Dobry den. Ked ma niekto vysoky krvny tlak 155/88 niekedy aj systolický 188, ako postupovat? Ist hned na pohotovost alebo najprv za obvodnou? Pripadne aka je liecba? A keby sa ide hned priamo na pohotovost tak čo tam ako mu pomozu?
Pytam sa ci stracat cas chodenim za obvodnou alebo uz priamo ist na pohotovost. Viem ze ked bol otec u lekara ten mu ihned zavolal sanitku lenže to mal tlak 200 na neviem už čo. Pardon sa hlupe otazky, ale naozaj nemam s tymto ziadne skusenisti a som rada ze daneho cloveka som konecne presvedcila zacat sa o svoje zdravie starat
Vysoky krvny tlak, ako postupovat?
155/ 88 určite ešte nie je tlak na pohotovost. To by potom kazdy druhy chodil na pohotovost kazdy den. Ked je ale systolicky 188 to je už pomerne vysoký, je ale otázne z coho takýto tlak u daneho cloveka vznikol. Vela krát za akutnym vysokym tlakom stojí napríklad vystupnovana uzkost. Vtedy je najlepsie mat pri sebe nejaky ten benzodiazepín na ukludnenie, a dat si ho, a zachvilu by mal ten tlak ustupit. Ak by neustupoval tak potom je vhodne zajst za doktorom.
Dobre dakujem :) viem že daná osoba už nefací, no fajčila od 13stich do 22, teraz ma 23, cvici, stravuje sa pomerne dobre a nadvahu vobec nema. Len mam strach ze moze dostat infarkt, lebo ho obcas pichá pri srdci. Je to priatel bojim sa o neho ale coskoro ideme dojtorke
Ak nie je stav ciev najhorší, niekedy sa vysoký tlak upraví zmenou životosprávy,schudnutím,prestať fajčiť,atď.Ak sú nasadené lieky na tlak obyčajne je to natrvalo.
Ale poznam ludi ktori nebrali tie lieky do smrti, len docasne ako aj otec, a uz s tym tlakom problem nemaju tak neviem.
Pohotovosť nič nevyrieši,lebo po ošetrení ho pošle beztak na odb. vyšetrenie.Takže by mal ísť k obvodnej,lekár najlepšie zistí jeho zdrav stav,treba cievne vyšetrenie a nastaví mu lieky na vysoký tlak, ktoré musí brať až do smrti.K svojmu zdraviu sa musí správať zodpovedne a lieky potom pravidelne užívať.