uštipnutie včelou

Pilcuk

Aj mne sa to občas stane. Matka mi vždy po vytiahnutí žihadla na ranu položí vatu namočenú kolou. Väčšinou sa bolesť zmierní, no aj tak musím znášať niekoľkodňové intenzívne svrbenie. Treba si radšej dávať pozor a predchádzať uštipnutiu.

pepe542

soldika....urobila si dobre.
Pri uštipnutí včelou treba byť opatrný, jed včely pôsobí na centrálny nervový systém a má rôzne účinky na jednotlivých ľudí. Nehrozí len opuchnutie, ale aj udusenie alebo zástava srdca. Aj zloženie jedu býva rôzne. Dnes, keď sa používajú všelijaké chemické preparáty aj jed je chem. zmutovaný. Veľmi alergický ľudia by mali nosiť so sebou balíček záchrany, čo je adrenalínové pero plus antihistaminiká. Ide o život. Treba čo najskôr odstrániť žihadlo tak, aby ste nestlačili jedový váčok. Nechtom ale radšej nožom. Ak ide o bežnú nie príliš výraznú reakciu, nie je potrebné vyhľadávať špeciálnu liečbu. Vtedy stačí ľadový či octový obklad, ktoré jeho účinky zmiernia. Teplo tiež ničí včelí jed. Je vhodné vpich aj so žihadlom nahriať horiacim ohorkom cigarety. V prípade alergickej reakcie urýchlene podajte antihistaminiká a privolajte záchranku. Tu sa už potom jedná o minúty a sekundy o záchranu života. Ja som silne alergický od malička a priebeh bol vždy rôzny. Nosím so sebou malý horák, veľkosti zapaľovača horí špicatým plameňom a dosahuje teplotu asi 1200 stupňov. Vypáli dieru, nie veľkú ale spoľahlivo zničí žihadlo a zachráni život. Okamžite po uštipnutí sa to prejaví blbým kyslastým pocitom v krku takmer okamžite, srdce cez dvesto, celý červený a svrbenie na celom tele. Raz som na krátky čas oslepol a zvracanie. Keď to prežijem, dva dni sa cítim zle. Zachránil som už život človeku vďaka týmto skúsenostiam. Podľa lekára mu ostávalo asi desať minút. Nepodceňujte včelu. Včela vždy necháva žihadlo. Má tvar kotvy a preto ho ho nemôže vytiahnuť a potom umiera, lebo si odtrhne aj nejaké orgány. Pichne iba raz. Žihadlo neostane len ak pichne cez látku a pomocou nej sa sa vytiahne. Osa aj desať krát. Žije ďalej. K žihadlu to čo hovoril včelár, len toľko že pokiaľ žije zatiahne sa do tela až po jedový váčok, vytlačí jed a navyše vysiela feromóny , čo sú pachové látky ktoré obsahujú mnohé informácie na značnú vzdialenosť. Ak to včely vyhodnotia ako ohrozenie, kľudne Vás napadnú. Psi majú čuch asi 100000 krát jemnejší ako človek, ale včely sú na tom ešte lepšie. Ženy majú pre feromóny Jacobsonov orgán VNO / Vomeronazálny orgán /prezentuje tieto informácie ako pocit, ktorý môžeme nazývať intuícia. Na základe toho vedia ihneď komu sa páčia a ktorý je ten pravý. Je to sprostosť, ale oni tomu veria. Koniec encyklopédie. Čo narobí jedna včela.

vcelar

... rozpravky jasne.. nebudem sa hádať ja som to napísal z vlastnej skúsenosti. Ak Vás uštipne včela tak vždy ostane v tele žihadlo spolu s časťou zadočku včely v ktorom sa nachádza jed... preto včela po uštipnuti zahynie. Žihadlo spolu so zadočkom ostanú ešte asi minútu "živou" časťou, kedy sa žihadalo zavŕtava hlbšie do tela. Ja to mám overené vlastnou praxou, nemám to vycucané len tak z prsta. Kľudne si to overte buď na internete, alebo z odbornej literatúry.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

vcelar

To vážne s týmto hneď na pohotovosť? Jedine ak nastane alergicka reakcia tak hneď vyhľadať pomoc, s týmto by som tam bol aj každý týždeň. Žihadlo treba vybrať vyškrabnutim napr. aj nechtom čo najskôr aby sa do tela nedostal ďalší jed z vačka ktorý tam ostane spolu zo žihadlom. Nikdy nevyberť žiadalo stlačením prstami alebo inými predmetmi! Tak si do tela vstreknete ďalší jed a opuchne to viac.

Hovorím, kým nieje žiadna alergická reakcia tak netreba robiť paniku. Ak už náhodou, hlavne ak nastane problém z dýchaním treba ihneď vyhľadať pomoc.