Dedicnost leukemie od otca

Príspevok v téme: Dedicnost leukemie od otca
FelixaS

Zdravim.
Rada by som sa opytala niekoho kto sa rozumie do problematiky leukemie.
Moj otec mal leukemiu. Bojoval s nou niekolko rokov, niekolkokrat sa mu vratila, momentalne je na tom lepsie a vyzera to, ze je teraz z toho vonku.
Ja som momentalne tehotna a pre dobro svojho babatka by som rada vedela, aka je pre mna a pre male predispozicia, ze to tiez dostaneme.
Samozrejme, viem, ze je rakovina aj dedicna. Ale cucela som sa opytat, ci existuje nejake vysetrenie, ktore by vedelo zistit, ci mame taky gen v sebe ja a dieta.
Partnerova mama taktiez bojovala s rakovinou (maternice a este jeden druh). Je teda sanca ze aj toto sa moze preniest na dieta?
Rada by som vyuzila nejake testy, najma kvoli tej leukemii, kedze som citala, ze ta sa casto vyskytuje uz u deti. Ci sa da uz teraz v brusku stanovit, ze to bude Okej.
Dakujem za tipy.

Omen

Máš tu fundovanú odpoveď od Philipsa, takže to pusť z hlavy a mysli na to, že tvoje dieťa sa narodí zdravé.

philips

Ahoj, leukémia ako aj všetky nádorové ochorenia sú multifaktoriálne, čiže okrem genetiky sú aj iné faktory zodpovedné za vznik ochorenia.
A nie, na leukémiu takéto vyšetrenie neexistuje a isto nie prenatálne.

Tomas12345

Dlo by sa na základe vysetrenia DNA zistiť či si tie gény zdedila alebo nie. Kazdopadne treba zajst k obcodnemu nech ty dá vymenn listok ku genetikovi, respektíve na geneticke vysetrenie. Kazdopadne vsak predpokladam ze to poistovna nebude preplácať, a preto si pravdepodobne to vysetrenie budes musieť zaplatiť sama.