Dobry vecer.
Chcem sa opytat: na rozvod som podala v maji, hned som poziadala aj deti do mojej starostlivosti+ vyzivne. Teraz som sa dozvedela, ze vyzivne sa mi bude ratat az od dna rozvodu a nie od podania rozvodu, cize od maja. A to mi manzel na deti nedava ziadne peniaze uz vyse troch rokov. Myslela som, ze sa da poziadat vyzivne aj spatne. Ale asi nie. Vie mi niekto poradit????
VYZIVNE NA DETI
Ja si myslím, že deti by mali mať na školách toto zvonenie:
www.youtube.com
We don´t need no education! Hej, teachers leave those kids alone! Tam si divočina, či už spíš?:-)
Dakujem pekne. Dufam, ze sa mi nieco podari vybavit...
Máš právnika, ten ti s dôkazmi - dôvodmi hodnými osobitného zreteľa pomôže...
Jedna vec je žiadať, to môže každý oprávnený rodič, ale druhá vec je, či súd žiadosť - Návrh na priznanie výživného spätne za obdobie 3 rokov ... schváli a v akom rozsahu.
No musim pockat na mojho pravnika. Momentalne je mimo Slovenska.
Tak som sa chcela informovat aspon tak.
Ale ake dokazy mam dat??? Moj sa tym netaji, ze so mnou nezije a ani mi na deti nedava.
Už sa na tú kolíznu vykašli, je to blud, čo ti tvrdí! Žiadať môžeš, ale aby ti súd vyhovel, musíš to podložiť relevantnými dôkazmi.
OMEN, ale da sa ziadat o 36 mesacne vyzivne spat???? Kolizna mi tvrdila ze len vtedy, ak som neziadala o vyzivne preto, ze sa mi manzel vyhrazal, ze ak podam, tak....Inac nie.
Vieročka, kolízna tomu rozumie ako hus pivu! Je to tak, ako som ti napísala.
A to, že pojednávanie je vytýčené na november, ešte neznamená, že vás rozvedú na prvom sedení! Môže sa to ťahať roky...
Takže nebuď naivná a zaobstaraj si advokáta, aby si sa o. i. k 36 mesačnému výživnému aj dostala.
Nie, este niesme rozvedeny. Az v novembri. Ale kolizna mi povedala, ze vyzivne sa rata az od rozvodu, co sa mi zda cudne. A krem vsetkeho muz so mnou nezije 4 roky. Ked som si prestudovala na internete, ako postupovat, som citala, ze mozem ziadat spat vyzivne 36 mesiacov. Stale so myslela, ze sa zmeni, nechcela som davat na sud. Bola som naivna a asi som na to doplatila.
treba si dobrého právnika nájsť ale keď už ste rozvedený a všetko už je platné tak ti asi zostane sa len znova o tie peniaze súdiť :/
Sú dve možnosti:
1. odo dňa právoplatnosti rozvodu,
2. odo dňa podania návrhu.
Záleží, ako si to naformulovala do petitu návrhu o rozvod manželstva.
Nájdi si dobrého advokáta, s ktorým to celé preberieš. Môžete požiadať súd o pripustenie zmeny petitu a preberte aj možnosť podania Neodkladného opatrenia na predbežné zaviazanie manžela platiť výživné.