Zdravím. Mám 15 rokov a po prázdninách nastupujem na strednú školu, kde budem chodiť aj na intrák. Lenže ma trápi moja postava, ktorá je mohutnejšieho typu. Širšie ramená, pás, boky, stehná... Rovnako mám aj prsia veľkosti 85C, ktoré mi celkom prekážajú behu a pod. Meriam okolo 168 cm a vážim cca. 64kg. Chcela by som sa zbaviť tuku na bruchu, stehnách, rukách, bokoch a proste mať pre mňa ideálnu postavu. Lenže sa neviem prinútiť ku cvičeniu, robí mi problémy len behať, kedy idem zo seba vypluť dušu. Takisto som aj hrozne neohybna, neviem sa ani dotknúť špičiek prstov na nohách, keď sa predkloním v stoji. Vedeli by ste mi, prosím, poradiť s čím začať, čo cvičiť a pod.? Aké cviky sú dobré na brucho, stehná, zadok...? Len na domáce cvičenie. Ďakujem za každú radu.
Nespokojnosť s postavou
Mne sa najviac osvedčilo cvičiť podľa videí na internete - na youtube je toho dosť, alebo fitness blender, Jillian Michaels, z našich končín fitshaker (s tým nemám osobné skúsenosti, tuším sa tam platí nejakých pár eur mesačne, ale 1 video denne je vždy zdarma). ideálne doplniť korčuľami či behom. kondičku nezískaš za deň, takže sa nenechaj odradiť tým, že dlho nevydržíš. Vyber si niečo, čo sa ti aspoň ako-tak zapáči a drž sa toho. Začiatky sú vždy ťažké, hlavne to nepreháňaj a nehladuj - si ešte mladunká, tak si nedokaz metabolizmus. Držím palce :)
Nerozumiem. Máš 64 kg a 168 cm teda BMI 22,7 čo je úplne normálna váha. O akom tuku to teda hovoríš ? Pri takejto postave teda nemôžeš mať žiaden tuk, ale len kožu.
A mimochodom ked chceš cvicit tak nemozes hned začať s behaním. Ak nemas fyzicku kondiciu tak musíš ist na to postupne. Najprv s prechádzkami, potom s rýchlejsou chodzou a až na konci s behom pričom aj s behom treba ist najprv od najmensich vzdialenosti a postupne navysovat.
Tak na začiatok bude rozumné radšej spevniť telo, skúsiť posilku, budeš musieť nájsť motiváciu. Doma môžeš cvičiť plank, čiže dosku, o tom nájdeš na internete množstvo informácií, ale bude si to aj vyžadovať zmenu jedálnička. Keď trochu schudneš a spevníš telo, potom by som pridal aj ten beh. Rôznymi cvikmi na nohy aj zlepsíš mobilitu kĺbov a ohybnosť a bude sa ti lepšie behať.