Tretie viečka u kocúra

Príspevok v téme: Tretie viečka u kocúra
Lexi13

Ahojte, rada by som vedela, či má niekto z vás skúsenosti so zatahujucimi sa tretími viečkami u mačiek? Ide konkrétne o takýto prípad.
Pred asi mesiacom a pol sme našli malé mačiatko pri ceste velmi podvyživené, tak sme si ho vzali domov, zavreli do karantény mimo naše mačky a vypapali a odcervili ho. Malinké nabralo tuku, malo zrejme skrkavky a dostalo sa z najhorsieho. Po asi týždni sme ju pustili medzi naše macky, hrali sa a všetko bolo v pohode. Len to malé mačiatko malo zatiahnuté jedno tretie viecko - boli sme samozrejme u veterinára, dostala framikoin a nejaké kvapky. Našli sme jej domov a má sa dobre.

Dostavam sa ale k nášmu problému. Na našom kocúrovi sme si všimli že má zatiahnuté obe tretie viečka ale hlavne keď jemne zmuri alebo zaspáva, keď je úplne čulý tak to nevidno. Odcervili sme ho 1x a o týždeň na to druhýkrát, lebo som sa v súvislosti s tretím viečkom dočítala len o parazitoch.

Má niekto s týmto osobné skúsenosti ? Zajtra pôjdem veterinárovi, no viac hláv viac rozumu, tak budem veľmi vďačná za akýkoľvek typ, čo by to ešte mohlo byť. Už raz mi tu dobre poradili s jedným maciatkom, tak dúfam že to tak bude aj teraz :) ďakujem krásne za každý komentár.

Lexi13

Pekný deň, tak sme práve prišli od veterinára. Nie je dehydrovaný, tiež mu skúšal kožu, povedal že to je v poriadku a začervený tiež nie je. Veterinár nám dal antibiotiká, že to preliečime od základu. Vraj sa stretol s rovnakým prípadom, kedy sa kocúrovi zaťahovali tieto tretie viečka a po odčervení problém neustal a následne po preliečení antibiotikami sa to vrátilo do normálu a mačka je doteraz zdravá a nemá s tým už problém. Takže snáď to pomôže :)

Biela Kobra

Tak už len čo povie veterinár. Pre istotu zoberte so sebou do nejakého čistého kelímka aj hovienko (treba ho nepriedušne zabaliť a dať do chladničky, ak sa vám to protiví, tak v tomto počasí môžete nechať dp zajtra kelímok aj zvonku na okne) na koprologický rozbor, ak by tam ešte boli nejaké iné parazity.

Surové mäsko by ste ale mali do stravy pridať tak či tak, je to pre neho najzdravšie. Mäso určené pre ľudí by nemalo byť závadné ani pre mačku za surova, len ho treba predtým aspoň na 48 hodín premraziť, pre istotu. A potom rozpustiť a nakrájať.

V každom prípade dajte potom vedieť, ako ste dopadli, prosím.

Lexi13

Ďakujem za odpoveď. No čo sa týka odcervovania, odcervovali sme tabletami Drontal a o týždeň sme odcervenie zopakovali ešte raz. A čo sa týka pitia - zabudla som dodať v príspevku že som čítal aj o dehydratácii, tak sme s manželom dávali viac pozor ale zdá sa nám ze pije normálne, maju aj fontánku a chodí tam bežne. Skúšala som test na koži čo spomínate a vracia sa mu do normálu v momente, žiadne zaváhanie, takze s týmto problém asi nemá. To maličké mačiatko malo tiež toto viečko stiahnuté ale iba jedno a stále. Nepomáhala ani mastičky, nás kocúr to má na oboch ale iba keď ma privrete oči to vidieť. A kŕmime granulami a raz za týždeň dávame aj kapsicky.

Biela Kobra

Dobrý deň, tretie viečko je naozaj najčastejšie príznakom vnútorných parazitov. Čím ste odčervovali? Je možné, že to nestačilo a bolo by treba po troch dňoch dávku zopakovať. Pre istotu, keď pôjdete k veterinárovi, zoberte vzorku kocúrovej stolice, koprologické vyšetrenie by mal vet zvládnuť na počkanie.

Potom to môže byť ešte dehydratácia, slzné kanáliky alebo nejaké iné podráždenie. Čo sa týka dehydratácie, videli ste v posledných dňoch kocúra piť? Kŕmite aj mokrou stravou (surovým premrazeným mäsom alebo aspoň kapsičkami)? Urobte klasický test: chyťte kocúra za kožu za krkom, stisnite a pustite. Ak sa okamžite vráti na miesto, je to OK, ak to trvá nejaký čas, kocúr bude dehydratovaný. Mačky prestanú hocikedy piť z rôznych príčin - zmení sa kvalita vody vo vodovode (my to ani nezbadáme, ony áno), znepáči sa mu miska, znepáči sa mu miesto na pitie atď...

Skúste teda postupovať od najjednoduchších možných príčin k zložitejším a potom dajte vedieť, ako ste dopadli. Zvedaví sme :)

Držím palce.