bojím sa kliešťov

Príspevok v téme: bojím sa kliešťov
biela macka3

Odkedy mám malé dieťa - bude mať tri roky - tak sa strašne bojím kliešťov, predtým som kľudne lehávala pri vode v tráve a teraz po tráve ani nechodím a dieťaťu takisto nedovolím. Existujú síce repelenty, ale sú účinné? Chceli by sme ísť na kúpalisko do Hainburgu, ale na fotkách je vidieť iba tráva na ležanie, tak sa bojím. Kliešťa sa bojím vyberať, nikdy som to nerobila a môjmu dieťaťu zvlásť sa bojím, keďže je dosť akčný typ. Síce bývame v BA, ale teraz je celkovo problém s pohotovosťami, tak či tam aj vyberajú kliešte, neviem. A jednou z chorôb vraj kliešť infikuje hneď, nie až po 24 hodinách.

Cliattsi

tvoj strach je naozaj opodstatneny. Dolezite je vybrat to co najskor. A to ze do 24 hodin uz davno neplati. A dalsia vec, ak tvoje dieta chyti nebodaj ochorenie, lekari su dnes tak pozadu, ze tym, co nevedia, by mu mohli aj ublizit.

Ja sa tiez bojim do travy ist. Ale zamyslal som sa nad tym, ako by som mal ist do tej travy, ked si chcem lahnut. Jedno riesenie je natiahnut velky igelit, dajme tomu 3x3 m. Tento postriekat repelentom a na to dat deku. A diieta casto kontrolovat. Ale este predtym, nez by som isiel na tu plaz, by som si urobil kontrolny test, kolko kliestov sa nachadza na tej plazi. Urobis to tak, ze zoberies biele tricko a tahas ho pomaly po trave, co tam je, alebo aj po holej zemi. Potom sa PORIADNE POZRI, kolko sa ich tam zachytilo. mozu byt aj 1mm velke, volnym okom sotva viditelne. Na to pozor. Su to larvy/nymfy a byvaju dost infekcne. Odbornici dokonca ani neodporucaju chytat kliesta rukami, lebo tie patogeny- konkr. borelioza by mohli prejst aj cez kozu. Kazdopadne ak ho chytis, pripadne aj rozmliazdis (ani to by sa nemalo robit), umy si ruky.
To stou plachtou co som spomial robia aj vedci, ktori zbieraju klieste a robia vyskumy. Ja som si takto cistil pozemok. Nasiel som ich 11. A to byvam pod horami.

A maleho casto kontroluj. Ked ti niekto povie ze zbytocne prehanas, never tomu.
Pises ze byvas v BA. Ja som bol asi pred mesiacom v blizkosti ulice Gagarinova a bol som v trave. Nasiel som ich 8 na sebe. V parku kde sa hraju aj male deti!

poradim38

Mrauka, ty psovi vytrhavas klieste prstami??? Si v pohode??? A take ze ten kliest ked je prisaty ma vnutri hlavu to si nevedela??? Ked to nevies tak to nerob!!! Psy su tiez zive tvory tiez mozu mat hociake choroby z toho

Mrauka

Kup si taky hacik (maly, zeleny) na klieste, maju to aj v lekarni. S tym to ide uplne lahko, len podberes, otocis a je von. Aj ked ja ich vytrhavam prstami (psovi).
Nebojim sa ich, ale hnusia sa mi a zial som jedina kto ich vybera.

poradim38

Tak toto nie je normalne.... ja som mala minimalne 10 kliestov uz za cely svoj zivot, nikdy sa mi nic nestalo a to som niekedy na to ze mam kliesta prisla aj po 2 dnoch, kedze niekedy boli na malo viditelnych miestach... no nikdy by som nechytila paniku, ved co teraz sa budes skryvat celu jar a leto doma, nedovolis decku chodit po vonku lebo klieste???? Jasne ze kliste prinasaju aj choroby, ale akurat ten kliest ktory by sa mohol pricucnut na teba nemusi byt automaticky infikovany a neumres z toho.... toto uz je podla mna fobia, co nie je uz zdrave, ze sa budes teraz obmedzovat kvoli kliestom a este budes obmedzovat aj dieta..... a repelentov je na trhu kopec, staci len hladat.... neviem vsak ci ti to pomoze... neter mala tiez repelent za 25€ proti kliestom ze vysoko ucinny a prisla z tabora a vravela ze minimalne 6 kliestov musela zo seba vytahovat.... cize skus, ale toto uz je chorobne co ty pises...