Mam priatela, ktory sa na zaciatku vztahu spraval nespravne (jeho prvy vztah). Mozno to baby poznaju ze povacsina chalanov je taka na zaciatku a mozno sa mylim. Zakazoval mi vela veci ale tak nejako nenapadne postupne. Vzdy chcel aby som venovala jemu vsetok cas. Iba pri nom sa smiala bola stastna. Necel aby som svojho psa dokonca milovala. Od kamarstov atf atd... Postupne ma odlucoval od vsetkeho co som milovala. Nemal dobru rodinu vlastne ju ani nikdy nemal. A ja asi v tom smere naivna som robila vsetko. Je to uz skoro 2. rok. A on sa pred par mesiacmi zmenil. A zo mna sa stala taka nespokojna kricajuca osobka. Pretoze on si vsetko berie co mne vzal. On vsetko moze ja nic. A chce to menit vsetko k lepsiemu. Uz polroka. Lebo si uvedonil ze to nebolo spravne ani pre vztah ani pre nic. Dokonca trz je este taky dolezity a vykrikuje ze nema volnost. A vam az slzy naskocia od hnevu lebo jedine co ste mu vy davali od zaciatku boll to. Ale ja sa nejako neviem a asi ani momentalne necem naladit na jeho vlnu. Podste citim hnev preco zrazu to tak moze byt. A cem tem vztah... len nejako sa nvm toho oustit nvm zabudnut nato. A ze som dovolila hlavne aby zo mna urobil kvazyc nic a tazko sa mi startuje a zistuje aka vlastne som. A ani to nezvalujem nanho lebo sama som to dovolila. Len sa pytam ako zabudnut na to a viest vztah dalej neohliadac sa co bolo co som ja nemohla a on si berie vsetko. Ako sanehnevat na tie veci. Dakujem.
odpustenie
Mia, pri tvojom opise, ako sa choval a ako sa zrazu chová, mám pocit, že on má inú. Nech sa vyjadria chlapi, ale chlap len tak pre nič za nič nezmení svoje zmýšľanie. (hovorím z vlastných skúseností)
- Každý chce len vaše dobro, nedajte si ho vziať. -
Keď budeš žiť v takomto chorom vzťahu cca. desať rokov, tak ti z toho prepne, resp. preskočí a potom budeš mať čo robiť, aby si to rozchodila. Ja som to už našťastie rozchodil a už si dám sakra pozor koho si pustím pod kožu... Nedá sa veriť nikomu. Ja osobne nepoznám nikoho, kto by mi chcel dobre, okrem You Tube-u - ha, ha.
Neviem, či vzorec odpúšťanie/neodpúšťanie je ten pravý, ktorý treba aplikovať na tvoj vzťah? Všetko vnímať len cez tieto dva kategórie je dosť obmedzujúce. Snaž sa zmeniť seba, aby si následne zmenila jeho. Ak chceš viac priestoru, tak si ho musíš vydupať, keď budeš stále len v defenzíve, tak jeho to bude hnať viac do ofenzívy. Ak to takto bude pokračovať ďalej, tak taký vzťah ťa časom zničí úplne, že máš žiť ako nejaký papagáj v zlatej klietke.
V prvom rade majetnicki ludia sa nemenia len tak, nemenia sa tak rychlo, a uz vobec sa nemenia z dovodu, ze si zrazu vstupili do svedomia. Je za tym iny dovod. Ine zaujmy ako si Ty, ktore su prenho teraz lakavejsie ako si Ty. Mozu to byt kamarati, hobby, nieco pripadne niekto. Ale urcite nie je ten dovod, ze zrazu presadzuje volnost vo vztahu to, ze si uvedomil, ze robil, co nemal, ked z teba urobil svoj inventar. Je to skor strata strachu, ze o teba pride.
Tvoj prispevok je trochu chaoticky. Vcelku som nepochopil vsetkemu co si napísala. Napríklad som nepochopil či už sa tvoj priatel polepšil, alebo je to s ním stále rovnako ?
Dovod precoti priatel prikazuje milovať len jeho je zrejme v tom, že ako malé dieta ho nikto nemiloval. A preto si to chce vynahradit u teba, aby si ho milovala a nikoho iného.
Priatel by mal vyhladat psychiatricku pomoc a zacat sa liecit. Daj mu tuto podmienku, že ak sa nezacne liecit a nebude sa snazit zmenit tak s ním dalej nebudes.
Ked sa chces hnevat, hnevaj sa na seba, ze si to dopustila a dovolila mu to. Zeny robia tuto chybu stale, z velkej lasky sa muzovi podriaduju, obetuju, venuju mu vsetku pozornost. A muzi zas robia stale tuto chybu, ze im to lichoti, chcu zenu vlastnit, aby bola len ich, no casom im to zacne vadit a chcu zenu nezavislu, samostatnu.
Nikdy nezabudaj na seba, ved to, preco je muz s tebou si prave ty, tvoj vnutorny, bohaty svet, ktory si mu obetovala a teraz si prazdna.
Vybuduj si opat svoj vnutorny svet, rob, co ta bavi, tesi, naplna, najdi si konicky, okruh znamych.
Ale veď ty si iba jeho inventár. On to nazýva akože "má vzťah". A koľko je takých (nielen mužov, ale aj žien)?
a aku radu by si vlastne chcela? Aby ti niekto poradil, ako odpustit davne veci a nehnevat sa? To ti nikto neporadi, to proste musis ty sama. Nikto ti nemoze pomoct v tom, aby si odpustila, fungovalo by to jedine vtedy, ak by ti niekto vedel ovladat mysel. Ale to tak proste nie je. Jedine to ti moze trochu pomoct, ak na to nebudes neustale mysliet a zamestnas si mysel niecim uzitocnym. Podla tvojho prispevku ste obaja poriadne problematicke povahy. A co znamena "cem a necem"? To je v akom dialekte? Ma to znamenat "chcem a nechcem"?