Odkedy mám malé dieťa - bude mať tri roky - tak sa strašne bojím kliešťov, predtým som kľudne lehávala pri vode v tráve a teraz po tráve ani nechodím a dieťaťu takisto nedovolím. Existujú síce repelenty, ale sú účinné? Chceli by sme ísť na kúpalisko do Hainburgu, ale na fotkách je vidieť iba tráva na ležanie, tak sa bojím. Kliešťa sa bojím vyberať, nikdy som to nerobila a môjmu dieťaťu zvlásť sa bojím, keďže je dosť akčný typ. Síce bývame v BA, ale teraz je celkovo problém s pohotovosťami, tak či tam aj vyberajú kliešte, neviem. A jednou z chorôb vraj kliešť infikuje hneď, nie až po 24 hodinách.
bojím sa kliešťov
Neviem, koho v tých labákoch rozmnožujú, ale lienky, mravce a vzácne chrobáky to isto nebudú a tak to vyzerá...
Práve preto, že sa ich bojíš, tak tým ich priťahuješ, tým si priťahuješ problémy. Oni majú veľmi dobré nosíky a vycítia každú jednu molekulu, atóm, protón, elektrón a dajme tomu aj neutrón! Ale že by aj kvarky? Tieto stvorenia, títo malí diabli už narobili teda dosť neplechy, ale nikoho nenapadlo, aby k nám importovali pre nich nejakého prirodzeného nepriateľa. Zase to musel napadnúť len mňa!
Ja som sa v Ba niekde v miestach pod Slavinom suchol o krik a potom behom chvile my sestra s kamoskou napocitali 8 kliestov. Oni su uz podla mna vsade a kazdy rok je stale viac chorych ludi... Podla mna az raz vynajdu liek na Boreliozu tak mozu rovno na Slovenku zavriet 3 velke nemocnice.:P
No tak si sa dozvedela konecne nieco nove.
Fajn nech sa paci, rob ako chces, ale o takom sposobe som este nepocula...
Kliesta nechytat za brucho, prosim ta, chytis tesne pri kozi a trhnes. Jednoduche a ucinne.
Uz snad aj male deti vedia, ze kliest sa nevykruca, lebo vtedy pusta slinky do tela. Teda ty viac skodis, ako pomahas a tiez sa nema pouzivat ziadne mydlo. To sa takto robilo sto rokov pred opicami.
Nehnevaj sa, ale bavit sa tu cely den o tom ako vyberat klieste s niekym, kto nedokaze respektovat iny sposob, je na hlavu. Ty si vyberaj ako chces. Vyberam tak uz vyse 10 rokov a hlava neostala ani raz.
Pinzetou sa to vybera najtazsie. To uz radsej tie haciky, co je rovnaky sposob, ale ked to niekto nevie prstami, nech pouzije hacik.
Mrauka, sama mam 3 psov a nikdy by ma toto nenapadlo, aj ked som bola mala mali sme psa a taketo pomocky na vytahovanie kliestov este neexistovali, vzdy mydlova voda a pinzeta, kliesta treba vytocit von, nie vytrhnut... neviem teda, ale tvojej kamaratke by som psa nezverila ked ti radi taketo sprostosti... teraz mam momentalne jedneho z tych 3 psikov este steniatko a minule sme boli von a mal kliesta no len on je dost hyperaktivny tak sme radsej boli u veterinara a sam ma na to klieste ktore nevytrhavaju toho kliesta ale pricucnu aj s hlavou a vybere ho... ale ako nikdy som nevidela ze by veterinar chytil kliesta za brucho a vytrhol ho prstami ako keby nic.... chudak pes, ak mu takto vytahujes klieste
ja kontrlujem, ale aj ten internet je na vine, že človek sa potom boji...kedysi som chodievala do vysokej trávy a nestarala som sa o kliešte, teraz si dám napríklad azet a plno článkov, čo kliešte prenášajú
Ano, som v pohode. Este sa mi nestalo, aby tam ostala hlava, ked ho vytrhnes, ale ked ho budes krutit tak ti tam ostane. Mimochodom poradila mi to kamaratka veterinarka ;) ale asi tiez to nevie :)
Proti kliešťom účinne pomáha B-komplex. Ja som mala pred niekoľkými rokmi kliešťov, dostala som paniku, že vážne ochoriem. Mala som pocit že po mne stále chodia, keď som prešla po tráve.
To som ešte nevedela že proti nim účinne zaberá B komplex. Ako príde jar a leto tak stále a pravidelne ten B komlex užívam. Odvtedy som žiadnych kliešťov nemala, ako ho užívam. A po tráve normálne chodím.
Neviem či ho môžu užívať malé deti, môžeš mu dávať potraviny, ktoré obsahujú vitamín b.