Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Jedálniček pre budovanie svalovej hmoty

Príspevok v téme: Jedálniček pre budovanie svalovej hmoty
Erik135

Dobrý deň.
Chcel by som počuť váš názor na môj objemový jedálniček. Poraďte mi prosím keď niečo bude zle ďakujem vopred. (16 rokov, chlapec, 185 cm výška, 78kg váha, Cvičím už asi rok a 3 krát do týždňa chodím do posilky+niekedy mám futbalové tréningy)

Ráno 5 vajec+celozrnný chlieb 100g+Pomaranče 2x
Desiata celozrnný chlieb 100g+sunka50g+mliecna ryza und 200g(Riso)
Obed mám v škole
Pred tréningové jedlo tuniak50g+cestoviny 250g+Pomaranč1x a 15 min pred tréningom Bcaa 6g
Potreningove jedlo Bcaa 6g+banan+protein
Vecera 300g ryza+kuracie prsia a tesne pred spaním tvaroh+banan
:a20

Defcon

Ovocie , tvoj banan, nie je optimom, lebo ovocie je nizkoglikemicka fruktoza. Ty potrebujes tesne po treningu glykogen a teda potrebujes dextrozu. Teda, daj si cukriky, najlepsie tie gumenne medvediky. Tie su preferovane ako najlacnejsia a najlepsia varianta doplnenia sacharidov tesne po treningu. Takze po treningu by som isiel takto :
Okamzite : bcca 5-10 gramov, zaroven 10 ks gumennych medvedikov.
Za 5-30 minut : rychle proteiny
Za 2-3 hodiny : pomale proteiny
Samozrejme , toto je len ucebnica, nikto nikdy nepozeral na hodinky, kedy mu padnu 2 hodiny aby si dal kuracie prsia. A tiez, kazdy ma svoje preferencie.

Erik135

Defcon ktoré sú také naj rýchle sacharidy ktoré by som mohol zjesť potreningu? (lebo samozrejme nebudem jest tortu alebo nejaký kolac

Defcon

Bcca su najrychlejsie proteiny, su uz nastiepane na stavebne prvky. Ale ked si pred nimi, alebo s nimi nedas sacharidy, tak organizmus ich pouzije namiesto sacharidov. To je ten problem. Musis sacharidy po treningu. Aj bcca.
Ale zbytocne riesis az taketo detaily. Mas dostatok proteinov, takze pridaj trochu sacharidov po treningu a neries nic dalsie.-)

Defcon

Ci das najprv bcaa a potom banan...to je jedno. Organizmus si to preberie.-) sacharidy po treningu by som uprednostnil trebars aj pokakany hroznovy cukor. V podstate je tvoj jedalnicek ok. Ono zas nie sme ulepeni z hovna a organizmus sa prisposobi. Len je zbytocne sa suplementovat s bcaa, ked si po treningu pri nedostatku lacnych sacharidov spravi organizmus tieto z tvojich drahych bcaa. Hlavne klud a pohodu.-)
Sacharidy akekolvek rychle.

Erik135

Defcon ďakujem za upozornenie. Dočítal som sa tiež že prvé po tréningu by mali ísť sacharidy (dúfam ze nevadí ze ja som dal Bcaa až potom ten banán). Mne tiež napadlo ci 1 ks banánu nebude po tréningu málo. Prosím poráď aké sacharidy by som tam ešte mohol pridať(po tréningu).
Inac viem ze veľa bielkovín škodí organizmu a ja používam to pravidlo že 2g-2.2g na kg telesnej váhy. A tiež si myslím ze toľko mi aj vyhovuje.

Erik135

Zeleninu som tu do jedalnicka nerozpisoval ale samizrejme ju jem väčšinou surovú (viac mi tak chuti). Jen např šalátov uhorku,cibuľu, paradajku, sem tam nejaký salát alebo kukuricu v konzerve(nwm síce ci sú také konzervované potraviny dobre ale ako chutí mi to a používam to ako také dochucovadlo)

Defcon

Ide mi o to, ze nadmerna konzumacia proteinov zatazuje organizmus a pri metabolizme proteinov sa spotrebuva zinok, vapnik, vitaminy sk B.......
Dalsia vec je ,ze po treningu by si mal zjest aj nejake sacharidy, banan je malo. Organizmus potom metabolizuje proteiny na sacharidy, a teda sa zbytocne zatazuje.
Ten jedalny listok je dost jednostranne zamerany na proteiny, uprednostnil by som vyvazenejsiu stravu, aspon viac zeleniny a ovocia. Nekritizujem, lebo nie je to zle vytvoreny jedalny listok, len trosku doplnit ovocie a zeleninu.

Cirka

Potrebuje proteiny, buduje svalovu hmotu! Tvoj jedalnicek je fajn, ale chyba mi tam zelenina. Nechuti ti? Brokolica, mrkva, hrasok, kalerab, je toho mrte, co by si mal jest. Paradajky a uhorku salatovu si daj k ranajkam. K obedu si priprav este mix zeleniny. Najlepsie je pripravit ju na pare a nie extremne do makka. Nech je chrumkava a teda este plna vitaminov. Kuracie maso, ryza a zelenina, to by mal byt taky tvoj zaklad. Na ranajky si mozes ako obmenu dat rozne proteinove kase s ovocim, napr s bananom, cucoriedkami, malinami. Dnes je uz tolko receptov, ze nepotrebujes polotovar z obchodu. Chia kasa, pohankova, z ovsenych vlociek....Ak mas rad sladke, tak nic z obchodu. Tolko si urobit zdravy raw snack alebo nieco "sladke", zvladne kazdy :) Plus vela vody cistej!