Zdravim, za aky dlhy cas podla vas trva prechod z urovne B2 na uroven C2 v cudzom jazyku?
C2 cudzi jazyk
Každý jazyk má iné dorozumievacie minimum a s každým novým sa učíš rýchlejšie.
ahjaj - To by som brala. Všetko pre angličtinu.
Vie tu niekto thajčinu ? Tú by som tiež rada vedela. Je ťažká ?
C2 je rodny jazyk. Jazykove skoly, na ktorych sa robia C1 statnice maju väcsinou dvojrocne pripravne kurzy. Ale to je vsetko o gramatike. Myslim, ze pokojne staci dosiahnut B2, ale taku komunikativnu B2, kde clovej aj realne dokaze komunikovat s cudzincam. Lebo povedzme si pravdu, to co sa uci v skolach je poriadne odtrhnute z reality.
B2 by mala byt maturita. C1 uplne stací. To je takzvaná státnica. Na odchod do zahranicia za pracou netreba ani to. Tam sa casto da aj bez jazyka. Ako chodia murari, tesari, robotnici do Nemecka? Nevedia vobec nic, skacu od radosti, ked sa naucia povedat Schnitzel, ze maju aspon to mäso. Potom sa pomaly ucia, lepi sa to tam na nich a nakoniec uz vedia celkom slusne, aj ked s chybami. Ine je,, ked chce niekto studovat jazyk na vysokej skole. Tam je dobre vopred si urobit tu statnicu C1. Nad C2 neuvazuj, skratene povedane, na odchod do zahranicia netreba nic, ani jazyk. Staci odvaha. Na VS studium je velka pomoc pred nastupom do skoly mat C1. Zalezi od teba, kolko casu mozes tomu venovat. Lepsie je menej casu kazdodenne ako dlhe mesiace nic a potom narazovo viac hodin. Inak povedane, lepsie je kazdy den sa venovat jazyku 30 minut ako 29 dni nerobit vobec nic a na 30. den (nech by vikendovy, kedy nie si v robote) tomu venovat 15 hodin vkuse. Proste pri jazyku musis mat systematickost. Najlepsie je ist podla knizky pre samoukov. Lekciu za lekciou, slovo za slovom, vetu za vetou a gramaticke pravidla k tomu, snaha o ich pochopenie, vyplnanie cviceni. Po dobrati ucebnice, pripadne este pred dobratim pocas ucenia sa poslednych lekcii zapnut telku, pozerat dvd v danom jazyku, najskor filmy, potom radio z internetu, rozsirovat si slovnu zasobu, vypisovat nove slovicka. Ide to, ale zaklad je KAZDODENNE VENOVANIE SA TOMU!!! Radsej málo minút kazdy den ako vela minut/hodin raz do mesiaca napriklad. Ze kolko casu kto potrebuje, to je u kazdeho individualne. Niekomu to napriklad najlepsie pali rano po zobudeni. Nastavis si budik na stvrtu hodinu (spat si isla o osmej vecer) a ucis sa dve hodiny, potom sa zacnes chystat do roboty. A vies sa naucit rychlejsie a lepsie ako keby si sa ucila dve hodiny medzi siestou a osmou vecer napriklad unavena po robote. Mnohym ludom to najlepsie pali rano hned po zobudeni, ked maju cerstvo oddychnuty mozog. Musis spoznat samu seba, skusit, co ti najlepsie vyhovuje. Ked ti rano medzi stvrtou a siestou staci si nieco raz precitat a vies to, pricom keby si sa to iste mala ucit medzi siestou a osmou vecer, tak si to musis precitat 10x, aby si to vedela, tak naco si zbytocne predlzovat trapenie a zbytocne sa pretazovat, zdesatnasobit si cas, za ktory ti trva si danu cinnost (ucenie) vykonat? Ja som mala kolegyne Madarky a takto som sa ucila po madarsky. Nevedela som ani ceknut, teraz im uz rozumiem. Sice nerozpravam, ale keby ma ohovarali, chapala by som uz :) o certifikaty a diplomy mi neslo. Len som chcela rozumiet tomu, co pocujem okolo seba :)
na úroveň C2 asi ťažko, to je už úroveň materinského jazyka. Z B2 na C1 intenzívny kurz 2 krát do týždňa 1,5 hodiny, okrem toho kopa domácich úloh a učenie každý deň cca 1 hodina a tak za pol roka.
.