Čo mám robiť ?

Príspevok v téme: Čo mám robiť ?
neviemakodalej

Dobrý deň.
Mám 19 ročného syna, ktorý chodí na učilište, do 3. ročníka. Od polroka má zavedené individuálne štúdium, kvôli ťažkým depresiám (prežival na tej škole psychickú šikanu), no odvtedy nebol ani raz v škole, lebo sa cítil zle a trvá to až doteraz. Lieky mu vraj nepomáhajú, len ho uspávajú. K psychológovi ísť nechcel.
Blížia sa záverečné skúšky, no predtým má spraviť komisionálky. A ide o to, že môj syn tam nechce ísť. Nemá žiadne poznámky, nemá sa z čoho učiť. Skúšky mu začínajú od zajtra. Hovorí, že je to zbytočné. Že na čo tam má ísť, keď nič nebude vedieť.

Ja neviem, čo robiť. Uvedomujem si, že sa k záverečným skúškam nedostane, pretože nič nevie, ale aj tak chcem, aby tam išiel, aby sa tam aspoň ukázal. On hovorí, že sa tam akurát strápni (mával dobré známky).

Čo vy na to ? Má zmysel ho tam posielať ?

poradim38

Tak urcite je na mieste, aby dal aspon o sebe vediet, prinajhorsom poziadal o neskorsi termin ak sa take nieco da pri zaverecnych skuskach...... nie ze budem lezat doma lebo mam depresie a nebudem nic robit iba lezat lebo nic ine nedokazem....... to je lutovanie, psychologa odmieta, ale ten by mu najviac pomohol..... radsej bude zavisly od liekov, ako keby mal zo sebou nieco robit...... ja mam pocit ze tvoj syn stratil chut do zivota uz pred tym ako zacal brat antace, teraz ako ich berie sa mu to stonasobilo........ ale ty by si mala na neho pritlacit, aspon v tej liecbe a aj ohladom skoly....... lebo co z neho bude???? Bude sa dalsich 5 rokov vyhovarat ze mu nic nepomaha a bude iba spat???? Mala by si na to mysliet hlavne..... na tu buducnost........ takze urcite nepolavit, neustupovat..... praveze ho motivovat aby so sebou uz konecne nieco robil, ved je to mlady clovek...... ak ho na skole sikanovali, preco sa neriesil prestup na inu skolu uz skor????? To ste ako vyriesili iba individual???? Na tej istej skole???? Ja sa ani necudujem ze ma z toho traumu tam ist a nema chut......... a mna by dost aj zaujimalo, ze co robieva cele dni..... snad mi nechces tvrdit ze iba spi cely pol rok doma.....

Narovinu

Kašlať na vzdelanie aj na školu ak sa má tvoj syn zle.V prvom rade treba vyriešiť momentálne rozpoloženie jeho duše.Načo bude mat školy a neviem čo keď nakoniec nebude chcieť žiť ?Srať na ludí aj na všetko teraz je najdôležitejší on a jeho súčastný stav potom budúcnosť.Keď si nebodaj vezme život budúcnosť nebude...

Anonym_93436

neviemakodalej - Myslím žeby sa to dalo vyriešiť tým individuálnym študiom. Verim že možnosti je mnoho a radšej študovať o pár rokov neskôr ako nakoniec neštudovať vôbec ... Ja vás nechcem strašiť ale depresia nie je pre srandu. Mnoho rodičov robí chybu že ju podceňujú a nakoniec sa bijú do hlavy že nespravili niečo skôr no už je neskoro. Dnes deti myslia inak. Sú viac psychicky zaťažované a hodne je ich citlivých. V tejto materialistickej dobe sa strácajú a tak aj trpia.
To len aby ste pochopili že viac človeku ide prioritne o to aby prežila jeho psychika.

zara123

Presne viem ako sa vas syn citi mam 17som druhacka a taktiez mam individualny studijny plan pri tejto chorobe nieje dolezite nic skola je uplne jedno vaetko len vyliecenie je dolezite ak chce kludne sa mi moze ozvat

neviemakodalej

BielyTesak4 - On hovorí, že bude študovať neskôr, o pár rokov, ale myslím si, že keď nechce doštudovať teraz, tak ani potom nebude chcieť. A keď bude študovať o pár rokov tak čo ? Bude chodiť s 15 ročnými deckami do školy ? To sa nebude hanbiť ?

Anonym_93436

neviemakodalej - Nevšímajte si prosím drzé narážky prispievajúcich na tomto fóre, nevedia čo si prežívate. Zatiaľ je nanič posielať syna do školy, nedá sa to nejak odložiť kým sa nedorieši depresia?
Ja sám mám osemnásť rokov a depresiou som si prešiel takže viem ako sa váš synátor cíti. Škola je momentálne vedľajšia .. najdôležitejšie je ho dostať z tej depresie, lebo čím dlhšie v nej je tým viac mu ubližuje a tým viac sa zakoreňuje.
Začala depresia tou šikanou alebo ešte skorej? Viete kvôli čomu ho šikanovali? Čo váš syn väčšinou robí keď je doma? .. Typujem že von moc nechodí. Má nejakých kamarátov alebo niekoho komu sa môže zdôveriť?
Reči typu aby sa vzchopil mu nepomôžu kedže sa kvôli ním cíti ešte horšie. Skúste sa vžiť do jeho kože a do jeho každodenného boja a skúste si s ním vybudovať dôverný vzťah, potrebuje niekoho o koho by sa mohol oprieť.
Nemyslíte si prosím že depresia je len nejaká lenivosť alebo niečo podobné ... sama o sebe dokáže zničiť aj veľmi psychicky silného človeka. A verte mi, psychická bolesť je niekedy ďaleko horšia ako ta fyzická.
Váš syn mi kludne môže napísať na email .. červená ikonka pri mene, alebo kludne aj vy ak chcete.
Zatiaľ prajem pekný deň a hodne šťastia aby to celé dobre dopadlo.

neviemakodalej

Milí prispievajúci, keby som bola doma, pravdaže by som s tým niečo robila. Lenže pracujem v zahraničí, domov chodím po 3 mesiacoch, aj to len nakrátko. Hovorila som mu, nech sa vzchopí a chodí do školy, no na čo sa zmôžem, keď som v zahraničí ?
Syn je doma s babkou a bratom a tá má dosť svojích problémov.

Vynadať človeku vám robí dobre nie ?

Jax

A to si sa zobudila az dnes? Tie lieky mu predsa niekto predpisuje, to nechodi na ziadnu terapiu? Kto sa nim uci a z coho? Depresiu ma endogenu ci exogenu?

filipa

Doteraz si akože robila čo?? Decko sa neučí, nechodí do školy, psychológa "nechce" a ty hľadáš pomoc deň pred skúškami? Sa uvedom, matka roka.