Ktoré krvné skupiny u partnerov nemajú mať spolu deti ?

philips

Nie je na tom nič zložitého. Predpokladám, že sa pýtaš s ohľadom na hemolytickú chorobu novorodencov (HCHN). Tá môže vzniknúť, ak má matka inú krvnú skupinu ako plod, najčastejšie sa to stáva, ak je matka Rh negatívna a plod Rh pozitívny, ale táto choroba môže vzniknúť aj pri inkompatibilite v iných systémoch krvných skupín - AB0, Kell...
Mechanizmus vzniku ochorenia vysvetlím na Rh systéme, konkrétne antigéne D. Ak je otec z genetického hľadiska homozygot (DD) Rh/D/ pozitívny, tak plodu odovzdá iba alelu D. Pozitívny otec môže byť aj Dd, kedy môže plodu odovzdať D alebo d. Pre matku platí to isté, Rh /D/ negatívny jedinec je vždy homozygot (dd). Dedičnosť tohto antigénu je dominantno-recesívna, čiže malé d sa prejaví iba vo forme homozygota (dd) - Rh/D/ negatívny jedinec. Ak má ale aspoň jednu alelu D, tak je to Rh/D/ pozitívny jedinec. Toto je z genetického hľadiska, ešte ostáva imunologické. V krvi nám bežne kolujú protilátky (imunoglobulíny) piatich tried, nás teraz zaujímajú iba triedy IgM a IgG. IgM vznikajú pri najmä pri čerstvom kontakte s antigénok, potom ich hodnota klesá a nie sú schopné prechádzať placentov. Zatiaľ čo IgG vznikajú neskôr, v organizme sa vyskytujú dlhodobo a majú schopnosť placentov. V krvných skupinách sú jediné prirodzené protilátky v krvmoskupinovom systéme AB0, v iných systémoch krvných skupín vznikajú až po kontakte s antigénom, ktorý organizmus nemá ( Rh/D/ negat vytvorí protilátky proti antigénu Rh/D/, malé d nie je imunogénne a na jeho podnet protilátky nevznikajú).
Teraz k samotnej chorobe: krvný obeh matky a plodu za bežných okolností nie je spojený, krvinky matky nenájdeme v plode a krvinky plodu v matke (toto tvrdenie má isté obmedzenia). V prípade, že matka je Rh/D/ negatívna, tak plodu dala alelu d, otec, ak je pozitívny, tak dal plodu buď d alebo D. Ak je plod Rh/D/ negatívny, nič sa nedeje. Ak je ale plod Rh/D/ pozitívny, tak môže nastať HCHN. Pri prvej gravidite sa nič nedeje, matka sa nestretla s červenými krvinkami plodu, nemá protilátky. Avšak pri pôrode, potrate, interupcií môžu krvinky plodu preniknúť do matky a vzniká imunizácia, protilátky IgM, časom sa menia na IgG. Pri druhom tehotenstve už má matka protilátky proti antigénu D triedy IgG, ktoré môžu preniknúť placentov a likvidovať červené krvinky plodu, pri každom ďalšom tehotenstve toto riziko stúpa.
Liečba: po prerušení gravidity, pôrode, potrate sa matke podáva RHEGA, je to IgG protilátka namierená proti antigénu D. Táto protilátka vychytá Rh/D/ pozitívne krvinky z obehu a matka sa neimunizuje. Počas tehotestva je matka sledovaná na prítomnosť a množstvo anti-D protilátok, ak ich množstvo stúpa, ešte sa nič nedeje, problém nastáva, ak ich množstvo náhle klesne - prenikli placentov a zaútočili na plod, plod je v ohrození života. Pokiaľ je to možné vyvoláva sa pôrod, dieťa je liečené transfúziami až úplnou výmenou krvi.
Odpoveď na pôvodnú otázku: najideálnejšie je, ak majú obaja rodičia úplne zhodnú krvnú skupinu, ale vieme liečiť aj HCHN, takže nie je dôležité vyberať ai podľa toho partnera.
Ak máš ešte otázky, tak sa pýtaj.

Zdravko654

Rozlicne rh nie su pri prvom tehotenstve problem, ale pri dalsich sa to riesi, aby telo dieta s inou rh nevyhodnotilo ako nieco skodlive a nevytvorilo by proti tomu protilatky. Lekar vysvetli.