Žiadosť o zverení deti do os. starostlivosti

Príspevok v téme: Žiadosť o zverení deti do os. starostlivosti
sasina

Dobrí deň.
Neviem ani ako začať, ale žiadam o pomoc.
Mám strýka, ktorý má dve malé deti, chlapčekov (moji bratranci). Pred cca 3 rokmi ho jeho už bývalá manželka, priam vykopla z domu. O ničom nemal poňatia, bol zmätený, nevedel čo robiť. Bez jeho prítomnosti podala žiadosť o rozvod, zrušila jeho trvalé bydlisko kde spolu žili, zariadila aby dostal 'padáka' v práci. Chudák sa pobral z toľkej diaľky späť do rodného mesta a svoje deti nechal na pospas jej. Nevidel ich cele 2 roky, nekomunikovala s ním a keď sa mu náhodou ozvala, všetko čo vypustila z úst boli len klamstvá. Pred necelými dvoma týždňami sa po ne pobral, no keď ich videl, nemal slov. Vychudnutý, najmladší mal zápal močových ciest, čo samozrejme ona neriešila. Nevedia rozprávať, na všetko len 'hmmm,hmm,hm' ..nevedia držať lyžičku v ručičke, netušia čo sú to hračky či pastelky. Nechcú spinkať, pretože sa boja tmy a toho, že ich zamkneme v izbe. To všetko im ta sviňa robila. Za trest ich zamkla v izbe a nechala ich hladné, smädne. Boja sa doslova všetkého, hluku, nových veci čo ešte nevideli a pod. A je toho omnoho viac!
A však pred tým časom prebehol aj súd o to kto deti dostane do svojej opatery. Dostala ich ona a potom to všetko začalo! No nikto nemal ani poňatia čo sa u nich deje a jej matka (malých starká) čo s nimi býva s tým nič neurobila, dokonca ju v tomto naďalej podporuje!
A musím spomenúť aj to, že najmladší vyzerá ako telesne postihnutý. Vykrúca nožičky pri kráčaní rovnako ako ručičky, celý sa trasie. Nosia malé topánočky z čoho majú opuchnuté nožičky. A to nevravým o menších modrinách a začervenaných miest na oboch telíčkach.
Povedzte mi, je toto normálne? Urobila si deti a nevie sa o nej postarať! Pokiaľ boli všetci štyria pokope ako rodina, doslova rozprávka.
Preto vás žiadam o pomoc! Ide o to, že sa ďalej už nedokážem prizerať ako tie deti trpia. Mám síce len 18, ale chcem strýkovy za každú cenu pomôcť. Vôbec sa v tom nevyznám, ale je možné aby získal deti výlučne len do svojej opatery/starostlivosti i keď bol súd, na ktorom sa rozhodlo?
- len mi tu prosím nepíšte ohľadom "Tak tam treba poslať sociálku ..." ..tá sa o nič nepostará a i keď tam bola poslaná, vždy sa obe svine na ňu pripravili a predstierali dokonalosť rodiny aj bez otca.
Gratulujem vám ak ste došli až ku koncu, za rozumné odpovede a rady, budem len vďačná.

Omen

Takto: Podáva sa návrh na zmenu rozhodnutia o zverení maloletých detí do výchovy druhého rodiča na vecne a miestne príslušný okresný súd. Podať ho môže LEN tvoj strýko. Strýkovi odporúčam najať advokáta, ktorý ho v jeho mene podá a bude ho zastupovať. Tento už vie, čo všetko treba spraviť a aké dôkazy treba predložiť, aby súd zmenil svoje rozhodnutie. Sám si s tým neporadí.
Ak je to tak, ako píšeš, súd nariadi psychologické vyšetrenie detí... Podľa výsledku/ov bude rozhodovať, komu z rodičov zverí deti do výlučnej osobnej starostlivosti. Držím palce, nech sa to podarí!

tasty

ahoj, na FB pohľadaj skupinu: opýtaj sa právnika / ask a lawyer

napíš presne takto ako tu si napísala, tam Ti určite poradia

držím Ti prsty

Omen

Sasina, aby sme sa pochopili, musíš mi najskôr vysvetliť tú skratku "do os. starostlivosti". Potom ti poradím.