kupa bytu za ucelom dalsieho prenajmu

Príspevok v téme: kupa bytu za ucelom dalsieho prenajmu
Tomas42

Ahojte,

chcel by som vediet Vase nazory a tipy, kde by sa v Bratislave oplatilo kupit byt za ucelom dalsieho prenajmu. Chcel by som kupit garsonku aelbo 1-izbovy byt do 30m2 cenovo max 75000 eur. Co myslite v ktorych lokalitach by to bolo za ucelom prenajmu efektivnejsie?
Rozmyslam zatial, ze niekde v okoli zeleznicnej stanice v Petrzalke, alebo pri ekonomickej univerzite.
Myslite si, ze je to dobra investicia? Nebudem brat hypoteku, cize financovat to budem z vlastnych zdrojov.
A kolko si budem moct pytat za prenajom?

Dakujem za nazory

0v4cka

Tomas42 akoze ceny nehnutelnosti sice rastu ale uvedom si ze slovensky trh z nehnutelnostami nema ani 30 rokov. Akciovy trh napr v USA ma skoro 200...

a ako som povedal ked kupis nejake S&P 500 ETF tak nemusis robit nic len cakat. a ano cena moze ist o 30% dole mozno aj o 50 ale dlhodobo to zatial vzdy rastlo.

Nehovorim ze mas kupit akcie a nie byt ale si uvedom hlavne to ze tie ceny teraz stupli kvoli nizkym hypotekam ... v podstate uz nemaju moc kam rast...
Kazdopadne si ale myslim ze ani byt nieje vylozene zla investicia len ak si to predstavujes tak ze to kupis a budem dostavat 300 za nic tak az take lahke to neni.

inak milujem tychto ludi co nadavaju na ostatnych co prenajimaju... oni si ani neuvedomuju ze kazdy kto kupy byt a prenajima zdviha cenu bytov a tym znizuje ceny prenajmov. Teda bojuju proti sebe..

Tomas42

Karla, Karla ty si riadna jedovata harpia :D
kazdy vlastnik nehnutelnosti je podla teba chamtivec...
tu zavist by si mala odlozit a radsej makat na sebe, aby si cely zivot nemusela fnukat, ze niekomu platis vysoke najomne...

a jasne dan z najmu sa plati, ale stale je to vyhodnejsie, ludia stale budu potrebovat byvat, takze to vidim stale ako dobru investiciu do buducna

Karla987

Laskavo nepis pod mojim nickom.
Dufam, ze ti ten byt vyhori a budes mat po ksefte ty chamtivec jeden. Ty si hladaj lepsiu robotu a nie zarabat na inych. Z toho tvojho pasivneho prijmu budes pekne odvadzat dan z najmu.

Karla987

Karla987, asi si si rano zajedla prilis vela vtipnej kase...
ake kseftovanie prosim ta? so svojimi peniazmi si moze kazdy robit co chce a kludne si za ne kupit aj 10 bytov..
a teba moze z toho aj nacisto porazit... miesto tohto hundrania, by som sa zdvihol a hladal lepsiu robotu za lepsi plat... vela stastia

Ov4cka - teraz si ma dost zneistila, ci to je vobec dobra investicia, ked si to vsetko vymenovala..
ale podla mna stale cena bytov kazdym rokom rastie, a kto v poslednych 9 rokoch cakal ze cena sa znizi, tak cakal zbytocne, kazdym rokom to islo hore a hore, preto si myslim, ze investicia je to stale celkom fajn, byt sa da stale predat--

Karla987

Toto kseftovanie s bytmi by uz mali zakazat!!! Aky pasivny prijem? Vies ake tazke je zohnat podnajom a platit ho, ked su platy nizke? FO by toto mali zakazat! Kde ma clovek zohnat 400, 600 a neviem kolko este eur na najom? Dufam, ze vas dostihne karma.

0v4cka

podla mna je 200 realnejsie. pozri si napr byty
sk najvecsi byt za 75000 ma 34m ked si das vyhladavanie tak najvyssie najomne je 600 lenze tam su aj energie cojaviem 150 cize 450. aj kebyze sa ti to podari tak musis kupit nejake vybavenie kuchynu atd. cojaviem min 5000 eur si uvedom ze si majitel hocico sa poserie tak to musis riesit atd. po 10 tich rokoch mozes menit podlahu aj kuchynu. navyse musis pocitat ze taketo male byty beru socky. tie mozu prist o pracu a poriadne ti to tam doriadit rekonstrukcia stoji cojaviem 15 000. a musis pocitat s vecsou fluktuaciou. takisto zatekajuca strecha atd je na tebe. proste musis mat aj nejaku rezervu. kolegovi zobrala najomnicka aj zachod. proste to sa bezne stava.

takze si to zoberme ze mas extremne stastie kupis byt za 75000 a prenajmes za 300 + energie.
kazdych 10 rokov musis do toho dat tak 10000 to je tak tretina najmu zostane ti 200 ktore musis aj zdanit. netusim ake su teraz dane. musis zhanat najomnika atd.
na stranu druhu ak kupis akcie za 75000 tak nemusis robit nic div. sa zdanuju 7% alebo napr z usa 15% za 75000 mas napr 133 eur mesacne ktore ti budu kazdy rok stupat popripade 300 za rizikovejsie a nemusis robit nic.

akoze na nic nikoho nenahovaram ale podla mna ak prenajimat tak nieco vecsie min za 300 000 ale garzonka za to imho nestoji

Tomas42

tiez som toho nazoru, ze radsej peniaze investovat do nejakej nehnutelnosti, nez do kupy auta alebo aby mi lezali na nejakom slabom terminovanom vklade, hypoteku si nechcem brat na chrbat, tak radsej by som volil garsonku alebo mensi 1-izbovy byt kde by som sa vosiel do sumy max 75.000eur. Predsa len tym, ze mam kde byvat, takto si mozem zabezpecit kazdy mesiac pasivny prijem, predstavujem si, ze mesacne by mi takyto prenajom mohol vydat aspon 300 eur..

0v4cka

tomas pretoze ked mas dajme tomu renditu 3% tak nema zmysel kupit nehnutelnost ak v nej nechces byvat. tie 3 % ti daju aj akcie a mas to bez starosti.vyhoda bytu je ze si mozes zobrat napr 80% uver a potom mas renditu 15% minus urok. samozrejme obcas musis vymenit podlahu alebo bude zatekat strecha alebo ine chutovky napr sa ti tam nastahuje vozickar a bude pozadovat bezbarierovy vstup. vsetko realne pripady.

akoze nehovorim, kupit byt nieje blbost ale ak na to mas radsej by som si zobral 50% hypo a kupil ho v starom meste. petrzalka ma nevyhodu ze ak sa stane nieco nepredvidane napr na vychode bude praca alebo v ba bude menej tak najmy v tychto lokalitach pojdu razantne nadol.

inak neviem preco ludia hovoria ze sa niekto musi v akciach vyznat aby ich kupil. ono staci kupit dax alebo s &p a cakat (a mat pevne nervy) na toto nikto nemusi byt expert. pritom pri kupe bytu sa da osrkaslat na viacerych miestach. nehovoriac o tom ze drzat alcie a brat dividendy moze clovek aj v kome ale prenajimat byt urcite nie. imho kupa akcii vyzaduje mensiu zrucnost ako kupa bytu.

ale na povzbudenie aj ked kupis v petrzalke tak je to vzdy lepsie ako tie peniaze susit na ucte alebo si kupit auto.

mate59

Ak sa nerozumieš investíciám,tak nekupuj žiadne akcie ani peniaze nedávaj do fondov.Zo dňa na deň môžeš mať len polovicu.Investovaniu by si mal najprv rozumieť,stále je to riziko.Ak máš hotovosť,bankové zaistené produkty /sporiaci účet,stavebné sporenie a pod./ ti nepokryjú infláciu a tá ti z peňazí pomaly užiera.Kúpa nehnuteľnosti je dobrá investícia.Ale i prenájom má svoje úskalia,stačí ak ti nájomca prestane platiť a potom sa s ním naťahuj.Nakoniec budeš rád,keď ho zo svojho vysáčkuješ.Ak nájomca odíde, musíš znova byt vymaľovať,dať do poriadku po ňom.Všetko má svoje úskalia a dnes je ťažko ľahko prísť k peniazom.

Tomas42

Ov4cka, preco si myslis, ze byt sa oplati len na hypo?
do akcii sa absolutne nerozumiem, a kedze cena bytov kazdy rok stupa, tak si myslim, ze bezpecenjsia investicia je do nehnutelnosti, a zaroven si tym zabezpecim pravidelny pasivny prijem.. a preco nie celkovo petrzalka?