Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zly vyber VŠ

Príspevok v téme: Zly vyber VŠ
ZlaVS

Ahojte mam taky mensi problem. Chcela som povodne studovat jednu konkretnu oblast ale z nejakych dovodov som sla studovat cosi uplne ine co bolo povazovane fakultou a perspektivne atd a teraz vidim ze to tak nie je ani ma to nebavi. Idem do 2 rocnika a strasne tento vyber lutujem. Vykaslat sa na skolu nemozem lebo by ma asi rodicia vydedili a stratit 1 rok si asi nemozem dovolit. Co by ste mi radili spravit?

ZlaVS

Odbor este ako tak ok ale na tej fakulte uz viac nechcem byt, ake su moznosti ak by som dostudovala Bc a sla inde na druhy stupen? Musi to byt presne ten isty odbor a presne tie iste predmety alebo staci nieco pribuzne?

Mrauka

A o tom je zivot. Nie vzdy sa nase sny splnia hned, ale splnia sa neskor, ked na to pride vhodny cas. Studovat mozes v kazdom veku a cely zivot tiez nebudes, nemusis, robit len jednu vec.

Biela Kobra

Ešte nadviažem na Mrauku: Ja som tiež vyštudovala, čo ma nebavilo, lebo to, čo ma bavilo, vtedy nebolo pre mňa možné študovať. V dôsledku som sa tiež naučila dobre chodiť v tom, čo ma nebavilo, a potom som ešte vyštudovala aj to, čo ma bavilo. A teraz robím oboje ;-)

Mrauka

Za seba ti hovorim, ze som vystudovala to, co ma nebavilo, aj to, co ma bavilo. Desatrocia ma zivilo to, co ma nebavilo a v praxi som sa to naucila mat rada. To, co ma bavi, takyto luxus som si dovolila vystudovat az popri zamestnani.
Nerozmyslaj kratkodobo, to, co chces teraz, ale skus mysliet dopredu, na nasledky svojho konania.

Mrauka

Cim skor pochopis, ze v zivote nebudes robit len to, co ta bavi, tym lepsie pre teba.
To by bol super zivot, robit si, len to, co ma bavi, studovat to, co ma bavi a pracovat v tom, co ma bavi. Ekvivalent toho, co ma bavi je hobby/konicek. Ine je to, co ta zivi, bude zivit a uzivi. Pokojne si mozes spravit aj 2 VS, alebo si urobit tu, co ta bude bavit popri zamestnani. Treba si uvedomit, ze studentka, ktoru zivia ini, nebudes navzdy a raz sa budes musiet zivit sama. Uzivi ta skor to, co chces ty, alebo to, co chcu rodicia?
Problem je, ze je enormne mnozstvo studijnych odborov, ktore nekoresponduju s vyvojom trhu, stat nerobi analyzu, ktore studijne odvetvia budu potrebne v horizonte 10 rokov (+ - nejake roky nad kym sa dotuduje dany odbor) hala bala sa otvaraju studijne odbory, alebo celoplosne vyhlasi paniku, ze momentalne chyba napr.1000 IT, ci robotnikov a verejne vyhlasi, aby VSETCI isli studovat, to, co aktualne chyba. Kym to dostuduju budu chybat ini odbornici a tak vznika obrovsky chaos, kde studenti neperspektivne vyhadzuju peniaze na neperspektivne odbory.

Biela Kobra

Prepáč, ale "to by mi naši nedovolili"? A čo, vari máš 13 rokov? Veď je to vysoká škola, si dospelý človek, ide o tvoje sny a tvoj život! To majú rodičia rozhodovať o tom, akú školu máš vyštudovať a ktorým smerom sa má tvoj život uberať? Aj kamarátov ti vyberajú? Aj manžela a počet detí ti určia?
A nie je to náhodou o tebe? O tvojej pohodlnosti, že rodičia ti zabezpečia všetko, a ty budeš na oplátku poslušná dcérka? Ak sa na vysokej škole trápiš a v skutočnosti existuje iná škola, ktorá by ťa naplnila, prečo sa nezdvihneš, ako ti tu radia, nezarobíš si na intrák a školné a nejdeš za svojím snom? Načo nám tu bude ďalšia inžinierka či magisterka znechutená tým, čo vyštudovala, ktorá tak isto znechutene bude pracovať v tomto odbore? Zbytočne zaťažuješ seba, rodičov, školský systém, keď derieš gate v odbore, kde sa nechceš vidieť ani teraz, ani o 10 - 40 rokov...
Ešte máš za sebou len jeden ročník. Ak si si istá, že toto nie je škola pre teba, tak to ber ako pozitívnu skúsenosť a choď na tú školu, ktorá ťa bude baviť. Spočiatku to nepôjde bez starostí, budeš musieť asi aj krížom slamu preložiť, ale časom sa to utrasie a možno aj rodičia sa obmäkčia, keď budú vidieť, že ti na tom záleží. Tak sa vzchop, si dospelá a ide o tvoj život.

vila zubienka

ved si daj prihlášku na inú školu a od dalšieho roka študuj tam, len musíš rátať s tým ,že už za štúdium bude platiť a na to si zarob vopred a rodičia nemusia vedieť ani ,že študuje inú VŠ.
PS: bezplatné štúdium na I. stupni je za 3 roky, každý rok navyše sa platí