Žijem od výplaty do výplaty

Príspevok v téme: Žijem od výplaty do výplaty
Tankka

Dobrý deň, nedávno sme sa s priateľom osamostatnili a žijeme sami. Všetko bolo super ale potom u nás nastali finančne problémy. Aby som to objasnila. Mám obchodnú akadémiu už počas školy som vedela, že to nieje to čím by som sa chcela živiť a že ma to nenapĺňa. Po škole som nastúpila do herne kde som krásne zarábala problém je v tom že to bolo len zastupovanie počas PN, takže to trvalo len rok. Ani táto práca ma nebavila no čo sa týka financií mali sme sa veľmi dobre. Keď sa PN skončila ja som zostala bez práce. Krátko na to som sa zamestnala v klientskom centre a moja práca bola viac menej o telefonovaní. Táto práca ma ničila ako psychicky tak aj fyzicky. Prácu som riešila aj doma, a každú nedeľu mi bolo zle od žalúdka pretože som vedela že ma znova čaká 5 dní robenia toho čo neznášam a k čomu mám taký odpor. Dospelo to k tomu že so žalúdkom som mala problém už stále a musela som ísť na PN. Keď som sa vrátila v práci som vydržala 3 dni a dala som výpoveď. V návale toho že som nechcela byť opäť bez práce, som nastúpila do domova dôchodcov a popri tom som si urobila opatrovateľský kurz. V tejto práci som sa našla a veľmi ma napĺňa. Do práce chodím rada a po nej sa necítim vôbec unavená. Jednoducho baví ma pomáhať druhým a dá sa povedať že moja práca je aj mojim koníčkom. Problém je v tom že je strašne zaplatená. Niekedy mám pocit že to čo mi príde na účet je v skutočnosti výsmech a nie výplata. Je možnosť že by som si doplnila vzdelanie (tak aj plánujem), ale to trvá dva roky a ten plat nebude o moc vyšší. Priateľ pracuje a zarobí tak okolo 650 €. Takže náš spoločný rozpočet je tak 1150 €. Na prvý pohľad to vôbec nieje zle, no keď od zárobku odpočítame výdavky ako je splátka na hypotéku, cestovné a poistky za autá ( obaja dochádzame no každý iným smerom), telefóny, internet a ostatné, zostane nám tak 300 €. Keď sa do toho pridružia nečakane výdavky problém je na svete. Tak by ma zaujimalo čo robiť aby sme 10 dni pred výplatou vedeli žiť normálne a nemuseli si požičiavať od rodičov ?? Dakujem za každý nápad, názor aj odpoved.

Majkrakova

Prosím Ťa, na dvoch príjem cez 1000,- €, z toho pomaly slovenská minimálka v čistom Ti zostane a že máš problém ? Ach jaj, my sme tiež dvaja, bývame v 1-izbovke, hypotéka síce nie, spotrebný úver áno, čiže je to rovnaké a to máme dokopy ani nie 600,- € na dvoch. A to pritom každý mesiac nám nie že zostane, ale práveže naopak, ešte si aj musíme požičať, čiže z mesiaca na mesiac horšie. Neviem, na akej časti SK žiješ, ale toľko opatrovateliek im treba vo Viedni, čo máš v podstate aj výhodu, lebo toto povolanie síce nie je najlepšie platené ani tam na rakúske pomery, ale za to najľahšie ho získať, zo dňa na deň, proste ich ponuka tvorí vyššiu časť ako dopyt zo strany Slovákov, Čechov. A ďalšia výhoda, síce musíš odtiaľ 3-6 hodín cestovať, ale vlakom to máš lacnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie. Prídeš tam a si vkuse týždeň, dva či mesiac zavretá v dome, lebo je to prevažne v rodinách ako len v zariadeniach, ubytovniach, čiže máš to o to pohodlnejšie, viac kľudu ako každý deň do práce a z práce, čo je na dnešnú dobu skôr otravné. Sem tam sa v Rakúsku vyvetrať, zbehnúť nakúpiť atď. Možno aj viac luxusu ako len doma a starostí s domácimi prácami menej, nanajvýš rovnako. A možno aj väčší oddych od priateľa, že si toľko nebudete liezť na nervy, práve naopak, viac sa na seba tešiť, vzťah o to viac stabilnejší, viac vydrží. Toľko známych tam chodí za opatrovateľku, že to ani na všetkých prstoch nezrátam, sesternica, mamina kamarátka, dvaja naši susedia a neviem, kto ešte iný. Sesternica a aj jeden môj sused tak, že 2 týždne tam, 2 týždne zas doma a na tie 2 týždne to vychádza tak, no, 700,- € čistého odhadujem ? Mamina kamarátka nejako podobne, asi týždeň tam, týždeň doma, no neviem, proste tak nejak na striedačku, odhadujem. Suseda to má zas tak, že 2 mesiace tam, a mesiac doma, ale auto chodí až z východného Slovenska, že po 6-7 hodinovej ceste tam musia dosť dlho odpočinúť, lebo toľko hodinovky v krátkych intervaloch skôr či neskôr Ťa prepne a si kaputt. Alebo 1400,- € na mesiac a mesiac zas doma, že domácnosť Vám funguje, výdavky nevznikajú, lebo doma je len priateľ a máš aj 500,- € na zvyš ? No neviem, ty sa musíš rozhodnúť, ako Ti to lepšie vyhovuje ! Vlakom do Bratislavy a z Bratislavy ešte jeden prestup na Viedeň ? Lepšie ako len bývať s cudzincami na ubytovni 4-5 v jednej izbe, ťahať 8-ičky nočné alebo denné na stavbe pod holým nebom a dochádzať každý deň do práce a to chodiť ešte aj 12 hodín cestou do Nemecka a robiť prestávky na špinavých WC benzínkach. Alebo kamionisti, mesiac tam a len týždeň doma a nemáš preplácané výdavky, vrátiť sa domov s tým, ako keby si to zarábal len tu. Praktickejšie ako opatrovateľku tam asi nenájdeš, všetko ostatné lepšie platené už len pre domácichAlebo skús inač šetriť, začni viac variť, čím to bude zdravšie a suroviny do mesiaca Ťa vychádzajú menej ako každý deň nakupovať hotové. Skús využívať viac akcií, Kaufland, Lidl, CBA, do 10,- € máme akciový nákup minimálne na týždeň, niekedy aj týždeň a pol. V CBA do 3,- € čerstvý nákup na deň/dva. Choď viac taxi, bicyklom, MHD ako autom alebo jazdí viac dieselom a máš spotrebu pod 5L, ak chceš, u nás ich ešte nezakázali našťastie. Kúp LED žiarovky, krajšie svietia, čím menej platíš za el. energiu a nemusíš ich tak často meniť, nám jedna vydrží aj 3/4 roka, za elektrinu platíme tak 15-20,- € mesačne. Proste nejako ináč Ti poradiť neviem, Ty musíš vedieť, čo Ti viac vyhovuje, viac sa Ti vyplatí . . .

Bubliii

Ahoj, zaujala ma tvoja téma. Skúsim ti dať nejaké rady, možno ti pomôžu, možno nie, ale ja som prirodzene dosť sporivá a vidím okolo seba, že dá sa krásne ušetriť aj jednoduchými spôsobmi.
Moja prvá rada znie možno otrepane, ale prináša výsledky. Treba si min.po dobu 1 mesiaca odkladať všetky účty (zdôrazňujem že naozaj všetky), na konci mesiaca si sadnúť, roztriediť na nutné a voliteľné položky a už tam by sa ti malo ukázať, kde utekajú peniaze. Či to budú pričasté kávičky, alebo len kupujete zbytočne veľa jedla, tak sa to krásne ukáže. Takže treba sa trošku zamyslieť aj nad vaším živ.štýlom, lebo to urobí veľmi veľa.
Druhá rada, rsp čo pozorujem okolo seba je, že ľudia ako prvé začnú škrtiť opasky na jedle. Lebo jedlo je proste drahé, jesť musíme a tak začnú kupovať lacné potraviny zlej kvality. Toto "šetrenie" sa im raz aj tak spočíta na zlom zdraví, takže touto cestou by som vôbec nešla. Nemám nič proti tomu kupovať potraviny v zľave rsp pred koncom dátumu min.spotreby - ale iba ak sa skonzumujú do 24h..
Ďalšie také osvedčené tipy, ktoré vždy zaberú, sú napr kupovať väčšie, ekonomicky výhodnejšie balenia (týka sa tovaru, čo vydrží) alebo ešte lepšie opakovane použiteľné výrobky. Dnes sme nútení predierať sa záplavou jednorazových výrobkov, ktoré sa na 90% dajú vždy nahradiť alternatívou, ktorá vydrží a hlavne už ďalej nezaťažuje peňaženku. Uvediem len pár príkladov za všetky: jednorazové kozmetické tampóniky - ja mám 14 látkových, ktoré raz za 2 týždne hodím do pračky a používam ďalej; miesto kopy vložiek môžeš vyskúšať menš.kalíšok - vydrží min.10 rokov atď. A takto by sa dalo pokračovať, napr ku tej strave - najdrahšou položkou je štandardne mäso - ak ste naklonení vegetariánskej strave, môžete vyskúšať; ďalej položky ako napr fitko (teraz si už len vymyšľam príklady, ja vás nepoznám) - je leto, dá sa pestovať x iných športov zadarmo na lúke; mobil - ak je dobre nastavený paušál, platím max 14-15e / mesačne, čo je myslím slušné; hypotéka= nedá sa preniesť, refinancovať, splatiť predčasne...?; ďalej sa dá zarobiť si pomimo - brigády (aj jednorazové), využiť voľné víkendy; ďalej ma napadá, či by nebolo miesto auta výhodnejšie použiť iný typ dopravy rsp zredukovať dve autá na jedno a takto by som mohla pokračovať do aleluja. Tých spôsobov, ako ušetriť je veľmi veľa a každý z nás má tú komfortnú zónu niekde inde, kedy si povie že toto áno a toto zas nie. Ja som napr teraz okrem iného ušetrila aj tým, že miesto klasických obchodov chodím do bezobalových obchodov, kde vždy nakúpim za zlomok ceny (lebo neplatím obal a reklamu). týždenný nákup ma tam výjde pod 6e a ešte aj šetrím živ.prostredie.. Potom sú typy výrobkov, ktoré vôbec nevyužívame a nepodporujeme ako napr jednorazové utierky, papierové vreckovky, kuch.utierky a pod., miesto ktorých používame ekologické prateľné alternatívy. A skoro by som zabudla, neviem ako sa stravujete, ale vždy ťa výjde lacnejšie navariť si doma ako chodiť na menučka. Mňa varenie nebaví, ale keď v NR sú obedy v meste veľmi predražené, rozhodla som sa radšej takto.
Poslednou možnosťou, ktorú by som ti poradila, je zmeniť prácu za lepšie platenú. Necháp ma zle a mať prácu ako koníček je určite výborné, ale je to o ujasnení priorít. Ak ideš študovať, tak študuj, ak chcete rodinu, každé euro navyše sa bude hodiť. Vždy to môže dopadnúť tak, že budeš mať robotu, ktorá ti zarába a do DD môžeš chodiť cez víkendy a sviatky.
Tak hádam som ti aspoň trochu pomohla :) stačí mať oči otvorené a potom to už pôjde samo - už aj sama uvidíš, ako sa dajú veci robiť/kúpiť lacnejšie a zároveň pre teba vždy výhodnejšie. Je to taký životný štýl :)