Práca a stres

Príspevok v téme: Práca a stres
Niko108

Zdravim, mám taký problém, alebo ako to nazvať.
Už asi dva roky aj niečo pracujem v jednej firme. Kedysi bola jedna z najlepších, ak nie najlepšia v okrese. Vždy sa pracovalo na tri zmeny, sem-tam nadčasy a výplaty boli kedysi veľmi dobré.
To bolo kedysi.
Teraz? Už vyše roka musím ťahať každý týždeň niekoľko minimálne 12tok, alebo 16tok. Je to unavujúce a viem, že dlhodobo to už nezvládam. Pracujem na hale, kde sú veľké vane s kyselinami, hydroxidmy a skrátka chémia ktorá nie je vôbec dobrá. Platy sa pred 3 rokmi nakomplet zmenili, od doby, čo zasadol do vedenia nový šéf, ktorý je arogantný, nevie pochváliť, pi**** do všetkého, nič sa mu nepáči, je najmúdrejší a tak podobne. Asi každý pozná niekoho takého, no nie?
Teraz som si viacmenej našiel novú prácu. Uz len čakať, než sa ozvú, že kedy mám vycestovať. Problém je ten, že sa neskutočne bojím. Mám strach že či mám vášne odísť. A hej, teraz sa asi pýtate že čo? Keď to je lepšie tak hneď odíď, lenze nová práca je v Holandsku v sklade na logistike. A stará práca mi už neskutočne lezie na nervy. Vlasy mi zo stresu v nej už z polovice vypadli. Niečo ako kariérny rast tu neexistuje. Jedine tak či ti budú vykať alebo tykať. Platy dlhodobo idú dole vodou, rovnako aj firma. Šéf vyžaduje stále viac a viac, bežne aj cez sviatky na pasivácii kde pracujem sme non-stop. Celá firma má voľno, len na pasivácii robíme. Začína celozávodná dovolenka, konkrétne 5 dní až (!) A aj tak musíme niektorý byť v práci a vyrábať kusy. Kebyže sa to stalo raz za čas, ako okay, stáva sa. Ale nie pravidelne, niekoľko mesiacov vkuse. Kedysi som chodil nadšený tam, teraz? Už je to len rutina. Mám na krku nejaké úvery aj hypotéku, dokopy je mesačná splátka úprimne povedané vyššia ako mzda keď si odrobim celý mesiac, ale na to sú tam tie nadčasy. Problém je len v tom, že už skrátka nevládzem ale zároveň sa bojím odísť do neznáma. Tak chcem sa spýtať, mám odísť keď viem že tam zarobím viacej a to aj dvojnásobne viac ako tu, kde musím mať mesačne 12-15 nadčasov aby mi niečo zostalo?
Môžete sa pýtať že načo som si pobral toho toľko, ale na druhej strane kto čaká že keď si idete kupovať byt tak budete na mesiac platiť vyše 700€? Spolu s ostatnými účtmi aj vyše 800€ ? Nerobí mi problém to splácať, len ma to už unavuje a spôsobuje mi tá práca depresiu. Pretože sa tam správajú k ľuďom horšie ako ku zverom. Kusy sú im dôležitejšie ako ľudia, a veľa krát sa mi to potvrdilo. Nie je absolútne v poriadku, aby keď si niekto zlomí prst na nohe v práci a ledva sa hýbe, aby ho niekto drbol doslova na pás a že musíš tu byť lebo nemám tam koho dať. Ako... Ledva sa hýbem a ešte na páse byť, kde sa musím pohybovať ? A jediné čo šéf povie je že nedávaj ten úraz na firmu?
Tá firma už ide dlhodobo dole vodou a nechcem skončiť na úrade keď to tam celé padne, čo je inak sranda, lebo keď ja stadial odídem, tak firma veľmi rýchlo padne, keď tam nebude mať kto ťahať zakaždým, keď treba, čo je skoro každý jeden deň.
Takže.. mám odísť alebo sa cez to nejako prekusnut a skúsiť vydržať a čakať na zázrak, že sa zvýšia mzdy ?
Mám strach odísť ale viem, že dlhšie tu robiť už nemôžem.

Majka15

Tak choď cez overenú dobrú agentúru. A keď to nevyjde, tak sa môžeš vrátiť, a pohľadáš si niečo iné. Jediná možnosť ako prekonať strach z neznámeho je to skúsiť, inak nezistíš či tam bude dobre.

Sloniecko

Ahoj, podla mna je uplne jedno kam odides, ci to je zahranicie, alebo ostanes tu na Slovensku... ale urcite v sucasnej firme neostavaj. Ak sa bojis vycestovat, tak si najprv hladaj nejaku alternativu tu. Aj ked je jasne, ze tu ani zdaleko tolko nezarobis. Potom si mozes zvazit, co a ako. Aj ja som mal cele roky pracu, kde sa muselo velmi vela odrobit. Aj ked to nebolo vo vyrobe, ale v sluzbach- konkretne predaj elektra/vypoctovej techniky. Obchody vtedy boli stale otvorene aj cez sviatky- co aspon uz teraz nie su, ale ked som pracoval ako predajca- v rokoch 2007 az 2015, vtedy to zakon este umoznoval. Ako v ktorej firme- ale vsade sa robilo denne aspon 9-10 hodin, v sobotu sice "len" 4, ale kedze som robil skoro kazdu sobotu, tak sa to pekne nahromadilo. Kazdy mesiac som robil 200+ hodin (nebolo vynimocne ked som mal aj okolo 250 hodin) a hlavne pod velkym stresom. Casto nebolo dost casu ani ist sa najest v klude, alebo ist na WC. A takisto som mal "stastie" na podobnych sefov, ktori museli mat vzdy a vo vsetkom pravdu. Stale mi bolo zle, mal som vela stresu (aj kvoli velkej financnej a hmotnej zodpovednosti), ktory dost negativne vplyval na zdravie. Trpel som nespavostou, mal som obcasne srdcove arytmie, vysoky tlak. Nakoniec som sa na to vykaslal a nasiel som si pracu s takmer nulovou zodpovednostou, kde si pekne odrobim tak 160-170 hodin v priemere, odvtedy spim uplne v pohode a citim sa o dost lepsie. Kto to nezazil, nepochopi to. Takze ti urcite radim co najskor odist, lebo si len znicis zdravie. Prajem ti vsetko dobre.