Urcite ta ziaden psychiater neodbije ked mu povies ze trpis uzkostami a panickymi atakami. Psychiatri dobre vedia, ake to je zažiť si uzkosti a nehovoriac o panickych atakov. Preto bývaju k takymto pacientom nadmieru chapaví a trpezliví.
Ked prides k psychiatrovi tak este predtym ako k nemu vstupis do ambulancii si od teba sestricka vypyta zdravotny preukaz, aby si psychiater o tebe zapísal údaje do pocitacu.
Potom ta sestricka zavola dovnutra k psychiatrovi, ku ktoremu si sadnes oproti stolu. Psychiater zostane ticho a nechá to natebe aby si zacala hovorit preco si k nemu vlastne prisla, a co ta trápi. Pokial sa ty zasekne jazyk, tak sa ta on bude pýtat otazky ohladom tvojej diagnozy a ty mu budes len odpovedat.
Co sa panickych atakov týka ked som bol prvykrat s nimi u psychiatra tak sa ma spýtal nasledujuce otazky.
1. Najprv sa ma pýtal aky mam psychicky problem
2. Ked som mu povedal o panickych atakov, tak mi povedal nech mu porozpravam ako mi zacali tie panicke ataky, a ake situacie ich sposobili
3. Dalej sa ma pytal ako u mna prebieha panicky atak, ake priznaky ho u mna doprevadzaju. Psychiater toto potrebuje vediet, lebo panicka porucha sa moze casto krát pomylit aj s roznymi inymi dalsimi psychickymi poruchami, preto bude od teba potrebovat presny popis tvojich priznakov. Ak si myslis ze to zabudes, tak si ich napis na papier.
4. Dalej sa ma pýtal este nejake vedlajsie otázky o ktorych si uz nepametám. Kazdopadne po skonceni nasho rozhovoru, rozhodol ze potrebujem uzivat lieky proti panickym atakom. Avsak nie u kazdeho tak rozhodne. Mozno u teba rozhodne inak. Mozno ty nepredpise lieky, ale ty navrhne okrem liekov psychoterapie, alebo mozno lieky + psychoterapie, alebo mozno len zmena zivotospravy s tým že sa mas unho ukazat o mesiac a on znovu posúdi tvoj stav. Celkovo moja prvá navsteva trvala daco cez polhodinu.