Extrakcia osmičky

Príspevok v téme: Extrakcia osmičky
Tatajka

Dobry deň chcela by som sa spýtať na rezanie osmičiek. O týždeň by mi mali robiť extrakciu dvoch dolnych osmičiek. Máte nejaké skúsenosti s tým či su velke bolesti alebo ako to vlastne je? Dosť sa bojím a koľko vás to asi vyšlo ? Či je lepšie to nechať tak keď mi ešte ani nevyšli alebo je lepšie počkať? Ďakujem vopred za rady

zubkovavila

Ešte k tým osmičkám ako takým, neodporúča sa ich nechávať neprerezané v dutine ústnej, nakoľko môžu byť zdrojom fokálnej infekcie DP (ak ťa to zaujíma, naštuduj si o tom niečo). Takisto niekedy sa stáva, že poškodzujú susedné zuby. To lekár zistí z RTG snímky. Pred extrakciou lekár zhotovuje veľký panoramatický OPG snímok. Cenník ambulancií je rôzny, závisí to hlavne od vybavenia. Extrakcie neprerezaných zubov sú chirurgickým zákrokom, takže cena je tam rozhodne vyššia.

zubkovavila

Ahoj, ak máš akékoľvek otázky, kľudne sa ozvi, som z odboru.
Ak zubný lekár určil, že by mali ísť "von", tak by som jeho názor nespochybňovala. Je síce pravda, že dolné zuby múdrosti väčšinou robia väčšie komplikácie, ale nemáš sa čoho obávať. Celý výkon prebieha bezbolestne, je použitá anestézia, jediné, čo by si mala cítiť je tlak. Určite je to veľmi nepríjemné, ale verím, že všetko dobre dopadne.
Neodporúča sa trhať obe strany naraz, ani by som to nikdy nikomu neurobila (pacient sa môže udusiť z dôvodu opuchu). Takže by som si najprv dala jednu stranu, potom druhú. Čínska medicína hovorí, že by sa mala trhať len 1 osmička v priebehu jedného roka :). Ale samozrejme chápem, pokiaľ sa dávajú von kvôli problémom, strojčekom a podobne, tak sa to nedá ovplyvniť.
Čo sa týka po extrakcii, ak odoznie anestézia, môžu sa objaviť bolesti. Anestézia odoznieva zvyčajne po tých 1,5 - 2,5 hodinách, preto je potom dobré užiť analgetiká (lieky proti bolesti).
Personál ambulancie by ťa Mal po zákroku kompletne poučiť :)
Keby niečo, budem tu. Veľa šťastia !

mate59

Ak už ideš na trhanie,isto ti robili RTG a na ňom je vidno,ako tie osmičky rastú.Nemusíš sa báť,bolí len pichnutie injekcie,čo je min. bolesť a potom už necítiš absolútne nič,len ako to vŕzga pri vytiahnutí,zákrok vobec necítiš.Možno ti ranu potom zašije a stehy do 10 dní sami vypadnú a tým to končí. Po vytrhnutí si prikladaj zvonka niečo studené,zmrznuté,zabalené v handričke aby ti to moc neopuchlo,proti neskoršej bolesti si daj ibalgin Brufen alebo niečo podobné.Až bude v jazve šedý fľak,je to znamenie dobrého hojenia.Prvé tri dni ničím nevyplachuj,až potom kamilky alebo repík.Ráno druhý deň to môže byť trochu citlivé,zuby si čisti a bude to dobré, hlavne sa nestrachuj.Ak to bude robit stomatochirurg,bude to úplne bezpečné.