Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Železo

Príspevok v téme: Železo
GOING

V diskusnom fóre padol názor/informácia, že železo sa zo stravy živočíšneho pôvodu vstrebáva lepšie ako železo zo stravy rastlinného pôvodu.

V žalúdku je najvyššia kyslosť s veľkým ropätím pH: 1,75 - 3,5 , uvádzaná podľa literatúry.

Železo v tabletkách sa odporúča konzumovať s kyslými potravinami.
Prečo ?
Aká chemická reakcia (obecne) nastane ak sa do žalúdka dostane kyslá potrava (kyselina do kyseliny)?
Aké máte skúsenosti?
Čo funguje najlepšie?

philips

No, vplyv železa na činnosť mozgu, ak mám byť úprimný, tak ja osobne som nenašiel žiadny priamy vplyv, každopádne nevylučujem, že existuje. Najväčší vplyv má asi anémia vyvolaná nedostatok železa.

GOING

Ďakujem za jednoduchý a presný výklad.

A čo vplyv železa na činnosť mozgu ?
Ak je problém napr. z tenkým črevom .

philips

Železo v zlúčenínách hému sa vstrebáva lepšie, je pre telo prirodzenejšie. Ďalej v rastlinách sa nachádzajú zlúčeniny, ktoré so železom tvoria ťažko vstrebateľné až nevstrebateľné zlúčeniny.
V potrave denne prijmeš asi 10-15 mg železa. Vstrebávanie je riadené spätnou väzbou, priemerne sa rezorbuje asi 10%. Vplyvom HCl sa v žalúdku železo odštiepi a ionizuje na Fe2+ a následne sa v enterocytoch tenkého čreva viaže na apoferitín, kde sa oxiduje na Fe3+. Železo nám slúži ako náhrada za straty - vlasy, nechty, bunky kože. Ľudské telo si zásoby železa chráni, ich straty sú minimálne.
V ľudskom organizme nájdeme Fe v hemoglobíne, myoglobíne, zásobné formy (feritín, hemosiderín), slúži ako aktivátor enzýmov... Vstrebávanie brzdí mlieko a mliečne výrobky, podporuje vitamín C...
Nedostatok železa sa prejavuje sideropenickou anémiou, padaním vlasov, zlou kvalitou nechtov atď.. Nadbytok je tiež škodlivý.