Čas alebo peniaze?

Príspevok v téme: Čas alebo peniaze?
askme

Ak by ste si mali vybrať svoju kariérnu cestu, čo by ste robili radšej? Išli by ste pracovať pre niekoho alebo by ste boli radšej "sám sebe pán"?

Nejaký čas som to "študoval" a zistil som že byť podnikateľ nie je taká sranda ako to na povrchu vyzerá. Drahé autá, ciferné príjmy a podobne, to je len ten špička obrovského ľadovca... to všetko je pekné ale nevidel som to všetko čo to obnáša - podnikatelia majú veľké riziko, majú minimum voľného času, neustále musia držať krok s konkurenciou a byť veľmi šikovný a vedieť sa na trhu obracať.

Istý čas som si aj myslel že budem podnikateľ a že budem nadštandardne zarábať, a aj vted som vedel, že to nebude med lízať a že budem musieť vynaložiť veľké úsilie, ale že až také veľké, tak to som fakt netušil... Neviem či sa tí ľudia radi sebatrýznia alebo čo, ale mne to príde uletené - v podstate len pracovať a spať. Akože chápem že tá práca ich možno baví ale aj keby ma to bavilo neviem ako, predsa by som potreboval nejaký voľný čas aj na iné veci nie?

Ja som človek, ktorý má rád svoj voľný čas. Mám koníčky, mám aktivity, ktoré ma bavia, ale nie na toľko aby som sa im chcel venovať 25 hodín denne... Shit... dostal som facku od reality, doslova. Ale som rád, že som si to uvedomil takto skoro a že som sa tak uchránil tej ujmy ktorá by mi vznikla.

Radšej budem žiť skromne, ale šťastne než bohato ale nešťastne. Mám na to predpoklady, všetci mi to hovoria že by som do toho mal ísť, ale ja to už ani nechcem. Radšej budem "chudobný" ale za to šťastný. Veď načo by mi boli tie peniaze, keď by som ani nemal čas ich minúť. Radšej budem pracovať 8 hodín, dostávať priemernú alebo mierne nadpriemernú mzdu a po práci sa venovať záľubám a nie práci.

Stále sa všade omiela ako je zlé pracovať pre niekoho a že treba makať na seba a podobné veci, ale to len preto lebo tí ľudia vidia ako som už povedal len špičku ľadovca... práca na vlastnom sne môže znamenať prácu na vlastnej nočnej more a to nechcem...

Čo by ste si zvolili ak by ste boli mladí a mali možnosť rozhodnúť sa?

Kami91

Len si nesprav podnikanie z koníčka lebo ti to ten koníček pekne zhnusí. :D Ale pravda, byrokratické a daňové zaťaženie na slovensku je hrôza. Ako zamestnanec neriešiš, len si robíš prácu, pri podnikaní viacej času zabiješ papierovaním, každá kontrola ťa pojebe pekne do rici a ručíš všetkým čo máš takže keď ti niečo nevyjde tak ti môžu siahnuť aj na majetok. Keď tak sa pokúšať to potiahnuť aspoň do niečoho väčšieho nech máš zvlášť ľudí na účto/byrokraciu a ty sa môžeš venovať práci resp vedeniu práce.

Veronika879

Na niektorých komentároch som sa dobre zasmiala a v niektorých prípadoch by som bola rada ak by to u nás tak fungovalo

skuszahranicie

ako zamestnanec bude šetriť 6 rokov? :-D jedine ak bude pracovať v zahraničí...na Slovensku nieje šanca pár stoviek mesačne a šetriť ked máš platiť nájom, benzín,stravu, obliekať sa a všetky výdaje.... Ak ti mozem poradit ked si mlady a nemas ziadne zavazky určite skús zahrančie... sú profesie kde nepotrebuješ ani jazyk napríklad jednoduché roboty v skladoch a podobne... ja tu mám 3 násobný plat ako doma na Sk a ešte aj super pracovne podmienky :-) nelutujem

podnikam111

na dovolenku sa nemusíš dostať v lete ani v klasickom zamestnaní... strašne záleží kam sa dostaneš akého budeš mať šéfa nad sebou...ani normálna robota nemusí byť to najlepšie rozhodnutie.... ja by som to predsa len zvážila na tvojom mieste.... ale je to na tebe :)

mamarta2

-spisat si pre a proti toho byt podnikatelom a podla toho sa rozhodnut, to je asi vsetko co ti mozem poradit. akoze ano mame si pomahat ale v takychto dolezitych zivotnych rozhodnutiach si na to proste sam, nikto ti nemoze povedat co mas robit. ak ti to vyde a budes tak v pohode, ze ti nakoniec bude vyhovovat tak mozes dakovat sam sebe a ak nie tak mozes zase len nadavat sam na seba, toto nezhodis na nikoho ineho-

Staryhriech

Ako zamestnanec budeš šetriť na pozemok 6 - rokov čistého platu, potom po práci budeš utekať na stavbu, svojpomocne budeš stavať min 4 roky, pretože na majstrov nebudeš mať a nik ti nepomôže.
Potom šetrenie na zariadenie. úpravu okolia, medzitým budeš jazdiť na 20 ročnej šunke a pri STK tŕpnuť aby prešla. Príde bábo, jedno, druhé, okrem stavania budeš žehliť, variť, prať a nakupovať.
Podnikanie nie je jednoduché, nejde len o ten čas, ale aby to bolo zisková, všade navôkol je šialená konkurencie, nie je ľahké preraziť.
Najjednoduchšie je niekde sa zašiť, za priemerný plat, hlava čistá, starosti žiadne, každý mesiac odložiť si pár stoviek, užívať si, hľa ako ja viem hospodáriť. Niekto vie odložiť tisícku mesačne, žiaľ je to v dnešnej dobe stále veľmi málo na pozemok + RD.