ich stránke (sk.depaulcharity.org )
O tej ich ubytovni a čo som zistil tak to ubytovanie pre bezdomovcov vôbec nie je zadarmo (ako by sa od cirkevnej institucii očakávalo ) ale za poplatok. Prvé dva mesiace sa platí 30 eur mesacne, tretí mesiac už 90 a dalsie mesiace už podla príjmu. Rozhodne to teda nie je zadarmo, napriek tomu že by sa to očakávalo. Krásne to vystihuje nasledujuci verš :

A tomu, čo ho pozval, povedal: „Keď dávaš obed alebo večeru, nevolaj svojich priateľov, ani svojich bratov, ani príbuzných, ani bohatých susedov, aby nepozvali aj oni teba a mal by si odplatu. Ale keď chystáš hostinu, pozvi chudobných, mrzákov, chromých a slepých. A budeš blahoslavený, lebo oni sa ti nemajú čím odplatiť. No odplatu dostaneš pri vzkriesení spravodlivých.“ Lk 14, 12

"lebo oni sa ti nemaju čím odplatiť".

Další verš :

Ale milujte svojich nepriateľov, dobre robte, požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude vaša odmena veľká a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým. Lk 6: 35

Lk 6: 30 :

"Každému, kto ťa prosí, daj, a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť".

Lk 6 : 33 - 35 :

"Ak robíte dobre tým, čo vám dobre robia, akúže máte zásluhu? Veď to isté robia aj hriešnici. A ak požičiavate tým, od ktorých to dúfate dostať naspäť, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici požičiavajú hriešnikom, aby dostali naspäť to isté".

Cirkev má penazí dostatku na to aby v kazdom meste postavila i niekolko ubytovien pre bezdomovcov a to zcela zadarmo. Len si zober tie prijmy cirkvi za milodary, za omše, krsty, svatby, kary a ostatné aktivity. Cirkev dotuje štát a preto tieto hore uvedene peniaze predstavuje pre cirkev prebytok, ktorý by sa mal dať tým čo to potrebuju najviac, tak ako to učil Ježiš.

MichalKaras87

Každý, kto tvrdí, že cirkev neplatí dane je klamár.

1) NEPRIAME DANE (najmä DPH): cirkev platí rovnako ako všetci
2) PRIAME DANE (najmä daň z príjmu). Cirkev platí daň z príjmu v rovnakom režime ako napríklad politické strany, spoločenstvá vlastníkov bytov, neziskovky. Čo znamená ten rovnaký režim? Napríklad to, že tak, ako sú oslobodené kostolné zbierky, sú oslobodené povedzme členské príspevky v politických stranách.

Stačí si skontrolovať zákon o dani z príjmov.

Keď niekto širí toto klamstvo a prečíta si, ako je to v skutočnosti, obráti tému na niečo úplne iné: OK, šíril som klamstvo, ale cirkev dostáva od štátu peniaze a to je zlé, lebo veď nie každý chodí do kostola.

V prvom rade štát dáva peniaze na stovky vecí, ktoré nie sú využívané všetkými ľuďmi. Prečo štát platí predražený "národný" futbalový štadión? Hokejový štadión? Mňa šport nezaujíma, prečo ho musím platiť zo svojich daní? Prečo štát platí divadlá, keď tam nechodia všetci? Prečo platí príspevky politickým stranám - aby nekradli? Ha ha, dobrý vtip. Chcete odstrihnúť cirkev od štátneho financovania? Tak odstrihnime všetko, čo nevyužíva 100 % ľudí. Chcete finančnú odluku cirkvi od štátu? Ja chcem finančnú odluku ekonomiky od štátu.

Pokiaľ tak neurobíte, poznám dva dôvody, prečo súhlasím s tým, aby štát financoval cirkev. Po prvé, štát za komunizmu ukradol cirkvám tisíce hektárov pozemkov, na ktorých vybudoval rôzne zariadenia. Cirkvi nikdy nedostali kompenzáciu. Nech štát najprv vráti všetky pozemky, a potom sa môžeme rozprávať. Nechcete, aby štát vrátil? Potom schvaľujete krádež a škoda je sa s Vami baviť, lebo krádež je nemorálna a schvaľujú ju len gauneri.

Druhý dôvod. Kto nemá zakryté oči nenávisťou uzná, že cirkev robí za štátne peniaze veľa dobrého. Poskytuje zadarmo vzdelanie v materských školách, základných aj stredných. Poskytuje sociálne služby, napr. v Bratislave bezdomovcom, Sv. Vincent de Paul. V dnešnej dobe má mnoho ľudí psychické problémy, a svätá spoveď je pre nich viac ako nejaký psychológ.

Sumár: po 40 rokoch komunizmu je v spoločnosti stále veľa kreatúr, ktoré by najradšej kresťanov vyhladili. Pestujú v sebe nenávisť, šíria o cirkvi klamstvá. Je povinnosťou slušných ľudí sa im postaviť.

TrafHusZagag

Podľa mňa tí, ktorí sa tým zaoberajú, tak vedia, že čo to všetko obnáša, ale isto vám to nikto nebude po lopatisticky vysvetľovať, lebo toto nie je na verejnú diskusiu, ani na vystupovanie v cirkuse.

Smerak54

Z velmi jednoducheho dovodu, a sice, lebo medzi ludmi je straaaasne vela "veriacich" a danami by ich cirkev popudila proti politikom a ti by ich nevolili. Mne sa strasne paci, ze som v Nemecku a tu ked ides pracovat, tak sa vypisuje, aj ci si veriaci. Ked das ano, tak sa ti zacnu strhavat nejake peniaze na cirkev, lebo tu to neplati stat, no a ide mi od smiechu urvat bok, ked vidim, ze o mesiac to nasi silne veriaci ludia odtial davaju vyskrtnut, ze sa pomylili, len aby nemuseli platit dane navyse :)

Preteba

Anticirkev, dane platili vždy tí, čo slúžili, poddaní, nie tí, čo sú pri moci svetského systému. Ale nezaťažuj sa tým, zákony musíme dodržiavať, takže si nepomôžeš:) ak nechceš platiť dane, choď na úrad práce:)

Anticirkev

Tak aj ja idem hlasat slovo bozie a robit cca to co cirkev, a taktiez ich potom nebudem musiet platit? :D čiii

Preteba

Anticirkev, ak máš na mysli cirkev božiu, to sú jednotlivci, ktorí hlásajú biblické božie slovo, pomáhajú strateným, žijú život podľa božej vôle, pracujú a odvádzajú dane štátu. A tí, čo ovládajú svet svojím postavením v moci, sú oslobodení.