Poradte niekto,ak ste mali podobny problem a vedeli ste ho napokon vyriesit.Neviem sa zbavit navyku,ze velmi rychlo rozpravam.Niekedy mi ani nerozumiet,rozpravam ako "gulomet".Nie som vo veku,kedy by mi mohli pomoct logopedi,ale potrebujem s tym nejako nalozit,pretoze mi to komplikuje zivot.Co sa teda da robit,aby clovek pomalsie rozpraval?Vlastnou sebakontrolou to asi nepojde.
Ako sa naucit pomalsie hovorit?
Skus davat doraz na kazde slovo a artikuluj. To, ze je ti tazko rozumiet je prave melodiou reci. Skus doma sam pre seba robit recove cvicenia, ked napriklad budes nahlas citat nejaky clanok slovo po slovicku a pocuvaj sa. Chce to trpezlivost a sebakontrolu. Inak to nepojde. A nie je celkom pravda, ze logopedi pomahaju len detom. Dospelych pacientov je menej, no existuju. Takze aj to stoji za pokus. Drzim palce.
no uplne ta chapem, mne dokonca ani vlastna mama co tak rychlo rozpravam... ale vies co, pokojne dychaj a pomaly rozpravaj, skus tooo, po dlhsom case to ide, sleduj ako rychlo hovoris... viem, ze to je tazke a ze si to ani neuvedomujes, ale skus to
si z LC?