Ahojte. Mam akysi problem a neviem ako to funguje. Potrebujem poradit. Skoncila som v praci kde som bola normalne zamestnanec dnestnym dnom som skoncila. Ale zajtra nastupujem do inej firmy na dohodu na mesiac a potom normalne. Moja dilema je, ci sa mam hlasit na urade, ked uz nastupujem na dohodu. A ak nie, kolko si musim doplatit na socialnom ci zdravotnom al som mesiac na dohode. Neviem, ako to funguje. Na dohodu idem preto aby som sa zaucila a stavajuca do mesiaca odchadza, cize potom budem miesto nej. Viete sa v tomto ktosi vyznat, ako to dunguje a co mam, ako urobit? Dakujem za pomoc ;)
Potrebujem radu ohladne dohody
Pre teba by bolo výhodnejšie zamestnať sa u nich so skúšobnou dobou a potom na stálo,alebo tam skončiť.
Inak platí :
Odvody zamestnávateľa z dohody o pracovnej činnosti a z dohody o vykonaní práce
Z hrubej mzdy vyplatenej na základe dohody o pracovnej činnosti zaplatí zamestnávateľ za zamestnanca zdravotné poistenie vo výške 10 % a sociálne poistenie spolu vo výške 25,20 %. Spolu je tak výška zdravotného poistenia a sociálneho poistenia plateného za zamestnanca pracujúceho na základe dohody o pracovnej činnosti 35,20 %.
Výška poistenia plateného za zamestnanca pracujúceho na základe dohody o vykonaní práce závisí od toho, či je tento zamestnanec odmeňovaný pravidelne (každý mesiac) alebo nepravidelne (inak ako každý mesiac, napríklad po skončení dohody). Pri dohode o vykonaní práce s pravidelným príjmom platí zamestnávateľ za zamestnanca zdravotné poistenie vo výške 10 % a sociálne poistenie spolu vo výške 25,20 % z jeho hrubej mzdy (spolu poistenie vo výške 35,20 %). Ak je ale zamestnanec pracujúci na základe dohody o vykonaní práce odmeňovaný nepravidelne, zamestnávateľ za neho bude platiť zdravotné poistenie vo výške 10 % a sociálne poistenie spolu vo výške 22,80 % (spolu poistenie vo výške 32,80 %).