Dobrý deň,
trpím vtieravými (nežiaducími) myšlienkami a predstavami rozsiahlého druhu. Mám veľmi veľa načitaneho o schizofrenii a často sa mi vnucuju myšlienky a predstavy že budem počuť nejake hlasy alebo zvuky, alebo vidieť tiene alebo niečo čo iný neuvidia ( proste halucinacie ). Tieto myšlienky a predstavy sú veľmi nepríjemné a niekedy dokažu byť pritomne kludne aj celý deň. Po novom sa mi vnucuju aj predstavy ako skočim v dany moment pod auto, pod vlak, alebo keď šoferujem že mi vbehne chodec pod auto a podobne. Tieto myšlienky a predstavy su fakt veľmi neprijemne a obmedzuju ma. Nedokážem si ich nevšimnuť, celkovo si veľmi často uvedomujem čo mi chodi hlavou. Bojim sa hlavne toho, že tie myšlienky niečo znamenaju, tj. že som fakt schizofrenik / začína mi psychoza, alebo že som schopny proste zabiť sa tym, že skočim pod auto a pod.. Prišiel som si sem po váš názor na toto, a hlavne po nejaké rady ako stým bojovať, dosť ma to vyčerpáva a obmedzuje. Mimochodom mám diagnostikovanu uzkostnu poruchu, beriem jedno antidepresivum na ráno (Magrilan) a jedno neuroleptikum na večer (Sulpirid). Ďakujem za vaše odpovede.
Vtieravé myšlienky
ahoj Janci, posli mi svoju mail. adresu
Áno , určite to je OCD , povedz to tvojmu psychiatrovi a zrejme by bolo vhodné zmeniť lieky .
(Mám veľmi veľa načitaneho o schizofrenii a často sa mi vnucuju myšlienky a predstavy že budem počuť nejake hlasy alebo zvuky, alebo vidieť tiene alebo niečo čo iný neuvidia ( proste halucinacie ). )
Tu sa jedná o obsedantno kompulzívnu chorobu. Scizodrenia to v tomto pripade podla mna nie je, lebo schizofrenia by bola kebyže už aktuálne i trpíš nejakymi nereálnymi zvukmi v hlave.
(. Mimochodom mám diagnostikovanu uzkostnu poruchu, beriem jedno antidepresivum na ráno (Magrilan) a jedno neuroleptikum na večer (Sulpirid). Ďakujem za vaše odpovede. )
No možno ty to môžu sposobovat i lieky ako neziaduce ucinky. Mozno by bolo treba zmeniť lieky a tie ty zaberú.
eliona, myslis tak, aby si nieco nespravil? alebo aby sa citil lepsie a neprisli taketo pocity?
Možno by nebolo na škodu keby si zvážil, že by som bol aj pod nejakým stálym dozorom, aspoň nejakého spolubývajúceho alebo tak
najvhodnejšie je s týmto ísť k psychológovi, k psychiatrovi
zrejme OCD (obsedantno kompulzivna porucha)