Záleží na známkach?!

Príspevok v téme: Záleží na známkach?!
dobreznamky

Ahojte,
už dlhšie nad tým rozmýšľam. Väčšinou je to tak, že žiaci sa nabiflia na písomku, napíšu na 1 alebo 2, ale o týždeň si z učiva nič nepamätajú. Na čo sú potom písomky, testy, skúšania...? Áno, ja chápem, že učitelia potrebujú známky, ale...nedalo by sa to nejako inak? Lebo veľakrát sú 3-4kári šikovnejší a múdrejší ako tí, čo sa bifľujú a dostávajú 1ky, 2ky. A na strednú škole sa ide podľa známok, nie vedomostí. A takisto na vysokú. Ja chápem, že takto nič nevyriešim, len by som chcela vedieť vaše názory.

trops

Ano dolezite su. Napr podla toho ta vezmu na vysokuskolu aj. Stvorkara by tazko zobrali na lekarsku fakultu ci veterinu, alebo ak chces byt sudca. Ale ak chces byt politicka tak tam ti stacia aj stvorky, dobre znamosti a papula - teda recnicke odrbavacky na ludi ;) :D Len takych je tu uz ako hub po dazdi teraz, lekarov zazina ubudat napriklad a tiez ludi s remeslom. Takze si vyber :)

ella811

Úplne súhlasím. No ja tiež, že nikdy som na vysvedčku nemala inú známku ako 1, známky mám 1ky a dokonca sa nebiflím, proste si to prečítam a rozumiem tomu...ale...je veľká pravda, že potom to zabudnem. Presnejšie zabudnem veci, ktoré ma nezaujímajú. Tie zaujímavé a podľa mňa fakty ktoré viem niekedy pri nejakej téme využiť si zapamätám, ale taký presný postup konštrukčných úloh z matiky teda rozhodne nechcem mať v hlave. :D Tiež mi príde blbé, že sú niektorí takto posudzovaní, ale je to ako to je a my s tým nič neurobíme. Každý sa vypracuje neikam a záleží od jeho výkonu a snahy, treba sa občas prispôsobiť podmienkam v akých žijeme. Ja predmety ako slovenčina napríklad veľmi beriem, lebo to ide do mojej gramotnosti a všeobecného vzdelania, využívam to denno denne. Tak isto aj angličtina, lebo to využívam tiež denno denne a viem, že v budúcnosti to bude pre mňa ešte prospešnejšie vedieť. Správny človek však neposudzuje ľudí podľa známok, ani dobrý učiteľ to nerobí. Nelám si nad tým hlavu. Nie my rozhodujeme o tom, čo nám v hlave zostane a čo nie(iba čiastočne teda)...nad faktom, že to nie je veľmi fér...no život nie je vždy fér...Radej byť štvorkár a mať niečo v hlave ako 1kár a byť v skutočnosti hlúpy a v skutočnom svete úplne nepoužiteľný. Ja som rada, že aj sa viem naučiť, ale aj myslím mám nejaký ten level inteligencie. :-)
Na známkach záleží z pohľadu škôl, ktoré ťa podľa toho prijímajú...ale úprimne. Aj keď je chalan múdry a má 4ky, tak je to jeho chyba, lebo je asi príliš lenivý...takže to je vlastne celé z časti fér. V neskoršom živote asi nebudú až také dôležité, ale momentálne sú dosť takže. ;-)

Pekný deň. ;-)

dobreznamky

trops: Učím sa na takmer samé jednotky, v živote som nedostala 4ku ani 5ku, na vysvedčení som v živote nemala horšiu známku ako 1. A nemám v pláne sa prestať učiť. Takže nie, nepíše to žiadny pubertiak ktorému sa nechce učiť. Len som chcela vedieť vaše názory. Lebo škola nie je o známkach, ale o vedomostiach. A je mi ľúto, že ľudia posudzujú múdrosť človeka na základe známok, a nie vedomostí.

trops

Ano ZALEZI! Toto isto pise zas nejaky pubertiak, co sa mu nechce ucit. Tak nevysedavaj na nete, nerozmyslaj ci su dolezite alebo nie...keby neboli, tak nikto do skoly predsa nechodi, ved naco. Zamysli sa radsej nad tym, ze ked budes prospievat, vies to dotiahnut velmi daleko :) Tak sa tu nepytaj sprostosti, vsetci sme do skoly museli chodit, museli sa ucit. Keby nie, nevies ani pisat to co pises predsa. Skola je dolezita, bez skoly by si bola nikto, aj keby si mala miliony bola by si "hlupa" a za peniaze si mudrost teda urcite nekupis :) Tak sup, neriesit po forach ci su znamky dolezite, ale hybaj sa vzdelavat :) v zivote vzdelavanie dolezite JE :)

musiclover

Áno je to tak ako píšeš, známky sú za prvé neobjektívne a často odrážajú len momentálny stav, než človek zabudne to, čo sa naučil. Ale neviem, ako inak by sa to dalo riešiť.
O známky ale skutočne nejde, niekedy tí, čo mali kedysi 4ky sú v živote ďaleko úspešnejší než tí s lepšími známkami. Niektorí ľudia sa skrátka v živote nestratia a je úplne jedno, aké mali známky, toto je dôležité.