Už dlho som tu nepísala lebo moja mamina je (zatial) v poriadku. Chodí len na pravidelné kontroly. Lenže teraz ma jeduje ocino. Hoci pol roka nefajčí tak ho už mesiac bolí hlava, má nízky spodný tlak a niekedy sa nemôže poriadne nadychnúť. Problém je v tom, že on odmieta ísť k Dr. Má s toho strach čo mu tam povie. Nevedela by si mi niečo poradiť?? Dúfam, že sem ešte chodíš .. pa pa
ethel .. potrebujem radu
Ahoj Lenočka:-) Pekne si to tu nazvala...to aby som si začala namýšlať:-D Ano chodím sem ešte...
Myslíš,že ti pomôžem? Tak skúsme takto....Ocino je bývalý fajčiar,čo môže byť v jeho veku nástup nejakej menšej obštrukcie plúc.Predpokladá,že k doktorovi nechce ísť hlavne kôli tomu,že sa bojí aby nemal to čo mamina,ale to je len jeho nahováranie si.Vysvetli mu,že to čo bolo maminke,to ešte nemusí mať aj on!Je zlé obdobie pre alergikov,astmatikov a pacientov s CHOCHP,vzhladom na to,že je horúco a sucho.Neviem ako často za deň máva stavy dušnosti a či sa mu nedá nadýchnuť alebo aj vydýchnuť,či sú počutelné aj jemné piskoty pri výdychu....Ďalej by ma zaujímal ten tlak,presne aký máš na mysli a kedy si ho meria a hlavne čím! Je dôležité,aby denne vypil aspoň 3 litre tekutín!Bolesti hlavy môžu mať súvis s nízkym tlakom a nedostatkom tekutín.Je pravda aj to,že ocko si za posledného pol roka prežil svoje,tak ako celá vaša rodinka,to môže mať za následok stavy úzkosti,vyčerpanie-psychické a tým aj stavy dušnosti.Ja napríklad,keď sa pokúšam prestať fajčiť tak po 24-...a viac hodinách mám taký absťák,že mám akoby hrču v krku a nedá sa mi poriadne nadýchnuť.Ale to pripisujem vlastnej hlúposti,že som vôbec dala dakedy v živote cigaretu do úst! Takže na začiatok začni na ocka asi takto:ak nechce ísť k doktorovi,musí vypiť 3 litre vody denne!!! Odsleduj ho ak sa ti dá a každý večer kontroluj tlak.Bude to trvať aj týždeň pokial sa to upravý.Takže asi tak odpovedám na tú tvoju prosbu...Teším sa na tvoju odpoveď,hlavne mi opíš detaily,na ktoré sa pýtam na začiatku.
Este ma napadlo, ze to moze suvisiet s ocinovym 1-mesacnym nefajcenim, urcita abstinencna kriza. Podpor ho, aby vydrzal bez cigariet a nech zacne menit svoj zivot - myslim napr. na pohybove aktivity primerane veku a pripadnym diagnozam :D.
No, na zvysenie tlaku je asi najucinnejsi pravidelny pohyb. Skus ocina vytiahnut vecer pravidelne na rychlejsie prechadzky. No, trapilo by ma to nenadychnutie. Moze byt psychickeho charakteru, ale vysetrenie u lekara by bolo rozumne. Skus si s ocinom pohovorit a povedz mu, co nam : ze Ta to trapi, lebo ho budes este dlho potrebovat.
Pokial je to tlakom a hlava prestane boliet po požití kávy, silnejšieho čierneho čaju, tak treba to piť a najsť si na Internete doplnok na stabilizaciu tlaku.Aj tak by mal ísť k lekárovi(-ke),keď sa neprejaví zvýsenie tlaku.