Dobrý deň. Nečakala som,že s týmto budem prosiť o radu neznámych ľudí na internete,ale bohužiaľ ma to teraz trápi v takej miere,že sa uchylujem aj k takej možnosti a jednoducho asi radu potrebujem. Akúkoľvek. Mám problém s tým,že moji rodičia nechcú prijať to,že už som takmer dospelá.Mam jednoznačne tých najlepších rodičov na svete a je mi jasné,že mi dávajú všetko čo môžu a chcú mi to najlepšie,ale som zástancom toho,že rodičia,ktorí držia svoje deti príliš na krátko si vychovajú doma klamárov. Mám onedlho 18 a rodičia mi nenechávajú voľnosť v takej miere ako by som si to ja predstavovala- a ako to vidím napríklad u rovesníkov. Snažím sa byť empatická a pochopiť ich,viem že som stále dieťa,stále žijem pod ich strechou,že je úplne normálne že sa o mňa strachuju a na jednu stranu si to neskutočne vážim ,ale aj tak si myslím,že si zaslúžim aby mi viac rodičia dôverovali. Aby ma nechali vonku dlhšie a nemali vždy podozrenia. Nikdy som im nedala dôvod na to,aby mi neverili-v živote som neprišla domov opitá,neskôr ako som mala dovolené,a nikdy som im neklamala o tom kde som/ s kým som,ale aj tak mi to nikdy neveria a až chorobne sa o mňa boja. A dovolím si tvrdiť,že aj keď som ešte v podstate dieťa som v týchto veciach dosť rozumná a väčšinou aj za všetkých v partii tá zodpovedná.Zatiaľ čo moji rovesníci si užívajú leto na plno ja bývam doma väčšinou pred polnocou a dokonca som nemala dovolenú ani brigádu čašníčky. Je asi dôležité podotknúť,že sa teraz nebavím o každodennom flakani do 5 rána- to má ani neláka. Ale tak raz za týždeň/dva vyraziť niekam na party,alebo len tak s kamošmi posedieť na dlhšie. Napríklad teraz mali problém s tým,že som plánovala ísť so spoluziakmi na víkend na chatu-to bol vlastne aj impulz na napísanie tohto fóra. Svojich rodičov milujem a vážim si každú chvíľu s nimi,ale myslím,že ak to takto pôjde ďalej a aj po mojej osemnástke,tak vypadnem od nich čo najskôr ako to bude možné.Dufam,že to stalo za to a dostanem nejakú radu,ktorá by mi pomohla a ak nie snáď sa v tom aspoň niekto nájde a dá mi vedieť,že niesom sama hihi:) Ďakujem.
Prísni rodičia
Ahoj, mňa napadlo či si náhodou niečo nespravila a kvoli tomu ti rodičia nič nechcú dovoliť. To si ani uvedomiť nemusiš a môžeš tym sklamať. A váž si rodičov, ja som to mala úplne iné a úprimne ti takých rodičov závidím. Ešte som si všimla že nemáš 18 a možno preto ťa rodičia nechcú nikam pustiť. A strach tvojich rodičov chápem. Ale neodchádzaj od nich, chcú ti dobre a to neskôr pochopíš. No môžem ti poradiť iba to, aby si počkala do 18 a potom ak by to pokračovalo, tak sa s nimi skús porozprávať, povedz čo ťa trápi a o tej brigáde že by ťa to bavilo a že si už aj tak dospelá tak by ti aspoň takéto veci nemali zakazovať. Ale keď ti budú hovoriť ohladom prichodov domov, tak to musíš pochopiť lebo u nich bývaš. Dufam že som pomohla.
Tak samozrejme ze sme kadeco so sestrou vymyslali, ale mali sme iny respekt voci rodicom ako dnesne deti.... my sme totizto doma pomahali, so vsetkym, do skoly sme sa ucili, ked som nebola naucena, nikam som nesla, bola som tak zvyknuta, aj so sestrou, lebo tomu sa hovori vychova a my sme to respektovali..... ja som po 18 mohla chodit v noci von akurat tak so starsou sestrou a to sme mozno isli raz za mesiac a bohate nam to stacilo.... a tiez nam mama povedala kedy mame prist a prisli sme.... nikdy sa nestalo ze by sme meskali.... to by sme si nedovolili........ a pochop aj to, ze teraz uz je to odost ine, len si pozri spravy co tam hovoria, stale ze nejaky mladi ludia su nezvestny, hlavne mlade dievcata, aj na internete to mas, rodicia skratka maju strach a ani sa im necudujem....... ty mozes verit samu v seba a povedat si ze nic take coho sa boja tvoji rodicia sa nestane.... lenze na takej chate si zober, budes s kamaratmi, budes si chciet uzit, zabavit sa a rodicia to nemaju ako zistit, tak co robia mladi??? Piju, fajcia, neviem co este vsetko a nehovor ze by si bola len tak sama, co by to ani nevyskusala...... myslim si ze staci nespravny clovek, aj dievcata teraz velmi veria chlapcom, niekto ta tam zmota a moze sa stat hoci co... ako nechcem prehanat viem ze ti to moze prist ako blbe reci a sprostosti lebo to nechapes........len ti chcem napisat aby si pocuvala rodicov a ked si to nepraju tak to nerob..... ked budes mat 18 a niekde ta pustia, tak ich nesklam a uvidis ze to bude lepsie.....
Poradim38 ešte by som sa rada vyjadrila k tej brigáde. Brigádu som chcela,preto,aby mi rodičia neplatili tie “moje somarinky” ako ste to nazvali,aby som získala skúsenosť,ktorá by sa mi do budúcna mohla hodiť. A pre ten vnútorný dobrý pocit,že som si na niečo zarobila sama.:)
Mimochodom veta “buď rada za rodičov” ma dosť rozosmiala. Som. A neuveriteľne rada.:) Nesúďte prosím,keď do toho nevidíte.:)
Ale aj tak ďakujem aj keď to nieje reakcia,ktorú som očakávala.
Achjaj.. snažila som sa to tu napísať čo najviac zdvorilo a zvírazniť,že si svojich rodičov cením za všetko,a že ich chápem a snažím sa chápať vo všetkých ich rozhodnutiach.Napisala som snáď,že mi nemajú právo rozkazovať? Som si vedomá toho,že sú to moji rodičia a som ochotná ich poslúchať aj po dvadsiatke. Nemyslela som to nejak útočne voči svojim rodičom a verte mi,že ja som tá posledná,ktorá rodicom odvráva.:) S tým útekom sme sa tiež úplne nepochopili.:D Neviem koľko máte rokov,ale myslím,že v mojom veku ste si tiež chceli užiť mladosť aj inak ako doma.:)
Každopádne ďakujem,za váš čas a vyjadrenie poradim38 :)
Takze v prvom rade, co musis pochopit je to, ze este stale nemas 18!!!!!! Tvoji rodicia maju pravo na to, aby rozhodli kedy prides domov a ty nemas co odvravat ani sa stazovat....... presne ako si napisala, byvas pod ich strechou, predpokladam ze ta zivia a davaju ti peniaze oni na tvoje somarinky........ takze oni pokial toto budu pre teba robit, maju pravo ti nakazovat v hoci com....... a haha, to aj ja som si hovorila, ze ako odidem a neviem co ked budem dospela a ako som vzdy bola premudrela........ a mohla som ist akurat tak do zadku, ty asi tiez....kedze nezarabas, z coho si chces platit byvanie???? Si myslis ze to je jednoduche??? Alebo utecies ku kamaratke?? Ona ta zivit nebude, neda ti peniaze, nenavari ti z lasky ako rodicia........ takze uteky alebo podobne veci, to ani neskusaj lebo si take problemy u rodicov narobis ze to budes velmi lutovat....... a ze ti zakazali brigadovat? A to nie je super??? Ja kebyze nemusim v tvojom veku mat brigadu aby som si utiahla aspon svoje vydavky, este by mi to rodicia zakazali a davali peniaze oni tak by som sa z toho tesila a nie nariekala........bud rada za rodicov, lebo niekto ich nema vobec....... takze nevymyslaj a premysli si to, co od rodicov vlastne chces.......