Moc to prežívam alebo ako?

Príspevok v téme: Moc to prežívam alebo ako?
KristinaaN

Prajem pekný deň všetkým diskutujúcim.

Budem rada ak sa ozvú hlavne hlavne vysokoškoláci, či už ti, ktorí študujú v súčasnosti alebo uz dostudovali.

V septembri sa chystám na VŠ, priznám sa, obehla som snáď všetky fóra, precitala hromadu príspevkov, komentárov,...niekde čítam, ake je to strašné hlavne počas skúškového obdobia, že tam nejedia, nespia, nepijú, nervy v kybli, inde zas čítam, že pohoda jahoda, zábavy a ozieranie na intrakoch a opísanie VŠ ako 'najkrajsieho obdobia v živote' ..áno závisí to od odboru, ja idem študovať humanitný odbor, ale fakt ma odrádza to, že tam budem na pokraji síl, kdesi s nervami v koncoch, len zahrabana v knihách a v 25-tke kdesi v cvokhause.

Budem rada ak mi dáte vedieť ako ste to mali/máte vy.

Vďaka.

studentka147

Študujem na VŠ. Práve ma čaká obhajoba bakalárky a tak podobne – no stresu dosť :-) .. Nebudem klamať, VŠ (aspoň tie lepšie) je náročná. Tie 3 roky ma stáli kopec nervov, stresu, učenia sa, prebdených nocí, miestami až plaču (stres a vyčerpanie robí svoje). Sú obdobia kedy má človek chuť vykašlať sa na to všetko, nevládze.. a rovnako sú obdobia, kedy je to v pohode. Za najväčšiu výhodu VŠ považujem voľno – ako tu už bolo spomenuté, ak si šikovná a vieš rýchlo porobiť skúšky, tak máš kopec voľna (toľko človek nezažije ani pred VŠ, a ani po VŠ – jedine až na dôchodku). Tak isto na mnohých školách si vieš vytvoriť rozvrh sama. Vieš si zhodnotiť, či si ranné vtáča alebo radšej potiahneš dlhšie poobede.. .. No jednoducho prispôsobíš si to, tak ako to tebe vyhovuje (v rámci možností). Zároveň počas VŠ získaš mnoho skúseností. A to nie len informácie, ktoré sa naučíš, ale aj skúsenosť s prezentovaním pred ľuďmi, ak budeš na VŠ mimo svojho rodného bydliska, tak sa viac naučíš byť samostatná, spoznáš nových ľudí,...

Pýtala si sa ako to funguje počas semestra. Je to individuálne na každej škole. Aspoň u nás sú povinné aj prednášky, aj cvičenia. Povolené sú väčšinou 3 absencie (niekto vyžaduje ospravedlnenku, niekto nie). Počas semestra máme my aj tzv. čiastkové písomky (ktorých body sú dôležité ku skúške), zároveň musíš pracovať na rôznych seminárkach, protokoloch z laboratórnych cvičení, atď.
Ono si to treba vyskúšať na vlastnej koži. Niekomu VŠ sadne a zvládne ju v pohode, niekto to zvláda ťažšie, ale vytrvalo bojuje a niekto zas zistí, že to nie je preňho a skončí. V každom prípade ale by som to tak čierne nevidela. Je to náročné, ale dá sa to určite zvládnuť :-)

Ucitsa

Dopredu sa neboj.ked si na strednej mala výborné vysledky z humanitnych predmetov a ides v tom pokracovat tak preco by si to nezvladla :) len sa treba snazit,robit priebezne zadania a na skusky sa ucit.

Swift

@KristinaaN ako to vyzerá počas semestra, to záleží na konkrétnom semestri a predmetov v ňom, niektoré semestre sú menej náročné, niektoré viac a neviem, ako je to na iných VŠ, ale u nás sú rôzne zápočty, zadania, prezentácie, labáky. Ale očakávam, že v ďalšom ročníku už toho nebude toľko a budeme sa už venovať hlavne informatike a programovaniu.

KristinaaN

NebojSa: s tým s tebou súhlasím, čo som počula, to je naozaj náročný odbor, ale vieš ako...zmena je pre každého človeka pomerne náročna, začiatky sú ťažké a preto mám obavy.

NebojSa

Neboj sa. Zit budes. Segra studuje zubarinu v cechach a zije. Jedine medici neziju, poznam ich vela a ti su teda az dost pichnuti v knihach.

KristinaaN

Ďakujem za odpovede.

Som rada, že je tu opísaná aj pozitívna stránka štúdia, lebo čo som čítala, väčšinou to ľudia berú dosť ako záťaž, môžem sa spýtať celkovo ako asi vyzerá VŠ počas semestra? Myslím aké cvičenia sa robia, písomky atď...a v akom rozsahu?

pravdaovs: takže VŠ ti nevyhovala vôbec?

pravdaovs

hlavne sa tes ked si budes hladat robotu na Slovensku a na nastupny plat .... ja uz by som na vysoku skolu neisla...pokial fakt nechces byt zubarka doktorka alebo studovat informatiku najdi si radsej pracu v zahranici.... hlavne nestracaj roky neperspektivnym odborom kde sa ani neuplatnis

Swift

Inak VŠ má veľa výhod, napr. keď rýchlo spravíš skúšky v letnom semestri, tak môžeš mať možno aj 4 mesiace prázdnin v lete. K tomu štipendiá, ak budeš mať dobré výsledky, všetko ohľadom školy riešiš v akademickom systéme, učiteľom môžeš napísať aj správu, nemusíš každé ráno vstávať na ôsmu ako na strednej, my si dokonca môžeme robiť rozvrh sami, netreba nosiť ospravedlnenky pri každej absencii a samozrejme študentské zľavy a vlaky zadarmo. :D