Rakovina testesu

farda

Dobry den.Dakujem za odpoved (Tomas 12345).Chcem nadviazat na Vasu odpoved tym,aby som to blizsie popisal.Robili mi aj sono toho semennika,no z vysetrenia mi p.doktor povedal,ze je tam slabe cievne zasobenie .To bolo v case ked som mal semennik zvacseny a citil som jeho tarchu.Krv mi brali vela raz ,no o rakovine rec nebola.Pred operaciou som bol aj na CT-ku.Z toho som vycital ,ze ide o nador.Co sa tyka tej velkosti semennika,mozem povedat,ked som bol na prvych vysetreniach , vtedy bol semennik velky ako stredne velke jablko,ominalo ma to ,pobolievalo,zavadzalo mi ti v rozkroku.A este uplne pred prvym vysetrenim na urologii,kde som v zivote este nebol a mam cez patdesiat rokov, mal som tyzden vysoke teploty ,ako pri chripke,co som si aj zo zaciatku myslel.Na prve vysetrenie som bol u p.dr.obvodnej,ktora mi povedala,ze je to zapal semennika,co ma aj potesilo,ze je to nie rakovina ,co som predpokladal a coho som sa aj bal.Toto strasne slovo mi bolo povedane az pri dalsej navsteve u p.dr.urologa.Vratim sa k tej velkosti,zo zaciatku bol semennik velky,no ako som ostal na PN-ke,zacalo sa to vajce zmensovat,az som zacal dufat ze sa vrati do povodnej velkosti,ale nie celkom.O 1/3 mozem povedat ze sa zmensilo.Z mojho hladiska som predpokladal ,ze je to nejaky zapal,lebo som cez leto chodieval sa kupat na priehradu ,kde voda niekedy nebola velmi tepla.Bolo to uz od 16h. do 19h.V mokrych plavkach som sadol na babetu a isiel som domov.Takto som sa kupat chodil casto.No a v lete,vlani som spozoroval zvacsovanie sa semennika.Zatial som sa bal ist na vysetrenie a ani ma to nebolelo,dufal som ze to zmizne,ze je to len z nachladnutia,kedze na babete chodim aj do - 5 stupnov do prace.S kontrolou u p. doktora som odkladal,az do zaciatku noveho roka,kedy sa to prejavilo vysokymi teplotami.No vtedy som musel uz ist na vysetrenia,pri ktorych mi bolo povedane ,ze je to rakovina a semennik sa musi operacne odstranit,No ja som s tym suhlasil.Po operacii mi urcili dve preventivne chemoterapie.Teraz sa zatial citim relativne dobre a este mam ist na konecne Pet CT vysetrenie v auguste.Mozem povedat este,ze som nestratil ani chut do jedla,ani ubytok na telesnej vahe som nezaregistroval,tak mi bolo aj cudne ,ze mi povedali ,ze mam rakovinu. Potvrdila to aj histologia ,ako posledne vysetrenie odobrateho testesu.Neviem ,ci som vsetko uviedol,dakujem za odpoved.

Tomas12345

(Dobry den.Prosim Vas,chcem sa opytat ,ci pri rakovine semennika moze dochadzat k zmene jeho velkosti?Raz je semennik vacsi a casom zas sa zmensi.Co to znamena? Je to skutocne rakovina,ako mi ju diagnostikovali? )

K zmene velkosti áno. Avsak takým spôsobom, že sa bude velkost nádoru zväčšovat. Nezdá sa my že by sa nádor najprv zväčšil a potom zas zmenšil sám od seba bez liečby. Skôr by mi to pripomínalo opuch semenníka, ktorý niekedy sám od seba ústupi a teda sa zmenší až zmizne.

Ako ty robili lekári diagnostiku ?

Zistovali ti z krvi nádorove markery alfa-fetoproteín (AFP), ľudský choriogonadotropín (hCG), placentárnú alkalickú fosfatázu (PLAP) a laktátdehydrogenázú (LDH) ?

Ultrazvukove vysetrenie ti robili ?

Ale hlavne robili to biopsiu ? Len tá dokáže presne určiť ci id eo zhubny alebo nezhubný nador, alebo ci ide vôbec o nádor.

Celkovo je však rakovina semeníkov vzácna. Ochorie na nu okolo 7 ludi na 100 tisíc ročne.