ahojte potrebujem uz radu lebo mam pocit ze sa zblaznim . Moji rodicia zarabaju obaja minimalky mama je chora este k tomu a jej liecba stoji vela penazi. Ja som uz vo veku po vs kedy by som sa chcel osamostatnit ale stale mi dlzia peniaze. Ako z tejto situacie von? Ja viem poviete si ze som sebec ale obcas mam pocit ze mi zivot unika pomedzi prsty. Rodicia sa spoliehaju ze im budem stale pomahat ani nesetria ked sa nieco pokazi automaticky ocakavaju peniaze odomna. Je mi ich luto ale zacina mi byt luto aj vlastneho zivota . Co mam robit?
už nevládzem sponzorovať dalej svoju rodinu
Nebudem ťa súdiť ja osobne by som v Tom rodičov nenechala a myslím si že tvojmu otcovi to tiež možno nie je úplne príjemné ale oni sa starali o teba a myslím si že určite majú už určitý vek kedy to nebudú s financiami zvládať ja osobne prispievam starym rodičom ktorí ma vychovali mesačne 500€ na nájom. Tiež nemám nejak extra platenú prácu ale ľúbim ich a spravím pre nich všetko. Možno preto že mi bol starý otec vzorom a robil to isté pre mňa
Kurňa, utekaj odtiaľ, zariaď si úver, bývanie a utekaj. Rodičia to aj tak berú a budú brať ako samorzejmosť, vďačnosť 0, dlhy ti n ikdy nesplatia, sú nesplatiteľné, z čoho by mali?
Zničíš si život a nič nebudeš mať. Rodina ti aj tak nepomôže. Baby tým neohúriš, práve naopak, budú to brať ako tvoju chybu.
Si dospelý človek, máš právo na vlasntý život, nie niekomu robiť poskoka, byť handrou, ktorú len využívajú.
Teraz by mali oni tebe pomáhať, ulahčiť štart, rodičia sú nechopní postarať sa sami o seba, sťahujú ťa nadol, si pre nich len otrok a paholok.
Zariaď si vlastný život - bývanie, ženu a deti.
co mas robit? mas zit svoj zivot. bez diskusie. povedat rodicom - nemam a nech sa zariadia ako vedia. oni nieco take nepochopia, ze na tebe parazituju a ty nezijes, prezivas. toto si musis upratat v hlave a srdci ty, aby si sa necitil vinny, ze celu vyplatu nedavas rodicom. vyhrad si ciastku 30-50 juro cim im mozes prispiet obcas (nie pravidelne) a povedz im priamo - chcem si brat hypoteku, stoji ma to vela, nemam viac.
Ono vies, niekedy musis byt Peto sebec. Skus si to financne nastavit a svoj prijem rozdelit tak, aby si cast poplatil, co treba, cast si odkladaj/spor a cast vymedz pre rodicov.
Jednoducho im vysvetli, ze im budes kazdy mesiac prispievat urcitu cast a dost. Zalezi aky mas prijem. Zial mal si hranice nastavit od zaciatku, lebo ludia radi dobrotu zneuzivaju, dokonca aj vlastna rodina. Rodicia si to budu musiet nastavit tak, aby im to vychadzalo a niekedy zial budes musiet povedat: Nemam. Pri tvojich rodicoch budes musiet to sporenie pre seba asi zatajit. Kazdy ma pravo na svoj zivot a kazdy to musi pochopit, aj rodicia.
Ahoj Peter.
Verim, ze mas tazku komplikovanu a nezavideniahodnu situaciu.
Na jednej strane mas rodicov, ktorych urcite milujes a si im aj za mnohe vdacny. Inak by si nebol teraz v situacii, v akej si.
No a na druhej strane citis, ze ti "unika zivot pomedzi prsty" a nemozes sa osamostatnit, hladat si partnerku, mat mozno vztah lasku a samostatny, nezavisly zivot a vsetko, co k tomu v tomto veku patri (uzivanie si, vlastne byvanie priatelka auto dovolenky cestovanie zabava sport kultura ai ai, co k tomu vsetko mozne i nemozne, patria. No a casom svadba deti rodina ai).
Pozri Peter. Odporucala by som ti vziat si otca bokom a uprimne sa s nim porozpravat. Otvorene a uprimne ako chlap s chlapom. Mama je chora a zrejme aj tie peniaze, co ti dlzia, suvisia asi s jej chorobou liecbou ai. Plus to, ze zarabaju minimum. Mozno by to mama brala, ze ona je pricinou tvojej terajsej situacie a nespokojnosti (asi to uz trva dlhsie obdobie) a asi by citila, ze je pre teba a pre vas iba tarchou a pritazou. To by jej zdravotnemu stavu urcite neprospelo, mohla by prepadnut depkam ai, prip.urobit aj nieco zufale, cim by vam chcela akoze "pomoct" aby vam uz viac nebola na krku, na tarchu a na pritaz.
Povedz otcovi, ze tuzis sa osamostatnit, najst si partnerku, mat vztah a svoju vlastnu rodinu tak isto ako aj tvoji rodicia mali a maju. Povedz mu, ze ich milujes, ze vzdy im chces byt napomocny, ale ze to proste nezvladas, hlavne financne, aby si mohol zit tak ako chces (osamostatnit sa) a zaroven, ze ich musis dotovat, pomahat im. Este pred tymto vasim rozhovorom skus porozmyslat, co sa da vo vasej situacii robit? Mozno na nieco prides. Je jasne, ze matka robi a zaroven je chora. Z jej stany je tazko riesit situaciu. Ostava preto iba otec. Otec by mozno mohol zmenit pracu flek, aby ako muz nezarabal minimalku. Nie je moznost inej prace? Pripadne keby si nasiel este daku brigadu, dalsi prijem? Alebo ako zijete? Mozno ak mate 3izbovy byt (prip.dom), tak hladat aj v tomto smere dalsie riesenie. Zamenit za mensi ci predat a ist do mensieho lacnejsieho a zo zvysnych penazi co rodicom z toho predaja ci zameny bytu za mensi zvysia ostanu, si mozu pomahat v preziti a udrzani istej zivotnej urovne, proste aby neboli len na tebe zavisli a dosiahlo sa aspon dake riesenie ich a tvojej terajsej situacie.
Ty poznas najlepsie vasu situaciu a moznosti. Premysli si vsetko predom a okrem pokecu s otcom skus ponuknut aj iste riesenia moznosti. Z toho rozhovoru musi byt aj otcovi jasne, o com vravis a co chces, o co ti ide.
Peter, urcite mas pravo na vlastny zivot. Hlavne, ked to tak aj sam citis a chces. Preto chod za svojimi snami tuzbami cielmi. Ale zaroven ako som ti uz vyssie pisala, skuste vasu situaciu dako poriesit spolu s otcom. Viac hlav, viac rozumu. Urcite ta rodicia miluju a tiez si zelaju, aby si aj ty bol raz stastny, nasiel to co hladas, tesili sa mozno neskor z vnucat a tvojho stastia. Skuste hladat moznosti riesenia
Drzim ti palce, aby si vsetko zvladol
Fuha, toto je veľmi ťažká dilema. Ja by so asi financovala svojich rodičov, keďže aj oni financovali mňa, ale zas zneužívanie neuznávam. (ak sa to tak dá nazvať). Skús im vysvetliť, že máš vlastný život a postupne znižuj financovanie, ale priprav ich na to.