spoločné bývanie

Príspevok v téme: spoločné bývanie
Olca_mal

Ahojte, idem si po radu.
S priateľom sa rozhodujeme o spoločnom bývaní, ale riešime otázku financií. Obaja máme svoje bývanie. On má byt na seba a ja dom na ktorý mám hypotéku. Plánujeme spolu budúcnosť, sme spolu každý deň, buď uňho alebo u mňa, ale po dlhom čase už nám obom nevyhovuje že stále chodíme hore-dole (ale viete ako, vždy sa môže niečo pokaziť). Preto sa chcem spýtať, čo si od neho môžem pýtať, keby sa nasťahuje ku mne? Mám si pýtať len na polovicu výdajov? alebo dajme tomu ja dám 400 on dá 400, z toho sa všetko poplatí a čo ostane do plusu si môžeme nechávať na spoločné výlety, alebo novú skrinku atď?
tiež ma napadá otázka. Má 2násobný plat a chce do domu investovať väčší obnos peňazí, ako to riešiť? dom prepisovať nebudem. Chcem to dať na zmluvu. Pretože nerada by som prišla o všetko, ale ani jeho nechcem oškubať o to čo do toho investoval. Ale to by som musela rátať všetko čo kedy kúpil navyše. Už som zúfalá. Ďakujem

Hena-Martinkova

V tomto treba mať poriadne triezvu hlavu a myslieť úplne na všetko a hlavne sa na všetkom treba dohodnúť aby potom neboli zbytočné nezhody!

ahjaj

neblázni samo. Koľkí sa brali len zo samej lásky a keď sa muž rozhodol pre milenku, predmetom sporu sa stal na súde aj detský príbor!, lebo dieťa od milenky malo 18 mesiacov a od exmanželky 5 rokov a 18 mesačné už chceli učiť samostatne jesť a 5 ročné sa nechcelo vzdať obľúbeného príbora s vyrytými zvieratkami.

mudro

s tou zmluvou je to veľmi mudre, lebo moja kamoška so sestrami sa natahovali s exekutorom, lebo ich otec vdovec si dotrepal frajerku domov a porobila nejake drobnosti ako garniže, vymalovala izby... a ked sa rozisli tak ho dala na sud ze vela penazi jej dlží.. zomrel, z toho všetkeho dostal poražku... a potom vydierala jeho dcery a exekutorov na nich posielala, prišli o dom.. takže mudro, treba spísať čo a kolko bude stať prerabka a vsetko nech je na papieri, že v pripade rozchodu,.. teraz to zmením.. ja by som nedovolila prerabať moj dom..! ked tak, ho prerobím za vlastne peniaze.. lebo ked sa rozidete tak co??? budes mu vedieť vyplatit velku sumu? naraz?! teraz je to mozno laska ako hrom, ale často sa vztahy koncia tak ze kamaratmi neostanu, cize do tej zmluvy by som zahrnula aj cas do ktoreho mu vsetko splatiš po rozchode, napriklad, do dvoch rokov... nech aj to je na papieri... lebo ked da do prerabky 20 000€ o pol roka sa rozidete, a on ich bude chcieť hned? budeš ich mať???

Olca_ma

Hribka: ďakujem ti Hribka, určite z toho všetkého nemám zlý pocit, a teším sa na to, len radšej chcem mať vo všetkom presne dané podmienky a mať istotu, že čo ak keby...
som presne názoru ako si napísala, zmluvu a tretí účet, je to najlepšie, najjednoduchšie a férové pre oboch. Dúfam, že všetko nám dopadne dobre. :)

Ernesto

nechapem preco niektori ludia maju taky problem uzavriet zmluvu so svojou polovickou. uplne normalne. je vela pripadov, kedy aj vztahy co vyzeraju na dozivotie, skoncia. a clovek by to nikdy nepovedal. taketo zmluvy su istou formou poistenia ked nastane katastroficka udalost /rozchod, rozvod, smrt partnera/.

nestretol som sa nikdy s negativnou reakciou, ked niekto svojmu dietatu poriesi zivotnu poistku. rodic tym nevyjadruje nedoveru svojmu dietatu, ze zomrie alebo ublizi si na zdravi. ale ked si partneri uzavru zmluvu, tak to uz kazdy na to dvihne obocie. nikto s rozchodom nekalkuluje ani ho neocakava, ale ked nastane, tak mat papiere v poriadku je dost dolezite. toto inak plati aj o dedickych konaniach. to by vedela nie jedna rodina porozpravat, co sa vsetko udialo, lebo neboli veci poriesene na papieri. ja si takto napr uplne bezne kupujem cestovne poistenie ked cestujem do zahranicia. nejdem tam zomriet, ale ked sa stane, tak nech maju rodicia tych 3000€ na prepravu tela z poistky. podobne ako sa staviam k vlastnemu zivotu, tak sa staviam aj k vztahu.

autorka: ak su dom a byt v rovnakej hodnote, tak byt by som prenajal, to by bol vas spolocny prijem, z ktoreho by sa uhradzali spolocne naklady /splatka hypo na dom/. ak nieco zvysi, tak by sa tym kryli dalsie spolocne naklady. ak by bolo teba nieco dolozit kazdy mesiac, tak si dohodnut podla akeho kluca /ja som napr proti 50:50, chlap ako zivitel rodiny by mal vzdy prispiet viac, napr +20-30% oproti partnerke/.

Hribka

Mozem ti napisat, aky model by som preferovala v podobnej situacii ja. Ty sa rozhodnes podla seba. Este ti poradim, aby si pocuvala svoju intuiciu a nebrala az tak do uvahy, ako by sa zachovali ini, alebo, co je podla nich spravne. Pokial z niecoho nemas dobry pocit, tak to nerob. To ta tvoja intuicia chrani pred buducim nestastim. Neignoruj tieto pocity.

Situaciu, ktoru si opisala by som riesila nasledovne. Rozhodnut sa, kde chcete zit, u teba, alebo u neho. Zvazit moznosti, kde sa citite lepsie, mate lepsie a blizsie dochadzanie do prace a ine faktory. Druhu nehnutelnost dat do prenajmu. Mat osobite ucty, kde vam chodia prijmy a z ktorych si hradite osobne vydavky, napr. oblecenie, kozmetiku, darceky a ine. Zriadit si treti, spolocny ucet, na ktory budete prispievat obaja rovnakou sumou a z ktoreho sa budu hradit spolocne vydavky na byvanie, elektrina, voda, internet, plyn, strava, cistiace a pracie pripravky. To, co ostane, nepouzit na ziadnu skrinku, ale nechat ich na ucte v pripade nepredvidanych vydavkov na domacnost, napr.rocne vyuctovanie, alebo sa spolocne dohodnut, ako budu pouzite, napr.spolocna dovolenka. V pripade vacsej investicie, spisat zmluvu pred notarom, kde bude presne zadefinovanie kolko a naco, a v pripade rozchodu, mu tuto investiciu vratis.
Takto by ste mali byt kryti obaja a videla by som to ako spravodlive voci obom. V pripade, ze dom prepisovat nechces, nie je spravne pytat od neho napr.na hypoteku, ci spolocne sa skladat na vybavenie bytu, pracku, tv atd.
Aj v pripade lasky je dobre spravat sa rozumne, nikdy nevies, co prinesie buducnost.

olca_mal

Bubliii: Ak by sme sa tento moment zobrali, do BSDM nespadá ani môj dom, ani jeho byt, pretože ich obaja máme ešte pred zväzkom. Preto chcem všetko poriešiť cez zmluvu. My sa ľúbime veľmi, ak by tomu tak nebolo, neplánovali by sme budúcnosť, len ako vravíte sme obozretní, pretože obaja sme museli tvrdo makať na to, aby sme mali to čo máme... a stať sa môže čokoľvek.

Bubliii

Kým nie ste zobratí, určite radšej zmluvu, lebo nikdy (zdôrazňujem nikdy) nevieš, čo sa stane.. ak by ste boli zobratí, máte BSDM, takže zmluva by bola viac menej zbytočná..
Olca, uvažuješ správne, nechápem toľkému hejtu v prvom príspevku. Ľudia sa môžu mať radi a zároveň byť obozretní vo financiách. Lebo jedlo, účty platiť treba, iba z lásky sa nenaješ.

olca_mal

samo223: biedy v živote sme obaja mali dosť, jednoducho sa len podarilo, spravili sme správne rozhodnutia, kroky a preto sme na tom obaja, tak ako sme. Ani jeden nechceme prísť o to čo sme tvrdo vybudovali. Máme len lepšie základy na plnohodnotný život.
Viem, že máte pravdu, rovnaké som navrhovala ja, pretože mi to príde normálne, prirodzené a mala by tak rodina fungovať. Ale jemu to nedokážem vysvetliť. A pritom nie je na peniaze, len už máme obaja v tom iný náhľad, keďže sme museli tvrdo makať, aby sme ich mali.

samo223

a mate sa naozaj radi? pretoze toto by ste neriesili. vy ste JEDNA dusa, jedna osoba. ci to vsetko date na zmluvu, osobitne ucty, pre istotu sa ani neberte, lebo sa k co keby.. cim viac budete spoekulovat, tym vacsia priepast sa medzi vami urobi. odpoved je pritom uplne jednoducha. ist byvat do lepsieho. takze zrejme k tebe do domu. jeho byt prenajat. vsetky peniaze nahromadu a z nej platit ucty. co ostane, setrit. neponahlat sa so ziadnymi vydavkami. snad vam netreba nutne patnastu vazicku a osemnastu skrinku v dome.

co ze on zaraba viac? ved chcete spolu umriet nie? tak preco si chcete nechavat zadne vratka? ze ved sa raz aj tak rozideme, tak snad nepridem o tolko penazi.. halooo, to su peniaze vo vasom vztahu na prvom mieste? a ked vam to je proti srsti, tak zite spolu aspon rok v jednej domacnosti. a ked bude vsetko v poriadku, zoberte sa. potom snad nebudete pocitat kto kolko, kam. budete RODINA. vsetko je spolocne a vsetko sa znasa spolocne. aj dobre, aj zle. a on ako chlap, ktory zaraba viac, bude hrdy, ze sa dokaze postarat o teba, o rodinu. ja ako chlap som nikdy na peniaze nezpozeral. v prvom rade partnerka, rodina. naplna ma to stastim. a oni sa mi odvdacia svojimi citmi.

naopak, budte radi, ze sa vam takto zadarilo. to co mate vy, nema na slovensku vela ludi. mate pevne zaklady, na ktorych sa da vybudovat celozivotny vztah. ze nebudete hned od zaciatku riesit byvanie, prijmy. a ty si z toho este aj hotova. netrebalo by vam dvom tak nahodou troska tej biedy??