Som homesick

Príspevok v téme: Som homesick
grey pond

Uz asi 6-7 rokov zijem daleko za hranicami na opacnej strane sveta a doteraz som si myslela, ze to co zijem, je stastny zivot. Tento rok som zacala reflektovat, aky zivot vlastne vediem a zistila som, ze som totalne nespokojna. Chyba mi lahkost bytia v krajine, kde zapadnete medzi ostatnych a nikto neriesi aky mate prizvuk a co je vasa "story." Stale som tu ako taky cudzinec, kazda konverzacia sa zacina "where are you from," a napriek tomu, ze tu mam dobru pracu a velmi dobru znalost jazyka, vela ludi ma predsudky voci ludom z vychodnej europy a mam pocit ze podvedome musim neustale dokazovat, ze som rovnocenny clovek ako oni a nie second class citizen. Doteraz som bola voci tymto veciam imunna, ale cim dalej tym viac citim, ze som stale vzdialena mentalite miestnych ludi a musim sa premahat, aby som vyzerala nenapadne, ako jedna z nich. Naucila som sa, ze cim nenapadnejsie vyznievam, tym ma menej riesia a o to viac dveri si otvaram. Napriek tomu, kolko tu zije imigrantov, a napriek faktu, ze cela tato krajina su potomkami pristahovalcov z Europy, ludia su stale xenofobni a daju vam to pocitit. Neviem ako to mam vysvetlit blizsie, kedze na prvy pohlad sa nic nezda ako problem, ale ide o vela internych zalezitosti a principov, na ktorych tato krajina funguje a ja s nimi ticho nesuhlasim. Chyba mi moja rodna krajina, a napriek tomu, ze z nej mladi ludia utekaju co im nohy stacia, ja si uvedomujem, ze na Slovensku by som sa nestratila a zila by som si decentny zivot. Tiez som este mlada a zivot mam pred sebou. Neviem presne, co som tymto prispevkom chcela povedat. Asi som chcela najst ludi, ktori tymto presli a chapu moj postoj. Rada si precitam, cim ste si presli vy a ci ste niekto prisli zo zahranicia naspat domov.

Filip TT

Všetko svoje plus a svoje mínus. Každý typ povahy má svoje silné stránky a je náchylný na iné typy zlyhaní a slabostí. Tak je to aj u národných pováh. Ja mám tiež rád nemeckú poriadnosť ale zábava je lepšia s Talianmi.

Všeobecne však platí, že keď chceš aby ťa mali radi, buď pre nich nejak užitočná. Alebo si aspoň nájdi komunitu, pre ktorú môžeš byť užitočná. Mám jednu dobú známu, ktorá tiež žije v zahraničí a prvý rok mala stres z toho ako nezapadla medzi miestnych. Potom sa pridala do miestneho speváckeho zboru a tam ju prijali za svoju. V alte mali nedostatok, tak sa z nej tešili. A tým sa to celé u nej zlomilo, lebo zažila to prijatie od miestnych.

grey pond

Slovak47, je to fascinujuce, ako ine kultury dokazu udrziavat poriadok, mat pekne upravene municipalne aj residencne okolie, lebo sami od seba chcu. Ja zijem v podobnom prostredi, kde travnik zastrihavaju manikurovymi noznickami a predzahradky zdobia nadhernymi krickami a kvetmi, ale domy samotne su z drevotriesky a sadrokartonu. Naoko to vyzera posobivo a majestatne, ale ked sa clovek pozrie blizsie, vsimne si ubohu kvalitu byvania ludi. Nehovorim ze v AT/DE maju rovnaky problem, ale napr.treba prihliadnut na rozrastajuci sa problem nekontrolovanej imigracie a toho, ze dlhodobo ti to moze liezt na nervy, lebo sa nebudes citit bezpecne.
Domovjevsade: Nie vsetko co sa blysti je zlato a ja som do tejto pasce tiez spadla. Myslela som si, ako je zivot v zahranici obohacujuci (pricom aj je), ale dlhodobo to z cloveka vycuca vela energie. Najvacsia facka bola zistit ako funguje takzvana politicka korektnost, a potom falosnost ludi, ktori ta rano tlapkaju po pleci a vecer ti zabodnu dyku do chrbta, atd atd. Clovek sa musi naucit kluckovat medzi hranicami unosnosti tychto aspektov, no a na mna to prave doslo. Po rokoch si aj ja vsimam aka som strasne politicky korektna, neuprimna a chladna. Spociva to hlavne v pouzivani fraz bez rozmyslu ako automatickych odpovedi, a zijem tak ako ma nastavil miestny system. Urcite do zahranicia chod a spoznaj zivot vonku, ale priprav sa aj na veci, o ktorych skoro nikto nehovori. Ludia su skoro vsade rovnaki, dobri aj zli, takze zalezi, na co natrafis. A vsetci, co ste povedali, ze doma som tam, kde sa citim dobre, mate pravdu. Do urcitej miery ale mozete svoje externe prostredie zmenit a pretvorit svoju realitu na stastnu alebo menej stastnu. Myslim, ze pre mna prisiel ten cas.

Slovak47

Ja by som sa odtialto tiez najradsej odstahoval, len manzelka nechce, jej sa tu paci a nevie ziadny cudzi jazyk. Ja som mentalne napr. tak ako Rakusan, ci Nemec. Mam rad cistotu, poriadok, dodrziavanie pravidiel a vysoku pracovnu moralku s vybornym pristupom k zakaznikom. Ja som to zbadal, ked som zacal pracovat, ze som uplne iny ako Slovaci a ked som sa dostal na stáž do Rakuska, tak som sa pochopil v tomto. Ja to vyuzivam na Slovensku v podnikani, lebo tu mi nik kvalitou sluzieb a pristupom nedokaze konkurovat a aj zakaznici mi velakrat povedia, ze take sluzby a pristup na Slovensku este nezazili a to mam ceny 2x vyssie ako slovenska konkurencia, no zakaznik mi vzdy povie, ze on vie za co plati. Cize financne som na tom tak, ze pomaly neviem co s peniazmi, ale vystahovat sa kvoli manzelke nemozem, lebo ona nechce stratit vazby na rodinu a nevedela by, co by robila v zahranici. Ja si to aspon kompenzujem tak, ze akonahle mam trochu casu, hned sadnem do auta a z BA som za par minut aspon v Rakusku a dam nejaku kavu alebo nejaky vylet s manzelkou. Mna fascinujecta cistota obci, kvalitne cesty, rychla ochotna obsluha, nekompromisnost a zaroven ferovost policajtov atd. co ma strasne stve, ze my Slovaci sme taki blbi, ze si to tu takto nechceme urobit aj my, lebo drviva vacsina z nas je prilis necestna a leniva, aby to tu tak fungovalo.
Autorka temy, zvaz si vsetko za a proti a rozhodni sa. Ak sa rozhodnes pre Slovensko, dones aspon odtial trochu cestnosti a pracovnej moralky a pretav to do nejakeho vlastneho biznisu tu.

ped

Ja ti k tomu poviem len toľko, že študovať z angl. kníh je o inom leveli. Toľko hláv už len niečo muselo vymyslieť, však to sú aj naše mozgy. Viac hláv, viac rozumu. To nie je o povyšovaní alebo ponižovaní, to je konštatovanie. Majú aj knihy For dummies a nikto sa na tom nepohoršuje. Sú viac nad vecou, to, že si robili srandu z jedného svojho mysliteľa ako padá po schodoch trebárs dole na hlave, tak to je vážne o inom. Neviem, či by niekto niekomu dal like, keby mu naklepali ako kladivom na rezeň? Asi ťažko. Niekto taký prístup neustojí, silnejší prežije.

Pilcuk

To dopadne tak, keď sa chce každý prispôsobiť novej móde - odchodu zo svojej rodnej vlasti. Ale na to, že im rodná vlasť poskytla relatívne pokojné prostredie bez vojny, teroristických útokov, prírodných katastrof atď,, zabúdajú

Domovjevsade

Ahoj. Napíšem ti môj pohľad na vec a možno ti to v niečom pomôže :)

Som študentom na Slovensku a viackrát som rozmýšľal nad tým, kde by som chcel žiť. Predchvíľou som v tom mal jasno (tu), no ako sa tak viac zamýšľam, nie som si tým až taký istý. Pretože si myslím, že človek sa dokáže cítiť doma všade - či už v rodnej krajine alebo v zahraničí. Láska je náš domov. A ako ľudia sme v tomto rovnakí. No vzhľadom na to, že sme rozdelení na štáty a máme rôzne zvyky, spôsoby zmýšľania, reč atď. môže dochádzať k nedorozumeniam a veciam podobným tým, o ktorých píšeš.

Celkovo sa však ale stále prikláňam k domácej krajine, keďže som sa tu narodil a s ľudmi sme si navzájom blízki (reč atď.).

Poradím ti tak, že skús počúvať svoje srdce a občas pri tom použi aj rozum :) Z toho ale čo si napísala (že by si sa tu nestratila a tak) by som ti povedal len toľko: Poď späť :)

Závisí to ale od teba, šťastná môžeš byť hocikde.

Mrauka

Mam skusenost aj - aj. To, ze sa niekde necitis doma nie je krajinou a dokonca ani ludmi okolo, ako si myslis. Je to vnutornym stavom. Domov je tam, kde ta ma niekto rad. To znamena, ze sa musis citit doma sama v sebe a budes sa citit doma vsade.
Cudzinkou mozes byt pokojne aj na Slovensku. Vela ludi sa na Slovensku na nieco hra, ako su strasne doleziti, ako na vsetko maju, zavist, ohovaranie a pod. Bud sa im prisposobis, zapadnes, ale popries samu seba. Zostanes sama sebou, ale budes vyhnancom, cudzinkou.

Riesenim je zrejme to, co si zila. Zit si svoje a nevsimat si to. Na Where are you from? odpovedz po tolkych rokoch, ze si odtial, domaca a vybavene.

katastrofa1

Žila som nejaký čas v zahraničí aj s rodinou no bola som nútená ísť nas5 na SVK po 6rokoch - bola to najväčšia chyba v mojom živote, neodporúčam. Nechápem prečo riešiš názory iných ľudí, prečo ti záleží čo si myslia úplne cudzí, pre teba a tvoj život nepodstatný ľudia. Nemala som také skúsenosti, práve naopak, všetci boli milí, nápomocný, vždy usmiati a priateľský čo tu na Slovensku nepoznám! Naopak, všade sa stretávam so závisťou, nenávisťou, kto má viac, kto je nad kým viac. Na Slovensku sa robia nesmierne rozdiely medzi ludmi, deťmi už v škôlke, škole, práci atď. Je to tu veľká katastrofa, ak nie si vyvolený, nepodplatíš koho treba, kde treba, nedostane sa ti pomoci, aj to je otázne či vôbec... možno nebudeš ľutovať hneď, no ak nie si bežný smrteľník a si dostatočne zabezpečená, nepocítiš to. V opačnom prípade na návrat ani nemysli.