Ahojte vsetci,
chcem sa vas opytat ako vnimate ludi ktory ochoreli na nejaku psych.chorobu, ci depresia, panicka porucha, soc.fobia a pod. Aky mate nazor na lieky ktorymi sa tieto choroby liecia, teda antidepresiva, psychofarmaka...lebo bez nich to mnoho krat nejde,
jednoducho ci akceptujete ze aj taketo poruchy existuju a ze ci ludi s tymito poruchami beriete uplne normalne alebo mate predsudky...celkovo to chcem komplexne zhodnotit, tak kazdy prosim vas vyjadrite svoj nazor, dakujem!
Psychicke ochorenia-anketa
je to krute, ale sami psychicky chori ludia by si mali uvedomit (ak je to vazne psychicke ochorenie), ze to pravdepodobne zdedia aj ich deti. vsak su aj ine moznosti vychovy deti - adopcia, partner s detmi a pod.
Psychické ochorenie u kohokoľvek nie je a nikdy by nemalo byť dôvodom na to, aby sme človeka takto chorého "odpísali". Pracujem s týmito ľuďmi už celých 6 rokov a viem o čom rozprávam. Nie som profesionál, som iba matkou, ktorá ma takto chorú dcéru. No nič nám nebráni, aby sme obe žili plnohodnotný život. Moja dcéra dnes už sama mamičkou dvoch detí, ja v pozícii nielen maminy, ale aj priateľky, starej mamy, svokry ale hlavne v pozícii človeka, ktorý je mojej dcére vždy na blízku, keď to najviac potrebuje.
Psychické ochorenie u kohokoľvek nie je a nikdy by nemalo byť dôvodom na to, aby sme človeka takto chorého "odpísali". Pracujem s týmito ľuďmi už celých 6 rokov a viem o čom rozprávam. Nie som profesionál, som iba matkou, ktorá ma takto chorú dcéru. No nič nám nebráni, aby sme obe žili plnohodnotný život. Moja dcéra dnes už sama mamičkou dvoch detí, ja v pozícii nielen maminy, ale aj priateľky, starej mamy, svokry ale hlavne v pozícii človeka, ktorý je mojej dcére vždy na blízku, keď to najviac potrebuje.
no ja mam dispoziciu na ocd, specialnu formu...momentalne mam stav relativneho kludu, lieky som brala vys eroka, som ich uz vysadila...ale inak o mojej poruche vedeli vsetci, nemala som nikdy problem sa o nej bavit...a vsetci to beru uplne dopohody a obdivuju ma ako som to dokazala zvladnut, najma tie casy, ked mi bolo najhorsie vtedy ma najviac podrzali rodicia aj naj kamoska, aj moj frajer, ktory sa daval so mnou dokopy vediac o tom, ze sa liecim...psychicke poruchy su uplne bezna vec dnes, trpi na nich kazdy druhy, len to potlacuje(cim si to len nevedomky zhorsuje) a nikomu to ani nepovie...
Na Slovensku pracuje 14 OZ, ktoré združujú ľudí s psychickým ochorením. Sú roztrúsené po celom Slovensku a u nás v Prievidzi je to OZ ŠŤASTIE SI TY. Vychádzame z toho, že každý z nás je pre niekoho šťastím a ľudia s psychickým ochorením nie sú výnimkou. Týchto 14 OZ je združených v asociácii Premeny, dnes už so sídlom vo Zvolene. Viac na www.premeny.sk
podla mna su tito ludia uplne v pohode...psychicke poruchy su tiez sposobene prsote nedostatkom urcitej latky v mozgu....ak to nie je velmi zle stadium pre ktore ich ostatni ludia nazyvaju cudaci a blazni-co si myslim ze je dost hlupe lebo stat sa to moze kazdemu a ten kto sa o tom neboji hovorit a vie poziadat o pomoc je pre mna hrdina.viem o com hovorim.moj otec trpi maniodepresiou,sestra generalizovanou uzkostnou poruchou a ja som mala minuly rok peklo zo zivota koli agorafobii ktoru som si vyliecila prevazne sama s pomocu psychologicky.no co uz mame to v rodine ale nech sa deje cokolvek urcite sa za to nebudem hanbit..v dnesnej dobe ma takeho stavy vela ludi...tot moj nazor
Ahojte, poviem Vám ľudkovia - psychické choroby sú všade okolo nás a ani nevieme, že ľudia, ktorí okolo nás prejdu nimi trpia. A kedže to nevieme, berieme ich ako normálnych ľudí. Avšak, prečo by sa mal postoj človeka zmeniť - ak sa raz dozvie, že určitá osoba trpí psychickou chorobou? Keby sme si všetci vstúpili do svedomia alebo superega, tak by sme určite prišli na to, že práve naše odsudzovanie a negatívne postoje ešte zhoršuje ich chorobu!!! Pritom, to nie sú choroby, za ktoré si človek môže sám (na niektoré výnimky) - a nervová sústava je niečo tak spletité - že môžme byť radi, že máme k dispozícii medikamenty. Onedlho budeme v tomto ubehanom svete každý druhý u psychológa alebo psychiatra...budeme sa odsudzovať navzájom??? Skôr by som povedala, že odsudzujem tých, ktorí odsudzujú...aj keď právo súdiť nemá nikto... Takže, pre mňa sú to ľudia, ako som ja, pretože s nimi aj žijem, možem povedať, že sú aj múdrejší ako ja a preto pre mňa znamenajú častokrát viac ako \\\\\\\"normalni\ \\\\\\".
Chcela by som sa spýtať, že keď mám dlhodobé psýchické problémy či múžu spúsobiť aj zdravotné problémy ktoré sa prejavujú bolesťami svalstva a klbov.Aby som to lepšie opísala bolia ma ramená,kolená a prsty na nohách aj rukách.
Moj postoj ku psychickym chorobam - ako ku kazdej inej diagnoze. Mam v okruhu ludi, ktori nikdy tymto netrpeli, ale aj tych, ktori uz dlhodobo beru lieky. Su to kamarati, kolegovia, ludia z mojho okolia. Snazim sa byt clovekom, ktory ma pre nich dobre slovo, usmev. Nedebatujeme chorobu, ak oni nemaju taku potrebu. Ak predsa, tak rozhovor sa snazim usmernit vecne, poradit, nenariekat. Aj ludia s psychickymi chorobami su predsa stastni aj smutni, tak ako aj zdravi ludia.
Antidepresiva a viacere psychofarmaka som mnoho rokov analyzovala, poznam "za" aj "proti" nim. Su spravidla pre uspesnu liecbu nevyhnutne. Je vsak potrebne najst tu spravnu ucinnu latku a jej terapeuticky ucinnu koncentraciu, lebo kazdy sme iny. Tolko do Tvojho prieskumu odo mna :D