Šikana v triede, lde som triedny

Príspevok v téme: Šikana v triede, lde som triedny
Lkjdfh

Som ucitel , učím 3. rok. Predtým som nemal žiadnu triedu, ale tento rok mám. Všetci kolegovia mi hovorili že je to hrozná trieda. Zo začiatku to bolo s nimi hrozné, ale potom som ich napomenul a bolo to v poriadku (prvé 3 mesiace) a potom som tesne pred vianocami ochorel a bol som 3 týždne PN. Vrátil som sa do práce až po novom roku, vtedy už boli úplne iní. Boli strašne zlý, drzý veľakrát som na hodine musel kričať a búchať knihami o stôl. Neskôr som zistil, že sa v mojej triede objavila šikana a to bol ten najvážnejší problém. Snažil som sa to riešiť aj kričať po nich. Len to nepomohlo, tak som to riešil aj s pani riaditelkou, tá to riešila a chvílu sa mi zdalo že už je pokoj. Ale nebolo to tak a znovu som počul sťažnosti. Tak som sa potom rozhodol, kvôli tomuto aj zorganizovať rodičovské združenie a tam sa to otočilo proti mne. Rodičom žiakov čo šikanujú iné som povedal nech im dohovoria a oni sa do mňa pustili že si všetko že všetko válam na ich deti, dokonca mi jedna mamina povedala že zariadi aby ma vyhodili a potom by som už nikdy nemohol učiť . Rodičia detí čo sú šikanované mi povedali zo školy. Nakoniec sa z toho vzišla jedna veľká hadka a každý sa tam s každým hadal. Vtedy som začal rozmýšlať že pôjdem učiť na inú školu.Ale moji kolegovia mi povedali že sa nemám vzdávať a mám bojovať. Úplný šok som zažil dnes ráno keď mi mamička šikanovaného žiaka povedala že ho musí dať na inú školu, ja som ju presviedčal že nech ho nedáva preč a že urobím všetko preto aby odísť nemusel. Dnes som to ešte neriešil, lebo som musel ísť na školenie po prvej hodine(ktorú som nemal v tej triede) . Prosím vás povedzte mi čo mám robiť. Mám ísť učiť na inú školu a už sa vykašlať na to alebo to mám riešiť, ak áno tak ako. Každá rada mi môže pomôcť

Majkrakova

No, nemám čas sa tu vyjadrovať, lebo mám tiež iné starosti na práci, ale som technik - ekonóm, teda vyznám sa aj v práve, tak by som to mohol povedať aspoň z vlastných skúsenosti, čo sa dá a čo zas nie.
Z detstva to poznám asi tak, že od 1 do 4. ročníka ZŠ sme boli len ako jedna trieda, pretože od 5. ročník došlo k akýmsi personálnym zmenám, teda istá skupina odišla na 8-ročné gymnázium, čím zas prišla iná skupina žiakov ako súčasť našej triedy, pretože boli z dediny a tam mali ZŠ s triedami iba ako 1. stupeň, tak preto ten 2. stupeň od 5. do 9. ročníka chodili s nami. Ono celé je to asi o tom, že každý sme nejakí a tak ako deti, tak sa i my dospeláci občas pohádame, nie kvôli tomu, že jeden je horší ako druhý, ale len kvôli tomu, lebo každý je iný zverokruh a tým pádom vydáva zo seba aj iné reakcie, ináč sa správa v rôznych situáciách, ináč ich vníma. Napr. manželstvo musí byť tiež také, že obidvaja si rozumejú, zhodujú sa v rôznych názoroch, situáciách, čo sa dá zistiť podľa horoskopu, že kto s kým ako vychádza, a keď je raz zle zložené, teda 2 rôzne znamenia sa k sebe nehodia, tým pádom bude aj celé manželstvo také, že buď hádky alebo nedôvera, nenávisť, ktoré vydrží koľko vydrží, čím skôr sa aj rozpadne, takže tu tiež záleží, kto s kým na hodine sedí, kto sa ako správa, či sa dvaja spolu sediaci budú vedieť navzájom pochopiť, vedieť si vzájomne pomáhať atď. Ďalšia vec môže byť aj učiteľ na hodinách, ak si raz daný žiak s ním nie veľmi dobre rozumie, alebo sa učiteľ k nemu zle správa, aj to si môžu časom odskákať ostatní ! ! Zo ZŠ vlastná skúsenosť, možno to bude vtipné, ale tiež sme mali učiteľa, bol taký fúzatý a farbil si vlasy, volali sme ho Hitler, lebo bol dosť prísny, teda učil na škole matematiku a občiansku výchovu, síce Mgr. ale z práva, vyštudovaný advokát a cez prechádzaciu prestávku sa s nikým nebavil, akonáhle sa niekto dopustil nejakej chyby, prešľapu, porušenia školského poriadku, tak už to chcel riešiť právne, akýmsi predvolaním pred vedenie školy, mal každý pred ním rešpekt a nikto sa ničoho zlé veľmi nedopúšťal, proste iné autorita, veľmi tvrdé tresty, tiež sa raz dopustil psychického ublíženia na zdraví, kedy tak zvrieskol, že spolužiačka pred ním pomaly omdlela z toho psychického náporu, a či by sa jej neskôr ospravedlňoval a časom sa aj krotil voči ostatným, tak to už neviem. Ale aj iné sa stávalo, že učiteľka bola trochu psychicky narušená a každému rozdáva poznámky jedna radosť, ale to sú len také veci, že 100 ľudí = 100 chutí a to aj s tým rodičovským, tak keď si tam každý vyjadrí svoj názor, nediv sa, že vznikajú pritom aj hádky, a keď Ťa chceli vyhodiť zo školy, tak čo, sú to Rómovia, že by mali problematické deti ? ? To tak ako v politike, že každý bojuje proti každému, Slováci, nikto s nikým nedrží, takže sa tomu nediv. A ak by sa aj stalo niečo vážne, tak rodič ako zákonný zástupca je právne zodpovedný za činy svojho potomka, takže potom by museli chodiť ešte aj po súdoch, že akého porušenia zákona sa kto dopustil, na základnej škole sa síce nikto z detí nekontroluje, tam je to najhoršie, ale zas ani zo strednej školy nemám najlepšie skúsenosti a prečo ? Po nástupe do 1. ročníka sme si síce akosi každý s každým veľmi dobre rozumeli, atmosféra bola dobrá, ale časom, ako som napr. začal zmeškávať hodiny, čo na základnej nebola šanca, že by sa mi to vôbec stalo, tak začal byť problém s triednym ako taký, ale to bol ešte len prvý ročník. V druhom ročníku to už bolo horšie, prišla prvá dvojka zo správania a až vtedy som zistil, že poniektorí rodičia to s výchovou svojich detí absolútne nezvládli, boli to rozmaznané, nevychované deti, ktoré vedeli každého na okolo iba pošpiňovať, robiť si srandu, tam sa začali budovať akési prvé kolektívne nezhody, nikto sa s nikým viac menej ani nebavil, teda určité malé skupinky sa tam vytvárali, už v 1. ročníku riaditeľ strojníckej priemyslovky spomínal, že najhoršia trieda na škole, to aj na rodičovskom potom triedny začal spomínať, že takú triedu som za 27 rokov pôsobenia na tejto škole snáď ešte ani nemal. Nebola trieda zlá v tom, že by sa nikto dobre neučil, lebo až na niektorých sa každý snažil sám za seba, čo sa na základnej vôbec nestávalo, že každému sa až tak chcelo učiť a mať iba dobré známky ako ostatní. Takisto ak sme mali akýsi výlet, tak vždy len 20% triedy prišlo, ostatní si povybavovali ospravedlnenky a iné administratívne prepustenia a kto nemusel ani neprišiel, ostal doma alebo išiel niekde niečo vybaviť. V 3. ročníku sa mi stalo až to, že spolužiak sfalšoval podpis na ospravedlnení, samozrejme mal uznané ako neospravedlnené hodiny, triedny sa pomýlil a namiesto neho uznal v triednej knihe tie hodiny omylom mne, lebo mal už asi 55 rokoch, bol starý a aj pamäť už mal takú, akú mal, tak na vysvedčení bola už 2-krát 2-ka zo správania, ostatní sa mi zase vysmiali, možno to brali len s humorom, nie v zlom zmysle, ale ja som si to vysvetlil akosi zle. No a v 4. ročníka prišla tvrdá odplata, to, ako sa celé 3 roky ku mne správali, sa ukázalo v 4. ročníku, kedy som nešiel na stužkovú a to aj napriek, že ostatní rodičia sa začali akosi vyhrážať mojim, že čo nejdem a pod. Teda ani nie že vyhrážať, skôr len tak sťažovať a pýtať sa, že prečo nechcem ísť a presviedčať, aby som šiel a pod. Ale to bola trieda, kde veci ako fajčenie poza školu alebo iné porušovanie zákona boli totižto nič oproti tomu, ako sa bežne poniektorí začali dopúšťať oveľa horších vecí ako falšovanie ospravedlnení od lekára, vymeškávanie hodín s cieľom si uľahčiť situáciu zo známkami, časové vyčerpanie, nezhody a nenávisť voči učiteľom, spolužiakom atď., takže aj horšie veci sa stávajú ako by si len čakal. Fajčenie a pod. tam asi nemáš problém či ? ? Falšovanie ospravedlnení ? Rómske násilie ? Preto tie tvoje nezhody odporúčam riešiť akýmisi personálnymi zmenami, napr. zvolať si všetkých učiteľov, ktorí učia tvoju triedu, že na ktorom predmete sa ku komu ako správajú, ktorý učiteľ s ktorým tvojim žiakom ako vychádza a pod. ? ? ? Alebo sa dohodnúť s riaditeľom školy ako kompetentným orgánom, nech spraví akési slobodné hlasovanie, nech každý po demokratickej stránke vyjadri svoj názor anonymne, že s kým ma v triede kto problém, a možno potom sa na svetlo sveta dostanú rôzne tajomstvá, o ktorých si nič doteraz nemal ani ako vedieť, lož nemá dlhé nohy, iste sa nájde zradca, ktorý Ťa anonymne písomne zo všetkým oboznámi, že asi koho preradiť do inej triedy, koho do inej školy a možno sa tými zmenami tak ako medzi spolužiakmi, tak i medzi učiteľmi vytvoria akési skupiny ľudí, ktoré si budú navzájom rozumieť a vzťahy sa iste zlepšia, situácia sa aspoň na oko vyrieši, lebo keby si len vedel, že s čím v živote sa môžeš stretnúť, napr. exekúcie a mafiánske popravy či iné ohrozujúce veci, toto čo máš ty, to je len taká maličkosť, že nemáš na to nervy. Alebo zmeň pracovné prostredie, proste nejakou dlhodobou detektívnou činnosťou a anonymným vyzradením problémov v triede sa veci iste pohnú dopredu, tiež nie každému sa chce učiť to a to, že ho baví niečo iné ako ostatným a pod. ? ? Proste hromadné personálne zmeny iste pomôžu a každý si nájde to svoje, ináč to nezmeníš ! !

NaRovinu

Dúfam, že neučíš Slovenský jazyk. Aj keď učiteľ píše narýchlo, mal by automaticky, bez premýšľania písať v nominatíve množného čísla, tam, kde to má byť.

Omen

Ak sa jedná skutočne o šikanu, potom je to trestný čin a ty, ba ani vedenie školy nemáte žiadne právomoci v tejto veci konať. Na to sú tu orgány činné v trestnom konaní. Treba to oznámiť na polícii, a tá už začne konať v rámci zákona. A je jedno, či učíš na ZŠ alebo SŠ!
Do budúcna si treba všímať správanie detí, hneď v zárodku vyvodiť patričné opatrenie, aby to neprerástlo v šikanu. To platí pre celú školu! A ako hovorí Mate, vybudovať si autoritu. Tak sa drž a nikam neodchádzaj. Dokáž sebe, rodičom, deťom aj spolupracovníkom, že si chlap!

mate59

V príspevku máš chýb ako maku,o písaní y a i ani nehovorím.Neviem ako si mohol dokončiť gymnázium a vôbec vysokú školu.Slovenský jazyk asi neučíš.Učiteľ,ktorý si nevie dať rady s deťmi v triede je slabý učiteľ,veď ty nemáš vôbec autoritu v triede.Riešte problém na najbližšej pedagogickej rade,zavolaj si rodičov šikanujúcich detí do školy /ale nie hromadne/,povedz im aké deti vychovali a keď sa to nezlepší,znížená známka zo správania a vyhadzov zo školy.

tosomja23

...odchodom nič nevyriešiš. V budúcnosti sa viackrát stretneš s týmto problémom na akejkoľvek škole. Ja by som sa snažila získať si, resp. bližšie spoznať aktérov šikany, nasmerovať ich na školských psychológov, viac sa s nimi zblížiť. Možno len potrebujú niekoho, kto im pomôže s ich osobným problémom, pretože rodičia im nepomôžu, výchova zlyháva na plnej čiare. Deti cítia, že sú im ľahostajné a preto sa vyvršujú na slabších. Je dosť možné, že aktéri šikany doma tiež zažívajú surovosť od rodičov (aj keď na verejnosti vyzerajú normálna usporiadaná rodina). Je to riešenie dlhodobé, ale ak by sa zadarilo - účinné. Ak by to nepomohlo, myslím že je možné dieťa navrhnúť na diagnostiku do DC - s tým asi musia súhlasiť rodičia... nejako zatlačiť na rodičov tých výrastkov nejde?