Za ako dlho ste sa stali vegetariánmi?

Evusikc

Nastastie, mam partnera, ktory nevyzaduje maso pomaly denne, ako moj otec napriklad. Takze v nasej domacnosti mu ho pripravujem naozaj malinko, mozno raz za 2 mesiace? Ja som nikdy nebola velky jedak masa. A pomohlo, ze som sa prestahovala do krajiny, kde je maso niekolko nasobne drahsie ako u nas a tym, ze som ho nekupovala, som si neskutocne odvykla. To bolo este v case, kym na nete neboli k zhliadnutiu vsetky tie videa, ako zvierata trpia na bitunkoch a vo velkochovoch...Takze raz, az by som sa k tym videam dostala, by som sa tak ci tak stala vegetariankou. U mna to teda nebola ziadna "moda", jednoducho, prestala som jest maso, lebo bolo drahe a nikdy mi nechutilo nejak extra. A plus nesuhlasim s tym, ako sa spravame k zvieratam. Prechod na vege stravu mi trval zo dna na den :)

BJ_2

Kolop - nemusis varit maso nikomu. Len si slaboducha a ini ta ovladaju. Samozrejme, keby si bola silna na duchu, tak je po tvojom (maly nedostava maso, a manzel nech si to utrpenie zvierat navari sam). Lenze ty sa bojis.

orol1

ja by som aj prijala byt, len sa mi nechce studovat, co musim a v akych mnozstvach denne zjest. je to hotova veda.
ved to, ze z maku nevieme vapnik prijat, o melase som tiez citala nieco negativne. umele vitaminy a mineraly by som nechcela brat.
dobru zeleninu je tiez dost problem zohnat, recepty nie su prave najjednoduchejsie. teraz v lete este sa da, ale neskor..

Bohatier

Takze tu mame dokonca aj ludozrutku.:P Ja len dufam simusaaaaa ze byvas daleko od Ba aby sme sa tu nemuseli bat chodit von.:P :D

Pre autora - Ja som sa staval niecim ako vegerarianom v nejakych 10tich rokoch svojho zivota z dosial nevysvetlitelneho dovodu premna a som nim do teraz.:P Odvtedy preslo uz par desiatok rokov a mam pocit ze sa mam stale co ucit lebo vela krat ma stale nieco hodne prekvapi (takze velmo opatrne lebo hodne zacinajucich vegetarianov namiesto precitania par mudrych knih o strave sa radsej uci na svojom vlastnom tele:P). Ak ti mozem poradit si hlavne dobre nastuduj spravne namacanie naklicovanie (toto robi vacsina ludi fakt blbo a casom sa cuduju ze zacinaju mat zdravotne... ) a potom tie spravne kombinacie aminokyselin pretoze tych je tusim 24 druhov a musis ich proste spravne nakombinovat aby nemalo telo nedostatok. :)) Myslim ze len take male zhrnutie by bolo na knihu. :D tschuss :P

GOING - 2gramy na 1kg je uz fakt vela a tolko som si nikdy nedaval ani ked som pravidelnejsie sportoval. Ak niesi nieco ako kulturista alebo fakt tazko pracujuci clovek tak takto vlastne tvoje telo straca vapnik z kosti a ine... Stravitelnost vapnika z Maku je strane mala... Tusim ze som tu uz od teba par komentarov postrehol ze si "liecitel" tak mozno tvoje telo funguje uplne inak (toto neni ironia ale su veci ktore mozno tak skoro nepochopime).

simusaaaaa

Ja som vegetariankou cez dva roky..stala som sa ňou z dňa na deň(hoci dovtedy som mäso jedla asi 2x do tyždňa, aj to len kuracie). Rozhodla som sa tak z etických dôvodov a tiež pre zdravie. Cítim sa lepšie, po jedle niesom unavená a taka neprirodzene plna ako vtedy. Mäso mi nechýba, nemám na neho chuť.
Musím sa ale priznať že nedávno som zjedla malý kusok mäsa, bola som kamaratke na svadbe tak dom si povedala, že vyskúšam, ako na to budem reagovať..a presne ako som si myslela..nechutilo mi..nešlo ani tak o vyčitky z toho že jem niečo čo žilo, skôr som mala pocit že jem niečo divne..akoby som jedla mäso z potkana, či ľudske :D( nie žeby som niekedy jedla :D) len to prirovnavam k tomu pocitu.. :D jednoducho to nebolo prirodzene..
Jem strukoviny, šošovicu, soju, ovocie a zeleninu, pijem ríbezlovú štsvu ktorá je bohata a vit.C a uzivam melasu ktorá ma zas vela železa..spolu s vit.C sú skvelou dvojkou :)
Takto sa cítim dobre a neplánujem to zmenit, len preto, že mi niekto povie ako strasne si ubližujem lebo sa ochudnobnujem o minerály atd...
Ktovie..raz zo mňa bude možno aj vegánka ...

comamjest

som vegetariánka už od osemnástich, to znamená presne polovicu svojho života, teraz mám 36 rokov...začala som preto, lebo som mala anorexiu ale pokračujem vo vegetariánstve doteraz, lebo mi to vyhovuje, cítim sa lepšie ako keď som jedávala mäso...

uuleuskauu

Nie som uplne cista vegetarianka, asi tak 2x za mesiac zjem aj mäso, aj to len kuracie. Ryby ale bezne. (takmer)vegetariankou som sa stala zo dna na den, predtym som jedla vela mäsa a nejak ma to tazilo na traviaci system, tak som skusila vegetarianstvo a neviem si to vynachvalit. Ako keby sa mojmu traviacemu systemu ulavilo. Lutujem, ze som sa na to nedala uz v puberte, ale az v polke zivota. Skoda. Ale lepsie neskoro ako nikdy.
Este dodam, netrpim problemami a chodim aj darovat krv, vsetko v norme. Bezne niekedy uzivam chlorelu a spirulinu, niekedy vypijem par glgov z cviklovej stavy, jem salat, aj strukoviny. Spenat tiez. V tom vsetkom je zelezo a nemusi byt kazdy vegetarian chudokrvny. Mäso je aj zbytocne drahé a niektorym ludom skodi na traviaci system, alebo ja neviem... clovek musi sam skusit stravu s kazdodennym jedenim mäsa a s vegetarianstvom, pozorovat sa a skumat, ako sa pri ktorom type stravy citi a rozhodnut sa potom pre tu lepsiu moznost, u mna jednoznacne vitazi veg.

GOING

Stravujem sa podľa krvnej skupiny a mám krvnú skupinu, ktorá je vegetariánska a podľa toho sa na 80% stravujem.

Preladenie/nastavenie na 80% pre organizmus prospešnej potravy mi trvalo 3 týždne.

Ale kvôli dennej potrebe bielkovín 2g/1kg(telesnej hmotnosti=170g/deň, konzumujem aj kuracie mäso z ryžou takmer denne čo je pre moju krvnú skupinu ako neutrálna potravina ešte prospešná. denný príjem bielkovín by som iba z vegetariánskej stravy ťažko pokryl.

Potom je tu aj otázka transportu železa z vegetariánskej potravy
do organizmu.
Tiež otázka vápnika(Ca), koľko maku by som musel denne zjesť (110g maku/deň) a ten pokryje dennú potrebu: 1500mg Ca(mg)/deň aby som napr. nemusel konzumovať syr.

Vegetariánska strava obsahuje tiež zápalotvoré potraviny:
mak, orechy, šošovica a iné, ktoré sa pri niektorých Dn. nemôžu vôbec konzumovať, reuma, dna a pod.. Preto napríklad ak rodič má uvedenú dignózu, strava môže u dieťaťa/potomka spustiť geneticky zdedenú Dn. skôr.

VEGETARIANSKA STRAVA NIE JE PROSPEŠNÁ PRE KAŽDÉHO !

Odporúčam nastavenie stravy u špecialistu / lekára / profesionála,
ktorý zohľadní maximum faktorov aj pre tvoje zdravie.
Napr. MUDr. Bukovsk. .

Kolop

Som vegetarianka . Jeden den som maso jedla a na druhy den som mu dala STOP. uz je to pomaly 10 rokov :-D teraz chcem prejst na veganstvo len sa do toho neviem dokopat, dost ma odraza to ze musim varit maso priatelovi a aj malemu ktory ma 16 mesiacov.